Γιατί δεν τρώει το μωρό μου; Πώς να του μάθετε να τρώει τα πάντα

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου; Πώς να του μάθετε να τρώει τα πάντα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι νέοι γονείς αντιμετωπίζουν κάθε μέρα νέες προκλήσεις και διαφορετικές συμπεριφορές από το μωρό τους, τις οποίες δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν και αυτό τους προκαλεί άγχος. Η σωστή και υγιεινή διατροφή του μωρού είναι κάτι που τους απασχολεί, καθώς πολλές φορές βλέπουν ξαφνικά το μωρό τους να μην δέχεται το γάλα της μητέρας ή -αν είναι μετά τους 6 μήνες- να μη δέχεται το φαγητό. Το ερώτημα «Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;» απασχολεί συχνά πολλούς νέους γονείς.

Αυτές τις περιόδους «διατροφικής κρίσης» το μωρό που αρνείται να θηλάσει φέρνει τους  γονείς αντιμέτωπους με το συνεχές κλάμα του, κάτι που προκαλεί στους γονείς αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση σχετικά με τις ικανότητές τους. Η κατάσταση κατά την οποία το νεογέννητο δεν τρώει, πρέπει να γνωρίζετε πως είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι γονείς και το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να έχετε σωστή καθοδήγηση και να είστε υπομονετικοί. Διατροφικές διαταραχές, όπως η βρεφική ανορεξία, μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά κατά τα πρώτα στάδια μετά τη γέννηση, για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διαχείριση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Πολλές φορές η διαταραχή ξεκινά από το στόμα. Το στόμα, τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, αποτελεί το βασικό όργανο επικοινωνίας και επαφής με τον έξω κόσμο. Όλοι ξέρουμε πως το μωρό ανακαλύπτει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα φέρνοντάς τα στο στόμα του. Η στοματική κοιλότητα, λοιπόν, εκτελεί λειτουργίες ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού, καθώς αποτελεί από τη μια πηγή ικανοποίησης βασικών αναγκών (πείνας, δίψας) και ταυτόχρονα πηγή απόλαυσης (θηλασμός, πιπίλισμα).

Όταν το μωρό δεν τρώει, επιβαρύνεται η ψυχολογία του και κλείνοντας το στόμα του αυτόματα «κλείνει» και την πόρτα που το συνδέει με τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί παθητικά παραιτείται από αυτή την επαφή, είτε γιατί θέλει να επιβάλει ενεργητικά τα όρια του πάνω στο εξωτερικό περιβάλλον και να το ελέγξει! Αν παρατηρείτε έντονα αυτή τη συμπεριφορά, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Ωστόσο, να έχετε κατά νου πως αν το μωρό σας παίρνει κάθε μήνα το επιθυμητό βάρος, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μωρό 1- 3 μηνών: Πώς να διαχειριστώ τη διατροφή του;

Οι πρώτοι τρεις μήνες ζωής του μωρού σας, σίγουρα θα σας φέρουν αντιμέτωπους με πολλές νέες υποχρεώσεις και υπερβολικές ανησυχίες, O ύπνος, το φαγητό και η βόλτα έχουν ξεχωριστή σημασία στη ζωή του μωρού.

 Το ζήτημα του θηλασμού είναι αυτό που εμφανίζεται συχνότερα στα βρέφη. Στην περίπτωση που η μητέρα θηλάζει κανονικά και το μωρό αρνείται να θηλάσει, το πιο πιθανό είναι αυτό να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Ο δυνατός θόρυβος (αν έχετε δυνατά την τηλεόραση για παράδειγμα) ή το έντονο φως επηρεάζουν αρνητικά και αποσπούν την προσοχή των μωρών κατά τον θηλασμό. Παράλληλα, η έλλειψη αποκλειστικής προσοχής από τη μητέρα λόγω ενασχόλησής της με κάτι άλλο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αποσπά επίσης το μωρό και διακόπτει την προσπάθειά του. Γι’ αυτό φροντίστε να αφιερώνετε τον χρόνο του θηλασμού αποκλειστικά στο μικρό σας, με ηρεμία και αμέριστη προσοχή προς αυτό.

Οπλιστείτε με υπομονή. Το να πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφιερώστε χρόνο στην επαφή δέρμα με δέρμα, χωρίς να το πιέζετε να πιάσει τη θηλή. Μην ξεχνάτε να είστε ήρεμη και να μη διακόπτετε τον θηλασμό! Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε. Αν είστε αποφασισμένη, με ψυχραιμία και λίγη βοήθεια θα τα καταφέρετε.

Μωρό 3-6 μηνών

Αυτό που παρατηρείται συνήθως σε αυτή την ηλικία, είναι πως η χρήση πιπίλας ή μπουκαλιού αλλάζει συχνά την συμπεριφορά του μωρού προς το στήθος, εντείνοντας τα προβλήματα στον θηλασμό ή δημιουργώντας άλλου τύπου θέματα.

Η χρήση πιπίλας κουράζει τα μωρά και τα κάνει να μειώνουν την ένταση, τη συχνότητα και τον ρυθμό που έχουν οι θηλαστικές του κινήσεις. Παράλληλα, πολλοί γονείς χρησιμοποιούν την πιπίλα για την καθυστέρηση του γεύματος και αυτό συχνά αποθαρρύνει τα μωρά και εμποδίζει τη διενέργεια επαρκών θηλαστικών κινήσεων προς το στήθος.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτούς τους μήνες ζωής του βρέφους σας, είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο γάλα. Η ικανότητά τους να πιπιλίζουν αναπτύσσεται ενώ μεγαλώνουν και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για το φαγητό. Το σώμα της μητέρας λαμβάνει αυτά τα σήματα και αποθηκεύει λιγότερο γάλα, το οποίο τελικά αποδεικνύεται ανεπαρκές. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ώστε να σας δώσει συμβουλές και λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μωρό 6-12 μηνών

Μόλις το μωρό σας συμπληρώσει τους έξι μήνες, η στερεά τροφή μπαίνει στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Αυτό δεν σημαίνει πως μόλις συμπληρωθούν οι έξι μήνες πρέπει να το «αναγκάσετε» να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από το γάλα. Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η πιο κατάλληλη στιγμή να κάνει κάτι το μωρό σας, είναι η στιγμή που θα είναι έτοιμο.

Το πέρασμα από τον θηλασμό στο μπιμπερό και στις στερεές τροφές είναι μια νέα φάση στη ζωή μωρού και μητέρας, την οποία συναντάμε με τον όρο απογαλακτισμό. Απογαλακτισμός ή αποθηλασμός είναι η διακοπή του μητρικού θηλασμού και η αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος στη διατροφή του βρέφους από άλλες τροφές. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά ή απότομα.

Για οποιονδήποτε λόγο και αν συμβαίνει, καλό είναι ο αποθηλασμός να γίνεται φυσικά και σταδιακά για να μην υπάρξει μεγάλη αντίδραση από το μωρό. Συνήθως ο αποθηλασμός ξεκινά με τα γεύματα της ημέρας, ενώ τα γεύματα της νύχτας σταματούν αργότερα.

Αυτό που σας ενδιαφέρει να απαντήσετε σε αυτό το στάδιο είναι το «πώς» σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό του μωρού σας. Δηλαδή να μάθει να τρώει, όχι το πόσο. Επομένως, δεν χρειάζεται να το πιέσετε να φάει ούτε μια κουταλιά παραπάνω φρουτόκρεμα από αυτή που θέλει.

Αν το μικρό σας αποφεύγει το κουτάλι, σας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει άλλο, ακόμη και αν σας φαίνεται ότι έχει φάει ελάχιστα. Εμπιστευτείτε το μωρό σας. Είναι σίγουρο ότι αν πραγματικά πεινάει θα φάει. Σκεφτείτε ότι αν το πιέζετε, τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε να συνδέσει το τάισμα με την ένταση και τον εκνευρισμό.

Επιπλέον, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο διατροφής του μικρού σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις «δωροδοκίες». Για παράδειγμα να μην το επιβραβεύετε με κάτι γλυκό ή κάτι άλλο που του αρέσει και φυσικά μην το μαλώσετε αν δεν θέλει να φάει.

Πώς θα κάνετε το μωρό σας να τρώει τα πάντα

μαμά-ταϊζει-το-μωρό

Αρχικά, το κυριότερο που χρειάζεται από εσάς είναι να οπλιστείτε με υπομονή. Πρέπει να μην αποθαρρυνθείτε αν προσπαθήσετε να του δώσετε -για παράδειγμα- πουρέ αρακά κι εκείνο δεν το δεχθεί. Έρευνες δείχνουν πως ένα παιδί ηλικίας 7 μηνών μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει 8-9 φορές μία νέα γεύση, πριν αρχίσει όντως να την τρώει.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί δείχνουν πως οι γονείς δεν έχουν αρκετή υπομονή και σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% εγκαταλείπουν την προσπάθεια να ταΐσουν το μωρό τους έπειτα από 3-5 απόπειρες (μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπει ακόμα νωρίτερα). Επομένως, είναι στο χέρι σας να μην τα παρατήσετε και να δείξετε προθυμία, καλή διάθεση και επιμονή για να μάθετε στο μωρό σας να τρώει σωστά.

Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα στο μικρό σας. Όσο περισσότερο βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά να απολαμβάνουν τις τροφές που καταναλώνουν (ακόμα κι αν αυτές δεν φαίνονται ελκυστικές), τόσο πιθανότερο είναι το παιδί σας να καταπολεμήσει μια ενδεχόμενη διατροφική διαταραχή που μπορεί να εμφανίσει, όπως η τροφική νεοφοβία, αποφεύγοντας την κατανάλωση νέων τροφίμων.

Αν πάλι βλέπετε το μωρό σας να θέλει να «παίξει» με το φαγητό του, μην το εμποδίσετε (κι ας λερώσει τα πάντα). Όπως γνωρίζουμε τα μωράκια ανακαλύπτουν τον κόσμο με τα χέρια και με το στόμα τους. Ακόμα και αν βουτήξει τα χεράκια του μέσα στο μπολάκι με τον πουρέ και λερωθεί ή πασαλείψει το μουτράκι του, αυτό δείχνει ότι έχει βρει έναν δικό του τρόπο να περιεργαστεί κάθε νέα τροφή που εμφανίζεται μπροστά του. Γίνεται μέρος της διαδικασίας εξοικείωσης με τις νέες τροφές, με την υφή, τη μυρωδιά και την εμφάνισή τους.

Για το μωρό σας κάθε καινούργια γεύση μπορεί να γίνει μια νέα περιπέτεια και το να λερωθεί «παίζοντας» μαζί της το βοηθά να μην τη φοβάται, αλλά να αναπτύξει μια υγιή αγάπη για την ποικιλία των τροφών που είναι σημαντικές για την ανάπτυξή του.