2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

23η & 24η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 23η και 24η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός μεγάλου μάνγκο.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Η ανάπτυξη του μωρού γίνεται όλο και πιο εύκολα αισθητή στο σώμα σας με την αύξηση της διαμέτρου της κοιλιάς σας. Εάν δεν είχαν εμφανιστεί ήδη, είναι πολύ πιθανό σε αυτό το διάστημα να εμφανιστούν ραγάδες, κυρίως στην κοιλιά, στήθος, μηρούς και γλουτούς. Στην καταπολέμησή τους μπορούν να σας βοηθήσουν ειδικές ενυδατικές κρέμες για τις ραγάδες της κύησης, οι οποίες αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Από άλλα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε, τα κυριότερα είναι η δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας είναι πλέον 30 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει 500-600 γραμμάρια. Η ανάπτυξή του από το σημείο αυτό και μετά θα είναι ραγδαία, με αύξηση βάρους περίπου 170 γραμμαρίων ανά εβδομάδα. Η αύξηση του σωματικού βάρους συνοδεύεται και από ανάλογη ανάπτυξη των οργάνων, μυών, οστών και δέρματος. Το πρόσωπο έχει πλέον τελειοποιηθεί και οι κινήσεις είναι όλο και πιο συχνές και έντονες.

Έξυπνα tips:

Όσο το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος και βάρος, θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη μέση σας. Για να ανακουφιστείτε από αυτούς τους μυοσκελετικούς πόνους, μπορείτε να κάνετε διατάσεις. Σε γονατιστή θέση, απλώστε τα χέρια μακριά και μπροστά και μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και χαλαρώστε. Επαναλάβετε αυτή τη διάταση για μερικές φορές την ημέρα. Επίσης, είναι σιγά σιγά καιρός να συνηθίσετε τον ύπνο στην ανάσκελη θέση, για να μην  πιέζετε το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Να θυμάστε πως στην ανάσκελη θέση, είναι πιθανό η μήτρα να πιέζει την κοίλη φλέβα, η οποία είναι από τη δεξιά μεριά και να σας δημιουργεί αίσθημα αδυναμίας και λιποθυμίας. Έτσι, καλό είναι να κοιμάστε προς το αριστερό πλευρό για να αποφύγετε φαινόμενα πίεσης.