2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

21η & 22η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 21η και 22η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός καρότου.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται συνήθως ο υπέρηχος Β’ επιπέδου, που είναι γνωστός και ως ο «μεγάλος» υπέρηχος. Πρόκειται για μία υπερηχογραφική εξέταση, διάρκειας 30 λεπτών περίπου (σε δίδυμες κυήσεις ο χρόνος αυτός μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί), η οποία εξετάζει λεπτομερώς την ανάπτυξη του εμβρύου και ψάχνει για τυχόν ανωμαλίες. Ακόμη και εάν οι προηγούμενοι έλεγχοι δεν έχουν δείξει κάποιο παθολογικό γενετικό αποτέλεσμα, υπάρχει το σπάνιο μεν, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο κάποιας αναπτυξιακής ανωμαλίας, η οποία δε σχετίζεται με το γενετικό υλικό. Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, τα όργανα είναι πλήρως διαμορφωμένα και αρκετά μεγάλα ώστε να επιτρέπουν εκτίμηση υψηλής ακρίβειας. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτού του υπερηχογραφήματος, ελέγχονται αναλυτικά όλα τα όργανα, ο όγκος του αμνιακού υγρού, η θέση του πλακούντα, το μήκος του τραχήλου και άλλες μετρήσεις.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας είναι πλέον 26-27 εκατοστά και ζυγίζει 340 γραμμάρια. Το πεπτικό του σύστημα έχει πλέον αναπτυχθεί πλήρως και καταπίνει περιοδικά μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού. Με τη διενέργεια του υπερήχου Β’ επιπέδου, πλέον το φύλο του παιδιού επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία, σε περίπτωση που δεν είχε πραγματοποιηθεί γενετικός έλεγχος νωρίτερα.

Έξυπνα tips:

Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα από την κοιλιά σας η εγκυμοσύνη και οδεύετε, αργά αλλά σταθερά, προς τον τοκετό. Έτσι, είναι πιθανόν να νιώθετε περιστασιακά συστολές στη μήτρα (ωδίνες). Αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για τις συστολές Braxton Hicks, Οι οποίες είναι ακίνδυνες και ανώδυνες και αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο η μήτρα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Η αύξηση του σωματικού βάρους και το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Τις περισσότερες φορές, αυτές υποχωρούν με δίαιτα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, αλλά εάν επιμείνουν ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία με κάποια δερματική κρέμα.