Εισαγωγή στερεών τροφών κατά τον 1ο χρόνο του μωρού

Εισαγωγή στερεών τροφών κατά τον 1ο χρόνο του μωρού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το μητρικό γάλα ή το τροποποιημένο γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας παρέχουν πλήρη θρεπτική και θερμιδική κάλυψη μέχρι τον 6o μήνα της ζωής.

Κάπου ανάμεσα στον 5ο με 6ο μήνα γίνεται σταδιακά η εισαγωγή και άλλων τροφών. Η εισαγωγή στο διαιτολόγιο στερεών τροφών συμβαδίζει με την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος και την αναπτυξιακή εξέλιξη του βρέφους. Στην ηλικία αυτή, το μωρό στηρίζει τέλεια το κεφάλι του, κάθεται με υποστήριξη, κρατά αντικείμενα στην παλάμη του, τα φέρνει στο στόμα, δείχνει την πείνα του ανοίγοντας το στόμα, αρχίζει να καταπίνει με μεγαλύτερη ευκολία, δείχνει τη δυσαρέσκειά του τραβώντας το κορμί του προς τα πίσω. Δεν είναι σωστό να πιέσουμε το βρέφος να αρχίσει τις στερεές τροφές πριν διαμορφωθούν οι μηχανισμοί αυτοί.
Οι τροφές που εισάγονται στο διαιτολόγιο σ’ αυτή τη φάση πρέπει να είναι θρεπτικά πλήρεις ώστε να αντικαταστήσουν το γάλα σε τρία γεύματα, καλύπτοντας περίπου 65% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών. 

Κρέμα ρυζάλευρου
Πρώτη στερεά τροφή που προσφέρεται στο βρέφος είναι συνήθως το ρυζάλευρο εμπλουτισμένο με γάλα. Προτιμάμε το ρύζι από άλλα δημητριακά γιατί έχει τον μικρότερο κίνδυνο για πρόκληση αλλεργίας.

Φρούτα
Λίγο αργότερα, μετά την εισαγωγή του ρυζάλευρου βάζουμε πλούσια σε βιταμίνες φρέσκα φρούτα, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και άλλα. Πρέπει να αφήνουμε τουλάχιστον τρεις ή και παραπάνω μέρες ανάμεσα στην εισαγωγή καινούργιας τροφής για να μπορούμε να προσθέσουμε κάποια άλλη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε εύκολα να υποψιαστούμε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή.

Χορτόσουπα/Κρεατόσουπα
Στη συνέχεια, εισάγουμε σταδιακά τα λαχανικά (πατάτα, καρότα, σπανάκι, κολοκυθάκια, ό,τι άλλο φρέσκο λαχανικό υπάρχει), το κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι άπαχο), τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά, τα ζυμαρικά. 

Αυγό/Ψάρι
Στον 8ο μήνα δίνουμε συνήθως τον κρόκο αυγού, ενώ το ασπράδι του αυγού και το ψάρι θα πρέπει να δίνονται γύρω στα πρώτα γενέθλια.

Γάλα/Νερό
Η ποσότητα των στερεών τροφών που τρώει το βρέφος αυξάνεται σταδιακά και μειώνεται η ποσότητα του προσλαμβανόμενου γάλατος σε περίπου 500 ml γύρω στον ένα χρόνο ζωής. Λόγω της μείωσης του γάλατος, είναι αναγκαία η χορήγηση υγρών και κυρίως νερού.

Δεν χρειάζονται. Ας αποφεύγονται!
Αλάτι και ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγονται για τον κίνδυνο προδιάθεσης σε υπέρταση, παχυσαρκία και τερηδόνα.
Φρέσκο γάλα αγελάδας. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους από παιδιά κάτω του έτους, ευθύνεται για πρόκληση αλλεργίας, καθώς και αναιμίας από μικροαπώλειες αίματος από το πεπτικό.

Τα λιπαρά χρειάζονται
Δεν πρέπει να γίνεται περιορισμός των λιπαρών κάτω του έτους γιατί είναι κύρια πηγή ενέργειας, λιποδιαλυτών βιταμινών και απαραίτητων για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος λιπαρών οξέων.

Σημειώστε:
Εκτός από τα βρεφικά γάλατα, στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμες τροφές για μωρά, όπως τα προϊόντα γιαουρτιού. Τα βρεφικά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με πολύτιμα για το μωρό θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας παράλληλα και τις πολύτιμες ιδιότητες του γιαουρτιού για το γαστρεντερικό σύστημα, και μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή του από τον 6ο μήνα. 
Μην ξεχνάτε ότι όλα τα συμπληρωματικά τρόφιμα πρέπει να εισάγονται στη διατροφή του μωρού σας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, και πάντα υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της διατροφής τον πρώτο χρόνο της ζωής. Στο μωρό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίζει εκείνο πόσο και πότε τρώει. Μερικά μωρά στην αρχή πεινάνε κάθε δύο ώρες, ημέρα και νύχτα, ενώ άλλα κάνουν μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα. Είναι καλύτερα να ταΐζουμε το μωρό όταν είναι πεινασμένο και το ζητά, έτσι αισθάνεται ασφάλεια και μαθαίνει να εμπιστεύεται.
Για το μεγαλύτερο βρέφος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην ηλικία αυτή τα μωρά αισθάνονται την πείνα και τον κορεσμό, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καλά μαζί μας. Εμείς πρέπει να τους παρέχουμε σε τακτά διαστήματα ποικιλία ενδεδειγμένων τροφών και να τα αφήσουμε να αποφασίσουν εκείνα πόσο θα φάνε. Στο τέλος της ημέρας θα φάνε αυτό που χρειάζονται, παρ’ όλο που η ποσότητα από το ένα γεύμα στο άλλο μπορεί να διαφέρει σημαντικά.
Tο διαιτολόγιο του παιδιού προσαρμόζεται σταδιακά στο διαιτολόγιο της οικογένειας, η οποία βέβαια καλό είναι, συνολικά και συστηματικά να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής.