logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Διατροφή πριν τη σύλληψη

Διατροφή πριν τη σύλληψη

H διατροφή της γυναίκας πριν τη σύλληψη πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα, με στόχο την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών και την εξασφάλιση μιας καλής σωματικής κατάστασης.

Η ισορροπία στην καθημερινή κατανάλωση των τριών κύριων θρεπτικών συστατικών, δηλαδή:

  1. τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως όσπρια, προϊόντα δημητριακών κ.λπ., και ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγό, τυρί
  2. τα λιπαρά (κυρίως ωμό ελαιόλαδο και
  3. τους υδατάνθρακες, όπως π.χ. ψωμί και, κυρίως, προϊόντα ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι, αλλά και αυτούς που προέρχονται από λαχανικά και φρούτα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο πριν τη σύλληψη.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα, αλλά και τα ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, π.χ. μια σαλάτα που δεν συνοδεύεται από πρωτεΐνη, όπως π.χ. κοτόπουλο, και υδατάνθρακες, όπως π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως.

Επιπρόσθετα, η πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης που δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια, ενδεικτικά 1-2 ποτά την εβδομάδα ή καθημερινά όχι περισσότερο από 1-2 φλιτζάνια καφέ, ενδεχομένως να συμβάλλουν σε μια γενικότερη καλή ισορροπία.

Απότομες δίαιτες ή δίαιτες που είναι χωρίς τα απαραίτητα συστατικά, μπορεί να οδηγήσουν σε κίνδυνο την υγεία και να προκαλέσουν ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Φυσική δραστηριότητα

Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση και βοηθά στην καλή σωματική και φυσική κατάσταση πριν τη σύλληψη. Ακόμη και εάν δεν έχουμε ποτέ γυμναστεί, το περπάτημα είναι μια πολύ καλή λύση για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε ειδικούς για μια πιο εξατομικευμένη εκγύμναση.

Φυλλικό οξύ

Η γυναίκα που θέλει να συλλάβει πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή της με τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Η πρόσληψη του φυλλικού οξέως μέσω των τροφών, ή και μέσω συμπληρώματος ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ με τη σύσταση του ιατρού, θα πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον ένα μήνα πριν μείνει έγκυος η γυναίκα.

Πού βρίσκουμε το φυλλικό οξύ;

Σε τρόφιμα όπως:

  • τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • τα φρούτα
  • τα όσπρια
  • τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
  • τα τρόφιμα που έχουν συμπληρωθεί με φυλλικό οξύ, όπως π.χ. δημητριακά πρωινού κ.λπ.

Σε συμπληρώματα διατροφής:

Ο ιατρός, και ειδικότερα ο γυναικολόγος, μπορεί να δώσει την κατεύθυνση σχετικά με τον τύπο του συμπληρώματος διατροφής που χρειάζεται να λαμβάνει μια γυναίκα πριν τη σύλληψη καθώς και τη σωστή ποσότητα φυλλικού οξέως.

Σωματικό βάρος πριν τη σύλληψη

Το βάρος πριν τη σύλληψη ιδανικά θα πρέπει να είναι κοντά στα επιθυμητά όρια. Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη πριν μείνει έγκυος, καλό είναι να χάσει κάποιο βάρος με σωστή διατροφή και όχι με απότομες δίαιτες ή λανθασμένες πρακτικές, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει από χαμηλότερο σωματικό βάρος και να επιβαρυνθεί λιγότερο από τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη μεριά, μια γυναίκα που έχει χαμηλότερο βάρος του κανονικού θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος, ώστε να μπορέσει το σώμα της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μια μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Βιβλιογραφία:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/folicacid.html

http://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/documents/factsaboutfolicacid_english.pdf

http://womenshealth.gov

http://www.babycentre.co.uk/a3558/diet-for-a-healthy-mum-to-be

http://www.eufic.org

http://americanpregnancy.org/gettingpregnant/preconceptionnutrition.html

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ