Βιολογικά φρούτα και λαχανικά – Τι πρέπει να ξέρεις

Βιολογικά φρούτα και λαχανικά – Τι πρέπει να ξέρεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και εμπλουτίζουν με πολύτιμα συστατικά και φυσικές υπέροχες γεύσεις την καθημερινή διατροφή των παιδιών.

Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι μία διατροφική «μόδα», που προστατεύει την υγεία μικρών και μεγάλων, καθώς μειώνει την πρόσληψη χημικών ουσιών μέσα από την τροφή. Οι «παρενέργειες» των ουσιών αυτών που βρίσκονται στα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άσθμα, οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και διάφοροι καρκίνοι που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή όπως ο καρκίνος του μαστού και του ουροποιητικού συστήματος.

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στα φυτοφάρμακα, λόγω της μικρότερης μάζας σώματος, ενώ τα έμβρυα είναι επίσης εκτεθειμένα σε αυτά καθώς διαμέσου του πλακούντα προσλαμβάνουν, όχι μόνο τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνει η μητέρα τους, αλλά και πλήθος φυτοφαρμάκων.

Η αλήθεια είναι ότι η νομοθεσία στις περισσότερες προηγμένες χώρες, όπως στη χώρα μας, προστατεύει τον καταναλωτή απαγορεύοντας τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται νόμιμα και αλόγιστα σε άλλα κράτη με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο πιάτο μας ως εισαγόμενα προϊόντα.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των παιδιάτρων, ιδανικά πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά ώστε να προσλάβει ο οργανισμός τους τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται. Καταναλώνοντας συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα, τα γεύματα αυτά περιέχουν όχι μόνο τις πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες αλλά και ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και ορμονών.

Ξέρετε ότι:

Στα βιολογικά προϊόντα:

 • Χρησιμοποιούνται ακίνδυνοι οργανισμοί, αντί φυτοφαρμάκων, οι οποίοι δρουν παρασιτικά και επικρατούν των παθογόνων πληθυσμών που καταστρέφουν το φυτό.
 • Περιέχονται περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερα μέταλλα: Κατά μέσο όρο, τα βιολογικά καλλιεργημένα τρόφιμα έχουν 63% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, 73% σε σίδηρο και 118% σε μαγνήσιο, ενώ έχουν 29% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο (Σε μελέτη του 2001 φαίνεται ότι τα συμβατικά καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά έχουν περίπου τη μισή περιεκτικότητα σε βιταμίνες με τα αντίστοιχα προϊόντα του 1963).
 • Η φλούδα των φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καταναλώνεται με ασφάλεια, αντίθετα με τα συμβατικά που πρέπει να αφαιρείται.
 • Γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα στάδια παραγωγής, καλλιέργειας, μεταποίησης και τυποποίησης προκειμένου να πιστοποιηθούν.

Πείτε όχι στα φυτοφάρμακα.

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός “Environmental Working Group”, πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σχετικά με το ποια προϊόντα έχουν περισσότερες τέτοιες επικίνδυνες ουσίες. Ενδεικτικά:

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα:

 • Μήλα
 • Ροδάκινα
 • Νεκταρίνια
 • Φράουλες
 • Σταφύλια
 • Σέλερι
 • Σπανάκι
 • Κόκκινες πιπεριές
 • Αγγούρια
 • Ντομάτες τύπου “cherry”

Τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας έχουν πιο «φιλικές» τιμές από τα οργανικά και ο λόγος είναι προφανής: το κόστος καλλιέργειας. Τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά είναι προϊόντα εντατικής γεωργίας με ελάχιστες απώλειες στη συγκομιδή, αντίθετα με τα βιολογικά που παράγονται πιο δύσκολα και η καλλιέργειά τους είναι σαφώς πιο δαπανηρή. Αν για λόγους οικονομικούς καταναλώνουμε κυρίως συμβατικά προϊόντα ένας τρόπος να απαλλαγούμε από ένα μέρος των φυτοφαρμάκων είναι η αφαίρεση της φλούδας (όπου είναι δυνατό) και το πολύ σχολαστικό πλύσιμο.

(Tip: για πιο αποτελεσματικό πλύσιμο βυθίστε τα φρούτα ή τα λαχανικά που θα καταναλώσετε σε μία λεκάνη όπου θα έχετε προσθέσει λευκό ξύδι σε αναλογία 1 ξύδι προς 3 νερό και αφήστε τα για ένα τέταρτο της ώρας. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από το νερό της βρύσης)

Στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων συγκεντρώνονται στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών. Η μεγαλύτερη από αυτές βρίσκεται κάθε Δευτέρα στην Κηφισιά. Φιλοξενεί περίπου 100 βιοκαλλιεργητές από την οδό Κ. Καραμανλή έως το τέλος της οδού Κοκκιναρά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Παναγιάς Ελευθερώτριας, στην Πολιτεία.

Αγορές βιοκαλλιεργητών λειτουργούν στην Αττική τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα στις περιοχές:

Δευτέρα: Κηφισιά, Ελληνικό, Ν. Σμύρνη, Περιστέρι, Χαϊδάρι.

Τρίτη: Κορυδαλλός, Ν. Ηράκλειο, Π. Ψυχικό.

Τετάρτη: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Πειραιάς, Φιλοθέη, Χαλάνδρι.

Πέμπτη: Γέρακας, Θρακομακεδόνες, Π. Φάληρο, Πετρούπολη.

Παρασκευή: Αγία Βαρβάρα, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Χολαργός.

Σάββατο: Βούλα, Ελευσίνα, Ίλιον.

Κυριακή: Πόρτο Ράφτη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών: www.bioagores.org