1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

12η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στη 12η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Κατά το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, οι πιθανότητες αποβολής θα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και το μωρό σας θα έχει ξεπεράσει τους περισσότερους κινδύνους. Η 12η εβδομάδα είναι ο χρόνος που πολλοί γονείς επιλέγουν να ανακοινώσουν τα ευχάριστα σε φίλους και συγγενείς για αυτό ακριβώς το λόγο. Έτσι κι αλλιώς, δε θα μπορεί να κρυφτεί για πολύ ακόμη, καθώς η κοιλιά θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Κατά την εβδομάδα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος πρώτου τριμήνου αν δεν έχει γίνει ήδη. Τα συμπτώματα ζαλάδας και ναυτίας τυπικά αρχίζουν να μειώνονται σε ένταση και συχνότητα και για τις περισσότερες γυναίκες θα έχουν εξαφανιστεί πλήρως στο δεύτερο τρίμηνο. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να παραμένει, αλλά μπορείτε να τη μετριάσετε με φυτικές ίνες και νερό.

Τέλος, οι αλλαγές διάθεσης και η ευερεθιστότητα μπορεί να παραμένουν και ίσως είναι ενοχλητικές για το σύντροφό σας, αλλά ο Γυναικολόγος σας μπορεί να του εξηγήσει πως είναι ορμονικής αιτιολογίας και σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνιμες. Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να βοηθηθούν από την πραγματοποίηση σωματικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο, σε ώρες της ημέρας χωρίς υπερβολικό ήλιο.

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυο αυτή την εβδομάδα είναι πλέον ασφαλές από το ενδεχόμενο της αποβολής. Έχει μεγαλώσει σε μέγεθος 6 εκατοστών, ζυγίζει περίπου 15 γραμμάρια και έχει μέγεθος δαμάσκηνου. Χαρακτηριστικό ορόσημο της ανάπτυξης του εμβρύου αυτή την εβδομάδα είναι η ανάπτυξη των αντανακλαστικών κινήσεων, δηλαδή αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, να σφίγγει και να χαλαρώνει τα δάκτυλα στις παλάμες του και το στοματάκι του να κάνει κινήσεις πιπιλίσματος.

Έξυπνα Tips:

Σε αυτή τη φάση της κύησης, οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Ταυτόχρονα, μπορεί να παρατηρηθεί αναιμία κατά τις εξετάσεις αίματος. Αυτή είναι η λεγόμενη αναιμία της κύησης και προκαλείται καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου, χωρίς όμως να έχουν προλάβει να δημιουργηθούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι, αν δεν έχετε πάρει ήδη, ο γιατρός σας είναι πολύ πιθανό να συστήσει λήψη σιδήρου συμπληρωματικά, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Διατροφικά, μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, φακές, φυλλώδη λαχανικά,  μπρόκολο, δημητριακά και ψάρι. Συνδυάστε τις τροφές αυτές με εσπεριδοειδή και ντομάτα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να βελτιστοποιήσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Κάπως έτσι, φτάνουμε αισίως στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αν και δε φαίνεται από τις αλλαγές στο σώμα σας, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος συνέβησαν τα πιο σημαντικά γεγονότα της ανάπτυξης του μωρού σας, με τη διαφοροποίηση των ιστών και το σχηματισμό των διαφόρων οργάνων. Ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης, δρόμο στον οποίο πρέπει να διατηρήσετε τις καλές συνήθειες που έχετε αναπτύξει αλλά και να οπλιστείτε με υπομονή και θέληση. Να θυμάστε πως ένα μικρό αγγελούδι σας περιμένει στο τέλος του δρόμου!