Στη 10η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μίας φράουλας
Τι συμβαίνει στη μαμά:
Αυτή την περίοδο ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα «ανησυχητικά» σημεία αύξησης της περιφέρειας και «στενώματος» των ρούχων. Να ξέρετε πως δεν φταίει το έμβρυο για αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα, καθώς, μαζί με τον αμνιακό σάκο, το έμβρυο έχει μόλις μέγεθος αυγού. Έτσι, για τις αλλαγές αυτές φταίει η αυξημένη κατακράτηση υγρών, η οποία δημιουργεί αυτό το γενικευμένο πρήξιμο. Παράλληλα, σε συνδυασμό και με την αύξηση του όγκου του κυκλοφορόντος αίματος για την κάλυψη των αναγκών του εμβρύου, η κατακράτηση των υγρών μπορεί να οδηγήσει στη διάταση και επίταση των επιφανειακών φλεβών, ιδιαίτερα στα πόδια, ενώ για τον ίδιο λόγο μπορεί να παρατηρήσετε συχνούς πονοκεφάλους. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα αυτή την περίοδο, ή εάν αυτή υπήρχε ήδη, να χειροτερεύσει, εξαιτίας των ορμονών. Έτσι, ίσως είναι ωφέλιμο να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και το νερό στη διατροφή σας, αλλά και να εισαγάγετε ήπια άσκηση στο πρόγραμμά σας (βλ. και παρακάτω).
Τι συμβαίνει στο μωρό:
Το μωρό σας αυτήν την περίοδο είναι περίπου 3-3,5 εκατοστά σε μήκος. Συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τα μάτια και τα αυτιά να παίρνουν την τελική τους θέση, τα κόκκαλα και οι χόνδροι να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο ισχυρά και το δέρμα του αρχίζει και παχαίνει, χάνοντας σταδιακά τη μερική διαφάνεια που το χαρακτήριζε έως τώρα. Όλα τα βασικά όργανά του, όπως τα νεφρά, το έντερο, η καρδιά, το συκώτι και ο εγκέφαλος λειτουργούν κανονικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος τις εβδομάδες που ακολουθούν. Το έμβρυο έχει πλέον ανθρώπινη όψη, μπορεί να κινεί τα άκρα του (αλλά εσείς δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε ακόμη) και διαθέτει και εξωτερικά γενετικά όργανα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν πάντα να μας πουν το φύλο κατά τον υπέρηχο με απόλυτη σιγουριά σε αυτό το στάδιο.
Έξυπνα Tips:
Πρέπει να ξεχάσετε το στερεότυπο της εγκύου καθηλωμένης στο κρεβάτι ή τον καναπέ σε όλη την κύηση. Οι οδηγίες από τους μεγαλύτερους διεθνείς φορείς Μαιευτικής και Γυναικολογίας συστήνουν τη διατήρηση μίας ρουτίνας σωματικής δραστηριότητας και γυμναστικής καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Φυσικά, όπως όλα, πρέπει να υπάρχει και μέτρο στις σωματικές ασκήσεις και στην σωματική κόπωση για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εμβρύου. Η διατήρηση μιας ενεργής καθημερινής ρουτίνας μπορεί:
- να προστατεύσει από τη φλεβοθρόμβωση
- να βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο
- να ισορροπήσει το ισοζύγιο υγρών
- να βελτιώσει τη δυσκοιλιότητα αλλά
- και να παρέχει και ένα ψυχολογικό μπουστ, χάρη στις ενδογενείς ενδορφίνες της άσκησης.
Δείτε περισσότερα για την άσκηση κατά την κύηση στο σχετικό άρθρο. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι συμβουλές αυτές αφορούν τον γενικό πληθυσμό των εγκύων. Εάν έχετε δίδυμη κύηση, ιστορικό ανεπάρκειας τραχήλου ή κάποιον άλλο παράγοντα κινδύνου, συμβουλευτείτε πρώτα το Γυναικολόγο σας για το ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για εσάς.