ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη Φαρίν απ και το αλάτι και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από τη φέτα και το αυγό για άλειμμα.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Τρίβου ...
8 Νοεμβρίου 2016
Αναμφίβολα ο χειμώνας είναι η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας. Πρώτη και βασική αιτία που μας κάνει να τρώμε περισσότερο είναι και το κρύο, μιας και κατά τη διάρκεια της πέψης παράγεται θερμότητα η οποία συμβάλλει σε ένα μικρό ποσοστό στο να ζεσταθούμε πιο γρήγορα. Επιπλέον, η όρεξή μας αυξάνεται λόγω της μειωμένης έκκρισης σερετονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και συνήθως αναζητάμε κάτι γλυκό. Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές, καθώς και ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα ώστε αυτόν τον χειμώνα όχι μόνο να διατηρήσετε τα κιλά σας, αλλά και να χάσετε μερικά, εάν θέλετε.
Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Επειδή το κρύο συχνά ανοίγει την όρεξή για λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε αυτές τις τροφές με ακατέργαστες όπως το καστανό ρύζι, τα όσπρια ή τη βρώμη. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μας επιτρέπουν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.
Προτιμήστε για σνακ τα φρούτα εποχής
Αντικαταστήστε τις σοκολάτες και τις αλμυρές λιχουδιές με φρούτα εποχής. Δηλαδή με μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, ρόδι, μανταρίνι, ακτινίδια, αποξηραμένα cranberry.
Καταναλώστε τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη
Για να παραχθεί περισσότερη σεροτονίνη θα πρέπει να τρώμε τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη όπως οι μπανάνες, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια. Άλλα τρόφιμα που έχουν τις ίδιες ιδιότητες είναι τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι, τα πουλερικά και τα αυγά.
Αυξήστε την κατανάλωση των υγρών
Πιείτε τουλάχιστον 1 – 1,5 λίτρο νερό και άλλα ροφήματα όπως τσάι βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι και ζεστές σούπες.
Αποφύγετε τα γλυκά
Πολλές φορές ο χειμώνας μας ανοίγει την όρεξη για κάποιο γλυκό κυρίως σοκολάτα. Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, προτιμήστε μια μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό μας ή νωρίς το απόγευμα, ή προτιμήστε κάποιο γλυκό επιδόρπιο χωρίς ζάχαρη, όπως ένα γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς ή μερικά αποξηραμένα φρούτα!
Βάλτε τα μπαχαρικά στη ζωή σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος είναι να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος ή τις βαριές κοκκινιστές σάλτσες με νόστιμα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το κύμινο, το πιπέρι, η μουστάρδα και το σκόρδο. Τα μπαχαρικά δεν έχουν θερμίδες και κάποια από αυτά όπως το τσίλι, το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ, ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας.
Ενδεικτικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο
Δευτέρα
Πρωινό: 1φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης και κανέλα
Δεκατιανό: 1 χούφτα καρύδια και ζεστό πράσινο τσάι
Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια με λίγο άπαχο τυρί , 1 φέτα ψωμί και 4 ελιές
Απογευματινό: 1 μήλο ή 1 πορτοκάλι
Βραδινό: Μια πράσινη σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι και 1 τόνο σε λάδι ή νερό
Τρίτη
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί με 1κ.γ. μαργαρίνη και 1κ.γ.μέλι και 1 φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 2 cream crackers ολικής άλεσης
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ψάρι ψητό, μια μερίδα βραστά λαχανικά και μια φέτα ψωμί
Απογευματινό: 1 αχλάδι
Βραδινό: Μια βραστή σαλάτα με δύο μέτριες πατάτες, μπρόκολο και καρότα βραστά και 4 ελιές
Τετάρτη
Πρωινό: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και ένα μικρό τριγωνάκι τυρί με χαμηλά λιπαρά
Δεκατιανό: Ένα μικρό τσαμπί ρόγες σταφύλι με 3 αποξηραμένα σύκα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακά ή φασολάκια, 1 μερίδα τυρί
Απογευματινό: 1 γιαούρτι με κανέλα και ένα μικρό φρούτο
Βραδινό: Μια μεγάλη πράσινη σαλάτα με 1 αυγό βραστό και λίγο ανθότυρο
Πέμπτη
Πρωινό: 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα και 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Δεκατιανό: 1 γιαούρτι με ένα μικρό μήλο
Μεσημεριανό: 1 μερίδα συκώτι ψητό και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα
Απογευματινό: 5 καρύδια
Βραδινό: 1 μερίδα καστανό ρύζι με μανιτάρια και βραστά λαχανικά
Παρασκευή
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα και μια μπάρα δημητριακών
Δεκατιανό: 1 γιαούρτι και ένα μικρό φρούτο
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο και μια σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο ή βραστά λαχανικά
Απογευματινό: 2 φρούτα
Βραδινό: Μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, καρύδια και καπνιστό σολομό
Σάββατο
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα και δ2 φρυγανιές ολικής άλεσης με 1κ.γ. μέλι
Δεκατιανό: 1 μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: Μια μερίδα ψάρι ψητό με 2 μέτριες πατάτες φούρνου
Απογευματινό: 1 μήλο
Βραδινό: 1 γιαούρτι με 1κ.γ. μέλι + 2κ.σ. δημητριακά
Κυριακή
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί με 1κ.γ. μαργαρίνη και 1 κ.γ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 1 αχλάδι
Μεσημεριανό: 1 φιλέτο σχάρας με μια μερίδα βραστά λαχανικά
Απογευματινό: 5 καρύδια
Βραδινό: 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα και μια μικρή πράσινη σαλάτα