2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

14η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 14η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός λεμονιού.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Ορισμένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κύησης μπορεί να επιμείνουν αυτή τη βδομάδα, όπως δυσκοιλιότητα και αίσθημα βάρους, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αυτή την περίοδο αναφέρουν μια σημαντική και αισθητή υποχώρηση συμπτωμάτων όπως κόπωση, αδιαθεσία, τάση για λιποθυμία και ζαλάδα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης πλέον δρουν υπέρ σας και σας δίνουν την «λάμψη» της εγκυμοσύνης. Το δέρμα σας είναι πιο υγιές από ποτέ και τα μαλλιά σας και τα νύχια σας δυναμώνουν, ενώ μπορεί να νιώσετε και αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αυτό που μένει είναι απλά να απολαύσετε αυτή την ευχάριστη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Αν και μόλις 8 εκατοστά σε μέγεθος και 40 γραμμάρια σε βάρος, το έμβρυό σας ξεκινάει να διακατέχεται από το «ερευνητικό του πνεύμα», δηλαδή κινεί τους μυς του για να εξερευνήσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Αυτή την περίοδο δεν είναι σπάνιο να αρχίσει να πιάνει τον ομφάλιο λώρο, το στόμα και το κεφάλι του, να ανοιγοκλείνει το στόμα του και να κάνει γκριμάτσες.

Έξυπνα tips:

Καλό είναι να αρχίσετε σιγά σιγά να βγάλετε ένα πρόγραμμα συστηματικής ήπιας σωματικής άσκησης που θα ακολουθήσετε για το υπόλοιπο της κύησης. Η άσκηση θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας και θα αντισταθμίσει λίγο την αυξημένη όρεξη και την πρόσληψη βάρους που αναπόφευκτα έρχονται με την κύηση.