Γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο;

Γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εύκολες πρακτικές για  να αντιμετωπίσουμε την άρνηση του παιδιού για το σχολείο.

 

Όλοι οι γονείς, έχουν κατά καιρούς βρεθεί αντιμέτωποι με την πεισματική άρνηση του παιδιού τους να πάει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο.

 

Συνήθως, η άρνηση αυτή εκδηλώνεται με επίμονο και υπερβολικό φόβο, ή αβάσιμες δικαιολογίες ότι… είναι άρρωστο ή ότι το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά. Εκτός βέβαια από τις κλασσικές αληθοφανείς δικαιολογίες, συχνά τα παιδιά εκδηλώνουν και ορισμένα σωματικά συμπτώματα, όπως  νευρικότητα, ανησυχία, κλάμα, πόνους στην κοιλιά, ναυτία, εμετό, διάρροια κ.λπ. Πού οφείλεται όμως αυτή του η άρνηση να πάει σχολείο; Και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν:

 

Αναρωτηθείτε αν το παιδί δυσκολεύεται να κάνει φιλίες.

Αν ισχύει αυτό, τότε ο πρώτος που μπορεί να βοηθήσει είναι ο δάσκαλος.  

 

Ζητήστε από το δάσκαλο να δείξει κατανόηση.

Η ενθάρρυνση, και η προτροπή του δασκάλου για συμμετοχή στο μάθημα και ο έπαινος θα το βοηθήσουν.

 

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την αιτία του φόβου του.

Είναι το άγχος της επίδοσης; Μήπως φταίει η δασκάλα (ο δάσκαλος) ή τα άλλα παιδιά; Στη συνέχεια κάντε τις ανάλογες συζητήσεις με το παιδί σας.

 

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα γλωσσικών διαταραχών.

Ή ακόμα και προβλήματα όρασης ή ακοής.

 

Μην το φοβίζετε σχετικά με το σχολείο, με λόγια που το προκαταβάλλουν αρνητικά.

Για παράδειγμα, αποφύγετε εκφράσεις όπως «τέρμα το παιχνίδι και η ξεκούραση τώρα που άρχισε το σχολείο». Μιλήστε με θετικά λόγια στο σπίτι για το σχολείο ώστε να μην το δει ως αγγαρεία.

 

Ενθαρρύνετε το παιδί να συζητά τα συναισθήματα και τους φόβους του μαζί σας.

 

Μη μαλώνετε ή απειλείτε το παιδί επειδή δεν θέλει να πάει σχολείο.

 

Υποδεχτείτε το χαρούμενα όταν επιστρέφει από το σχολείο, χωρίς να δείχνετε την ανησυχία ή την απογοήτευσή σας αν έκλαψε εκεί.

 

Προσπαθήστε έχετε έναν ενεργό ρόλο στο σχολείο.

Τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όταν οι γονείς ενδιαφέρονται για το σχολείο τους. Για παράδειγμα, δηλώστε εθελοντική συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των παιδιών ή στην επίλυση προβλημάτων του σχολείου. Το παιδί μπορεί να ευεργετηθεί από τη δική σας συμμετοχή στον χώρο εκπαίδευσης νιώθοντας ότι είστε περισσότερο κοντά του.

 

Εμπνεύστε τον ενθουσιασμό στην έννοια της μάθησης.

Αν το παιδί εκδηλώνει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα, όπως τη λογοτεχνία ή για τη γυμναστική φροντίστε να ενισχύσετε την τάση του αυτή για να πηγαίνει με περισσότερη διάθεση στο σχολείο.

 

Μη δίνετε έμφαση στους βαθμούς.

 

Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα χωρίς να το πιέζετε ή να το αγχώνετε

 

Δείξτε κατανόηση.

Ένας άλλος λόγος που αρνείται το παιδί να πάει στο σχολείο μπορεί να είναι η αναζήτηση των ορίων του. Συχνά, όταν ένα νήπιο δεν θέλει να πάει σχολείο, συνήθως διαισθάνεται  την αδυναμία των γονιών του, και κυρίως της μητέρας, να αφήσουν από την αγκαλιά τους το παιδί τους στη νέα του ζωή.

 

Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το νήπιο να πηγαίνει στο σχολείο με τον γονιό που είναι πιο αποστασιοποιημένος και ψύχραιμος.

 

Τέλος, αν αντιδρά πολύ έντονα… …ξεκινήστε σταδιακό πρόγραμμα επιστροφής και ενθάρρυνσής του σε συνεργασία με κάποιον ειδικό. Να αποφεύγετε να του δείχνετε το άγχος σας για το σχολείο.