2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

19η & 20η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 19η και 20η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μιας μπανάνας.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Οι κοιλιά σας θα αρχίσει να μεγαλώνει όλο και πιο αισθητά από αυτήν την περίοδο και μετά. Μπορεί να παρατηρήσετε πιο έντονα πονάκια χαμηλά στην κοιλία αλλά και αίσθημα βάρους και φουσκώματος εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του εμβρύου. Εάν δεν νιώσατε ακόμα την πρώτη κλωτσιά, είναι πιθανόν αυτή να έρθει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ενδεχομένως αρχίσετε να παρατηρείτε σημάδια διάτασης του δέρματος, όπως ραγάδες από αυτό τη σημείο και μετά, ενώ δεν είναι σπάνιο να αναφέρονται κράμπες, κυρίως στα πόδια και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας αυτήν την περίοδο είναι 15-16 εκατοστά σε μέγεθος, από το κεφάλι μέχρι του γλουτούς και 25 εκατοστά μέχρι τη πτέρνα του ποδιού και ζυγίζει 300 γραμμάρια. Από αυτό το σημείο και μετά, οι μετρήσεις του μήκους του εμβρύου γίνονται από το κεφάλι μέχρι την πτέρνα, καθώς τα άκρα, δεν είναι πλέον κουλουριασμένα. Το δέρμα του εμβρύου καλύπτεται αυτή τη στιγμή από λεπτό χνούδι και σμήγμα, τα οποία δρουν προστατευτικά για τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Πλέον οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο έντονες αλλά και συχνότερες.

Έξυπνα tips:

Δώστε αρκετή σημασία στο μυοσκελετικό σας σύστημα αυτήν την περίοδο. Καθώς το έμβρυο πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, θα αυξηθεί και το επιπλέον βάρος που θα πρέπει να στηρίζει το σώμα σας. Έτσι, καλό είναι να συνηθίσετε στη σωστή στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης, τόσο στην όρθια, όσο και στην καθιστή θέση. Μη σκύβετε, διατηρείτε το σώμα σας ευθυτενές, πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο στην πράξη, αλλά υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε τον προπονητή σας και τον Γυναικολόγο σας.