2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

15η & 16η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 15η και 16η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός μήλου.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Αυτό το διάστημα, η ευεξία που φέρνει η κύηση συνεχίζεται. Ενδεχομένως αρχίζετε να παρατηρείτε στο δέρμα σας ορισμένα μελανά σημεία, αποτέλεσμα της επίδραση των ορμονών. Προϋπάρχοντες ελιές, φακίδες και εκ γενετής σημάδια είναι επίσης πιθανόν να γίνουν πιο σκουρόχρωμα αυτήν την περίοδο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και μια μελανή κάθετη γραμμή στην κοιλιά σας, από το επίπεδο του ομφαλού μέχρι την ηβική χώρα. Τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια, τυπικά υποχωρούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ορμόνες ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία και την υγεία των υπόλοιπων βλεννογόνων. Έτσι, μπορείτε ενδεχομένως να παρατηρήσετε αιμορραγίες κατά το βούρτσισμα στα ούλα και ρινορραγίες, συμπτώματα τα οποία είναι περιορισμένα τυπικά και υποχωρούν. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε κατάλληλη στοματική υγιεινή, ενώ σε αυτό το σημείο δεν είναι και κακό να κλείσετε ένα ραντεβού και με τον οδοντίατρό σας. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό θα αρχίσει να φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και η αύξηση στο μέγεθος της κοιλιάς ακόμα και στους οικείους σας.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας αυτό το διάστημα φτάνει τα 11-12 εκατοστά και ζυγίζει 60-80 γραμμάρια. Πλέον οι αισθήσεις του αναπτύσσονται περεταίρω, με κυριότερη την ακοή, καθώς ξεκινάιε να ακούει τους ήχους του σώματός σας (καρδιά, στομάχι κλπ) αλλά και εξωτερικούς ήχους. Παράλληλα, η σωματική του ανάπτυξη συνεχίζεται με ανάπτυξη της σπονδυλικής του στήλης και των μυών

Έξυπνα tips:

Μην ξεχνάτε τη σημασία της διατροφής σας. Το γεγονός πως το έμβρυό σας αναπτύσσεται συνεχώς δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε την ισορροπημένη διατροφή και να ξεκινήσετε να τρώτε τροφές πολλών θερμίδων. Ο στόχος των κιλών που μπορείτε να πάρετε καθορίζεται από τον αρχικό ΔΜΣ σας και το βάρος σας θα πρέπει να παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια της κύησης από το Γυναικολόγο σας. Προτιμάτε υγιεινά σνακ, νερό αντί για συμπυκνωμένο χυμό ή αναψυκτικά και διατηρήστε το πρόγραμμα άσκησής σας.