Πώς επιλέγω μία συντροφική σχέση;
Εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον είναι εύκολο να οδηγηθεί σε δυσλειτουργικά πρότυπα σχέσεων. Έχοντας χτίσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του, το άτομο αυτό μπορεί να επιλέγε ...
14 Μαΐου 2014
«Διάλεξε σύντροφο με το αυτί παρά με το μάτι» είχε πει από τον 17ο αιώνα ο Άγγλος στοχαστής Τόμας Φούλερ. Μερικούς αιώνες αργότερα όλοι συνειδητοποιούν ότι η συμβουλή ήταν σοφή.
Τα λόγια και η λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά σε κάθε σχέση, πόσο μάλλον στο γάμο. Κάποιες φράσεις, απλώς δεν πρέπει να λέγονται, γιατί δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και μία κακή ενέργεια από την οποία πολύ δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί μετά το ζευγάρι. Φράσεις που μάλλον έχετε ακούσει και εσείς. Ίσως μάλιστα και να τις έχετε πει. Τις αποκωδικοποιούμε, εξηγούμε γιατί είναι καταστροφικές και σας δίνουμε εναλλακτικές.
1. Αν μ’ αγαπάς, πρέπει, να θυμάσαι τα γενέθλιά μου, να βοηθάς με τις δουλειές του σπιτιού, να με πας ένα ταξίδι κ.λπ. Μπορεί να είναι το πώς αισθάνεστε, αλλά γεγονός είναι ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας αγαπάει βαθιά και να κάνει πράγματα που σας πληγώνουν ή σας κάνουν να θυμώνετε. Η ρουτίνα έχει την τάση να επικρατεί σε μία σχέση και να δημιουργεί ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει συναίσθημα. Καταργήστε το «πρέπει» από το λεξιλόγιό σας και δοκιμάστε φράσεις όπως: «Όταν θυμάσαι τα γενέθλιά μου, αισθάνομαι ό,τι με αγαπάς. Όταν τα ξεχνάς, αισθάνομαι παραμελημένη».
2. Δε θα έπρεπε να σου ζητάω αυτό που χρειάζομαι. Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα το ήξερες. Δε θέλουμε να σας χαλάσουμε την ψευδαίσθηση, αλλά γεγονός είναι ότι οι σύζυγοι και οι εραστές δε διαβάζουν σκέψεις. Χρειάζεται να ζητάτε αυτό που θέλετε. Σε αντίθετη περίπτωση, ρισκάρετε να γεμίσετε με πίκρα και απογοήτευση επειδή ο σύντροφός δεν σας καλύπτει μία ανάγκη, την οποία όμως ο ίδιος αγνοεί. Δοκιμάστε να ζητήστε αυτό που χρειάζεστε, ακόμη και με πλάγιο τρόπο με φράσεις όπως «Θέλω να αισθάνομαι αγαπητή και ότι με σκέφτεσαι, και τώρα δεν το αισθάνομαι αυτό. Στο παρελθόν, όταν …, με έκανες τόσο ευτυχισμένη». Θα το πιάσει το υπονοούμενο.
3. Σε μισώ. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο γιατί αυτή η φράση είναι καταστροφική για το γάμο. Αποφύγετε πάση θυσία τέτοιες τελεσίδικες φράσεις που πληγώνουν για πολύ καιρό. Καλύτερα να περιγράψτε πως αισθάνεστε και τι είναι αυτό που σας πληγώνει. Δοκιμάστε καλύτερα: «Είμαι τόσο θυμωμένη μαζί σου αυτή τη στιγμή. Αυτό που είπες /ή δεν είπες με πλήγωσε βαθιά».
4. Είσαι χοντρός/άσχημος/χαζός/αδύναμος/άχρηστος. Τέτοιου τύπου εκφράσεις δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο να πληγώσουν τον άλλο. Δε λύνετε κανένα πρόβλημα έτσι. Μπορεί να ξεσπάτε τα νεύρα σας, αλλά τα φορτώνετε στον άλλο και δημιουργείται φαύλος κύκλος. Είναι προτιμότερο να πάρετε μερικές ανάσες, να σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί (στον άλλο ή μήπως και στον ίδιο σας τον εαυτό) και προτιμήστε ψύχραιμα να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Δοκιμάστε καλύτερα: «Είμαι θυμωμένη. Με πλήγωσες, θέλω να καταλάβεις πόσο αναστατωμένη είμαι».
5. Πάντα/ποτέ Οι λέξεις «πάντα» και «ποτέ» δολοφονούν τον διάλογο και θέτουν αμέσως τον ακροατή σε αμυντική θέση. Και ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε, «ποτέ δεν πλένεις τα πιάτα», οι πιθανότητες είναι ότι δεν είναι ακριβής δήλωση. Ο σύντροφός σας θα θελήσει να σας θυμίσει όλες τις φορές που έπλυνε εκείνος τα πιάτα. Αντί να χρησιμοποιείτε απόλυτους χαρακτηρισμούς, χρησιμοποιήστε πιο ακριβείς όρους. Δοκιμάστε καλύτερα: «Τις τελευταίες τρεις νύχτες, άφησες όλα τα πιάτα βρόμικα και χρειάστηκε να τα πλύνω εγώ πριν φύγω για τη δουλειά».
Τα λόγια, ακόμη και εκείνα που νομίζετε ότι περνάνε απαρατήρητα, έχουν μεγάλη σημασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε και ενδεχομένως να βλάπτουν τη σχέση σας. Προσπαθήστε να ελέγξετε το θυμό σας και να μιλάτε πιο προσεκτικά και ουσιαστικά. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο θα ενισχυθεί και θα βελτιωθεί η σχέση σας, αν αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε στο σύντροφό σας.