Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς καβουρδίζουμε το σουσάμι για 10 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες ξεκινάμε να ανακατεύουμε διαρκώς για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσ ...
2 Αυγούστου 2017
Εκτέλεση
Της Αθηνάς Καψάσκη
Το επιδόρπιο αυτό λέγεται Baked Alaska, δηλαδή ψημένη Αλάσκα. Λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε σε ένα εστιατόριο της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ, το μακρινό 1867, προς τιμή της προσάρτισης της Αλάσκα στις ΗΠΑ. Οι εκδοχές που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές και το γλυκό έχει αλλάξει πολύ στο πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα στην Αμερική η 1η Φεβρουαρίου θεωρείται η εθνική ημέρα Baked Alaska.
Είναι τόσο εντυπωσιακό όταν το βλέπεις που δεν πιστεύεις ότι φτιάχνεται τόσο εύκολα. Στην κλασική εκδοχή του, η βάση του είναι φτιαγμένη από κέικ. Στη δική μου εκδοχή και προς αποφυγή του καυτού φούρνου μέσα στο καλοκαίρι, η βάση αποτελείται από μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα.
Την επόμενη φορά που θα έχετε καλεσμένους δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε. Α! Και τα αυγά τα αποστειρώνουμε προτού κάνουμε την μαρέγκα ώστε να είμαστε σίγουροι!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κουτί Γάλα Βλάχας Ζαχαρούχο Δέλτα
- 530γρ κρέμα Γάλακτος Δέλτα 35% λιπαρά
- 3 κ.σ. κακάο
- 8 μπισκότα γεμιστά
- 3 ασπράδια αυγού
- 150γρ κρυσταλική ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Στο μίξερ ανακατεύουμε με το εξάρτημα του αυγοδάρτη, την παγωμένη κρέμα γάλακτος με το κακάο ώστε να γίνει παχύρευστη σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ομογενοποιούμε στη σαντιγί σε χαμηλή ταχύτητα.
2. Στην παγωτομηχανή μας αδειάζουμε το μίγμα και ανακατεύουμε για 40 λεπτά. Σε ένα μπολ που μπαίνει στην κατάψυξη καλύπτουμε με μεβράνη τη βάση του. Αδειάζουμε εκεί το μίγμα, βάζουμε από πάνω τα μπισκότα και καταψύχουμε για τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει καλά.
3. Σε μπεν μαρί (μία κατσαρόλα όπου σιγοβράζει νερό με ένα μεταλλικό μπολ από πάνω που δεν ακουμπάει στο νερό) ενώνουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Μόλις το μίγμα αρχίζει και γίνεται λευκό, αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία σφικτή μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή πλαστική σακούλα με ζίπερ.
4. Σε μία πιατέλα αναποδογυρίζουμε το μπολ με το παγωτό και τα μπισκότα. Κάνουμε κυκλάκια με τη μαρέγκα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του παγωτού. Με το φλόγιστρο καψαλίζουμε τις άκρες της μαρέγκας και σερβίρουμε το γλυκό μας.
TIPS:
- Εάν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή μπορείτε να παγώσετε το μίγμα απευθείας, απλά η υφή του παγωτού θα είναι πιο σκληρή.
- Εάν δεν διαθέτετε φλόγιστρο βάλτε τη μαρέγκα στο γκριλ για ελάχιστα λεπτά ώστε να σκληρύνουν οι άκρες της μαρέγκας και ξαναπαγώστε για μία ώρα πριν από το σερβίρισμα.