1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

3η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 3 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός κόκκου chia seed

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Η σύλληψη και η δημιουργία του εμβρύου πραγματοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, καθώς στην αρχή της πραγματοποιείται η ωορρηξία (σε έναν κύκλο 28-30 ημερών). Εάν έχουν πραγματοποιηθεί σεξουαλικές επαφές 1-2 μέρες γύρω από την ημέρα της ωορρηξίας, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί σύλληψη σε αυτόν τον κύκλο. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο μας .

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το μωρό σας ξεκινάει τη ζωή του ως ένα μόνο μικροσκοπικό κύτταρο μέσα στη σάλπιγγα, μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, γνωστό και ως ζυγώτης (ή ζυγωτό). Ο ζυγώτης διαιρείται σε δύο κύτταρα, τα οποία γίνονται τέσσερα και αργότερα οκτώ, περίπου την τρίτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση. Από αυτό το σημείο και μετά, κυτταρικές διαιρέσεις γίνονται όλο και συχνότερα, οδηγώντας στη δημιουργία μίας μάζας κυττάρων, του μοριδίου την τρίτη με τέταρτη ημέρα και στη συνέχεια στη δημιουργία της βλαστοκύστης την πέμπτη ημέρα. Η βλαστοκύστη αποτελεί το πρώτο στάδιο κατά το οποίο έχουμε διαφοροποίηση του ρόλου των κυττάρων, με την εξωτερική στιβάδα να προορίζεται για το σχηματισμό του πλακούντα και την εσωτερική στιβάδα για το σχηματισμό του εμβρύου. Προς το τέλος της εβδομάδας, η βλαστοκύστη θα φτάσει στη μήτρα, όπου θα εμφυτευτεί στο μυομήτριο, σηματοδοτώντας την πραγματική αρχή της κύησης και της εμβρυικής ζωής.

Έξυπνα tips:

Αυτό αποτελεί ένα καλό σημείο να υπενθυμίσουμε μερικούς βασικούς κανόνες για τις συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό εάν είστε καπνίστρια να έχετε διακόψει ή τουλάχιστον να μειώσετε σημαντικά το κάπνισμα κατά την κύηση, καθώς ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των αγγείων του πλακούντα, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών, απαραίτητων συστατικών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ταυτόχρονα, είναι καλό να μειώσετε και ιδανικά να διακόψετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να περάσει τον πλακούντα και να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.