1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

11η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στην 11η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός σύκου

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Οι βδομάδες 11-14 σηματοδοτούν το διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται ο κλασσικός και αναγκαίος προγεννητικός έλεγχος του πρώτου τριμήνου. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει:

  • υπερηχογραφική εξέταση Α’ επιπέδου, κατά την οποία λαμβάνονται πολλές μετρήσεις του μεγέθους του εμβρύου
  • εκτίμηση της ανάπτυξής του
  • ένας αρχικός προσδιορισμός του φύλου (ο οποίος όμως μπορεί να είναι και εσφαλμένος)
  • και η πιο σημαντική εξέταση, η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας

Η αυχενική διαφάνεια είναι μία μεμβρανώδης δομή στο πίσω μέρος του αυχένα του, η πάχυνση της οποίας μπορεί να δείχνει την παρουσία κάποιο γενετικού συνδρόμου, συνηθέστερα συνδρόμου Down. Η αυχενική διαφάνεια συνεκτιμάται και με τα επίπεδα της PAPP-A πρωτεΐνης στο αίμα και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός αλγορίθμου, μπορεί να προσδιοριστεί ο πιθανός κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down, αλλά και παθήσεων της κύησης όπως προεκλαμψία.

Πέρα από τον συμβατικό, προγεννητικό έλεγχο πρώτου τριμήνου, υπάρχει και η δυνατότητα για διενέργεια μη επεμβατικού προγεννητικού γενετικού ελέγχου, μέσω της λήψης περιφερειακού αίματος της μητέρας. Στο αίμα της μητέρας ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες γενετικό υλικού του εμβρύου, το οποίο μπορεί να αναλυθεί και να δείξει με μεγαλύτερη σιγουριά την παρουσία ή όχι κάποιας γενετικής ανωμαλίας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις επιλογές προγεννητικού ελέγχου πρώτου τριμήνου και στο σχετικό άρθρο .

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας έχει πλέον μέγεθος σύκου και το κεφάλι του είναι όσο το σώμα του σε μέγεθος. Τα όργανα συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε μέγεθος και ενώ το έμβρυο πραγματοποιεί όλο και συχνότερες κινήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τον κορμό, αλλά ακόμη δεν είναι αισθητές. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών είναι πλήρως σχηματισμένα και τα οστά αρχίζουν σιγά σιγά να σκληραίνουν, ενώ τα πρώτα δόντια αρχίζουν και σχηματίζονται κάτω από τα ούλα του. Τέλος, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα τριχοθυλάκια στο κεφάλι και το σώμα του.

Έξυπνα Tips:

Μπορεί αυτή τη βδομάδα να παρατηρήσετε μια αυξημένη δίψα και επιθυμία για υγρά. Αυτό, είναι φυσικό επακόλουθο της ανάγκης αύξησης του κυκλοφορόντος αίματος αλλά και της δημιουργίας περισσότερου αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό περιβάλει το έμβρυο, το προστατεύει από τους κραδασμούς και βοηθάει την ανάπτυξη του πεπτικού του συστήματος μέχρι τη γέννηση. Έτσι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αμνιακού υγρού είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη και προστασία του εμβρύου. Έτσι, προσπαθήστε να παραμείνετε ενυδατωμένη, καλύτερα με τη κατανάλωση νερού ή φυσικών χυμών και όχι αναψυκτικών, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη και αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, καθώς μπορεί να αυξήσει της απώλειες νερού μέσω εφίδρωσης, αλλά και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να παρέμβει στο μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.