2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

13η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 13η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος περίπου ενός ροδάκινου.

Το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πίσω σας και το σημαντικότερο μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας, η δημιουργία των οργάνων ή οργανογένεση έχει λίγο-πολύ ολοκληρωθεί. Ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά σας μέχρι να κρατήσετε το μωρό στα χέρια σας, καθώς πρέπει τα σχηματισμένα όργανα να αναπτυχθούν και να αυξηθούν στο κατάλληλο μέγεθος. Οι διεργασίες αυτές αναπόφευκτα έχουν επίδραση και στο δικό σας σώμα. Ας εξετάσουμε λοιπόν μαζί σε αυτό το άρθρο όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Η βδομάδα αυτή σηματοδοτεί και επίσημα την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της κύησης και τη μετάβαση στο δεύτερο. Αν και ο αριθμός 13 θεωρείται άτυχος, πολλοί γονείς επιλέγουν να ανακοινώσουν το χαρμόσυνο και τυχερό γεγονός της κύησης στα οικεία τους πρόσωπα αυτή την περίοδο, καθώς έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο κίνδυνος της αποβολής. Το γεγονός ότι το έμβρυό σας κατάφερε να φτάσει σε αυτό τη σημείο δείχνει καλό δυναμικό ανάπτυξης και πιθανότατα φυσιολογικό γενετικό υλικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πρώτου τριμήνου (αυχενική διαφάνεια) ή μη επεμβατικό γενετικό έλεγχο (NIPT). Σε αυτό το σημείο, εάν υπάρχουν ενδείξεις χρωμοσωμικών ανωμαλιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί λήψη χοριακών λαχνών (ή τροφοβλάστης), ένας επεμβατικός τρόπος εξέτασης που περιλαμβάνει λήψη κυττάρων από τον πλακούντα του εμβρύου και μπορεί να ελέγξει για την παρουσία χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Όσον αφορά αλλαγές στο σώμα σας, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε μερικά μικρά «πονάκια» δεξιά και αριστερά χαμηλά στην κοιλιά, τα οποία προκαλούνται πιθανότατα από το τέντωμα των συνδέσμων που συγκρατούν τη μήτρα, όσο αυτή αυξάνεται σε βάρος και δεν θα πρέπει να σας προκαλούν ανησυχία.

 Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας αυτή την εβδομάδα συνεχίζει την ανάπτυξή του. Πλέον έχει πλήρως σχηματισμένα, ξεχωριστά δάκτυλα με μικροσκοπικά νυχάκια, ενώ ωριμάζουν και αναπτύσσονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.

Έξυπνα tips:

Το αναπτυξιακό ορόσημο της ολοκλήρωσης του πρώτου τριμήνου θα πρέπει σε αυτή τη φάση να σας δώσει το έναυσμα, εάν δεν είχατε ξεκινήσει ήδη, να ξεκινήσετε κάποια χαμηλής έντασης σωματική άσκηση. Περπάτημα, κολύμβηση και yoga είναι μερικές μόνο από τις διαθέσιμες επιλογές. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε πως έχετε ενημερώσει τον εκπαιδευτή και το Γυναικολόγο σας.