2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

17η & 18η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 17η και 18η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μιας πιπεριάς.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Αυτό το διάστημα είναι το συνηθέστερο, διάστημα διεξαγωγής ελέγχου του εμβρύου σας με αμνιοπαρακέντηση, αν και η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα αλλά και αργότερα, με μέσο εύρος διεξαγωγής 16-20 εβδομάδες. Η αμνιοπαρακέντηση είναι ένας επεμβατικός τρόπος πραγματοποίησης απευθείας γενετικού ελέγχου συλλέγοντας εμβρυικά κύτταρα που πλέον στο αμνιακό υγρό. Τα κύτταρα αυτά κατόπιν υποβάλλονται σε γενετική ανάλυση και πλήρη χρωμοσωμικό έλεγχο. Πρόκειται για έλεγχο ο οποίος συστήνεται σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για γενετικές ανωμαλίες ή σε περιπτώσεις αμφίβολων αποτελεσμάτων από τους προηγούμενους ελέγχους.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας αυτό το διάστημα φτάνει τα 13-14 εκατοστά και ζυγίζει 140-180 γραμμάρια. Πλέον όλες οι αισθήσεις του (γεύση, αφή, όσφρηση, όραση και ακοή)  αναπτύσσονται περεταίρω και το νευρικό του σύστημα ωριμάζει. Αρχίζει να συσσωρεύει μικρή ποσότητα σωματικού λίπους, ενώ οι κινήσεις του είναι πιο έντονες, εξαιτίας της ωρίμανσης των οστών. Έτσι, μπορεί να αρχίσετε σιγά σιγά να νιώθετε και τις πρώτες του κλωτσιές, σαν μικρά φτερουγίσματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ενώ αν είστε τυχερή μπορείτε να το δείτε να χασμουριέται στον υπέρηχο.

Έξυπνα tips:

Εάν ακολουθείτε τις οδηγίες του Γυναικολόγου σας και τις συμβουλές για άσκηση και διατροφή, δεν έχετε κάτι να ανησυχήσετε. Οπότε σε αυτό το σημείο χαρείτε τα οφέλη της εγκυμοσύνης, τόσο τα άμεσα με τη «λάμψη», αυξημένη υγεία δέρματος και μαλλιών και ανεβασμένη διάθεση, αλλά και τα μακροχρόνια οφέλη. Κι όμως, η εγκυμοσύνη έχει μετρήσιμα και σημαντικά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία σας, ιδιαίτερα εάν είστε κάτω των 30 ετών. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει και συνεισφορά της εγκυμοσύνης στην προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών.