Στις 4 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός παπαρουνόσπορου
Τι συμβαίνει στη μαμά:
Το τέλος της 4ης εβδομάδας με την αρχή της επόμενης, είναι συνήθως το διάστημα κατά το οποίο θα συνειδητοποιήσετε πως είστε έγκυος, καθώς θα παρατηρήσετε πως η περίοδος καθυστερεί να έρθει. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης, αλλά μην απογοητευτείτε εάν βγει αρνητικό, καθώς μπορεί να μην έχει προλάβει να αυξηθεί ακόμη η βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη, η ορμόνη της κύησης. Ταυτόχρονα, μπορεί να ξεκινήσετε να παρατηρείτε μερικά από τα χαρακτηριστικά, πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως:
- πρωινή ναυτία
- εμετός
- αλλαγές στη διάθεση
- μικρή, ήπια αιμορραγία, η οποία συνήθως προκαλείται στα πλαίσια της διαδικασίας της εμφύτευσης.
Εάν ωστόσο η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη, κρατάει περισσότερο ή σας ανησυχεί γενικότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.
Τι συμβαίνει στο μωρό:
Το έμβρυό σας αυτή τη βδομάδα έχει μέγεθος μόλις 1 χιλιοστό. Αν και φαινομενικά, αν μπορούσαμε να το δούμε από κοντά, θα έμοιαζε με μια μάζα όμοιων κυττάρων, λειτουργικά διαθέτει ήδη διαφορετικούς πληθυσμούς κυττάρων που θα δημιουργήσουν διαφορετικούς ιστούς. Ήδη έχει γίνει ο διαχωρισμός στις τρεις βασικές βλαστικές στιβάδες, οι οποίες θα εξελιχθούν στους διαφορετικούς ιστούς του μωρού και έχει δημιουργηθεί ένας πρωταρχικός «πλακούντας» ο οποίος συνδέει το έμβρυο με την αιματική κυκλοφορία της μητέρας.
Έξυπνα Tips:
Μπαίνουμε πλέον στο στάδιο της εμβρυικής ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως από εδώ και πέρα, με τη διατροφή σας υποστηρίζετε το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τρώτε για δύο, αλλά να τρώτε δύο φορές πιο σωστά. Έτσι, φροντίστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη δίαιτα, χωρίς υπερβολές (ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω), καθώς και να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα συμπληρώματά σας. Ταυτόχρονα, το σημείο αυτό είναι καλή αφετηρία για το πρώτο ραντεβού με το Γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας παρακολουθεί για τους επόμενους εννιά μήνες, ώστε να λάβετε εξατομικευμένη φροντίδα και συμβουλές.