Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
4 Νοεμβρίου 2021
Παραδέξου το! Τόσο καιρό σε άγχωνε ο κορωνοϊός και η ασφάλεια της οικογένειάς σου, ενώ τώρα… ήρθε να προστεθεί και η εποχική γρίπη στις ανησυχίες σου. Η αλήθεια είναι πως όλες οι μανούλες έχουμε το άγχος να μην αρρωστήσουμε ούτε εμείς οι ίδιες, αλλά ούτε φυσικά και τα παιδιά μας. Και καθημερινά σκεφτόμαστε πώς θα το καταφέρουμε αυτό. Βλέπεις, ακόμα και το σπίτι μέσα στο οποίο ζούμε είναι γεμάτο μικρόβια.
Για την ακρίβεια, όλες οι επιφάνειες του σπιτιού, τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα οποία κινείσαι, το σχολείο των μικρών σου, η δουλειά σου και το εξωτερικό περιβάλλον είναι εστίες μικροβίων, που μπορούν να φέρουν όλη την οικογένεια αντιμέτωπη με την εποχική γρίπη. Και αυτό σίγουρα δεν το θέλεις.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν; Με ψυχραιμία και… πρόγραμμα θα υιοθετήσεις εσύ και τα παιδάκια σου ορισμένες συνήθειες που θα σας κρατήσουν μακριά από την εποχική γρίπη.
Εποχική γρίπη και προστασία
Υπάρχουν τέσσερα tips-συνήθειες, που θα «θωρακίσουν» εσένα και τα παιδιά σου, ώστε να προστατευτείτε από την εποχική γρίπη και να μην ταλαιπωρήσετε τον οργανισμό σας.
1. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μετάδοσης της εποχικής γρίπης. Ο πρώτος και πιο άμεσος είναι η μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο μέσω των σταγονιδίων του αέρα. Ο δεύτερος, έμμεσος τρόπος είναι η ακούσια μόλυνση, που προκαλείται όταν αγγίξεις μια μολυσμένη επιφάνεια και μετά ακουμπήσεις με τα χέρια σου το πρόσωπό σου.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι στην πρώτη περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις και πάρα πολλά. Μόνο να προστατευθείς με τη μάσκα που έτσι κι αλλιώς φοράς υποχρεωτικά στους κλειστούς χώρους λόγω Covid-19. Καλό είναι, ωστόσο, τόσο εσύ όσο και τα παιδιά σου να μην ακουμπάτε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας, αλλά και να φροντίζετε όλοι να τα πλένετε πολύ, πολύ συχνά μέσα στην ημέρα.
2. Προστασία με αντισηπτικό
Το αντισηπτικό μπήκε για τα καλά στη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειάς σου με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι δεν είναι;
Ε, λοιπόν, και από την εποχική γρίπη πάλι το… αντισηπτικό θα σε σώσει. Φρόντισε τόσο εσύ όσο και τα παιδάκια σου να το χρησιμοποιείτε συχνά μέσα στην ημέρα, όταν αγγίζετε επιφάνειες, όταν πιάνετε αντικείμενα ή όταν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
3. Απολύμανση ηλεκτρονικών συσκευών και επιφανειών
Ξέρεις πόσα μικρόβια συγκεντρώνουν το τηλεκοντρόλ, το tablet, το laptop, η λαβή του ψυγείου, τα πόμολα από τις πόρτες; Είναι επιφάνειες που όλοι μέσα στην οικογένεια αγγίζουν και για αυτό καλό είναι να τις απολυμαίνεις συχνά. Έτσι, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι κανένας δεν κινδυνεύει -στο μέτρο του δυνατού πάντα- από την εποχική γρίπη.
4. Προστασία από την εποχική γρίπη με τακτικό πλύσιμο χεριών
Αυτή η συνήθεια… έγινε μάθημα σε όλους μέσα στην πανδημία. Και για να λέμε την αλήθεια, η πρόληψη είναι το παν! Γι’ αυτό, λοιπόν, η απολύμανση επιφανειών καλό είναι να συμπληρώνεται και από το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Εξήγησε και στα παιδάκια σου το πόσο σημαντική είναι αυτή η συνήθεια και μην ξεχάσεις να τους θυμίσεις… τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών. Δεν αρκεί λίγο σαπούνι με νερό για να προστατευθείτε από την εποχική γρίπη. Είναι απαραίτητο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πλύσιμο των χεριών να διαρκεί για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα.
Συμπτώματα της εποχικής γρίπης και αντιμετώπιση
Αν θέλεις να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να προστατεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο την οικογένειά σου από την εποχική γρίπη, καλό είναι να γνωρίζεις και τα συμπτώματά της. Όχι τίποτα άλλο, δηλαδή, αλλά… για να δράσεις κι εκεί γρήγορα.
1. Αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού
Ο πυρετός της εποχικής γρίπης διαρκεί από μία έως επτά ημέρες με πιο σύνηθες τις τρεις με πέντε ημέρες. Συνοδεύεται, μάλιστα, από ρίγη, ισχυρό πονοκέφαλο, ρινική καταρροή/απόφραξη, μυαλγίες/αρθραλγίες, κόπωση/ατονία και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα.
2. Έντονος βήχας
Παρά το γεγονός ότι τα οξείας φάσης συμπτώματα της εποχικής γρίπης, όπως ο πυρετός και τα αναπνευστικά, υποχωρούν μετά από 3-5 ημέρες, ο έντονος βήχας και η εξάντληση του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο (10 ή και περισσότερες ημέρες).
Αν εντοπίσεις τα παραπάνω συμπτώματα σε εσένα ή τα παιδιά σου, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό. Γενικότερα, όμως, αν κάποιος νοσήσει από τον ιό της εποχικής γρίπης και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, τότε η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (αντιπυρετικά –αναλγητικά, ξεκούραση και ανάρρωση κατ’ οίκον), ενώ αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχει έντονα συμπτώματα και εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει και αντιϊκό.