Κλάμα μωρού: Γιατί κλαίει το μωρό σου και πώς θα το καθησυχάσεις

Κλάμα μωρού: Γιατί κλαίει το μωρό σου και πώς θα το καθησυχάσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σε καταλαβαίνουμε! Σφίγγεται η ψυχή σου όταν ακούς το ξαφνικό κλάμα του μωρού σου στον ύπνο του και αγχώνεσαι για το τι μπορεί να θέλει ή για το τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Η αλήθεια είναι ότι το μωράκι σου -ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής του- είναι απόλυτα εξαρτημένο από εσένα. Εσύ θα του παρέχεις το φαγητό του, τη ζεστασιά του, την άνεσή του και ό,τι άλλο χρειάζεται. Και εκείνο θα σου τα ζητήσει όλα αυτά με ένα… ξαφνικό κλάμα μέσα στη νύχτα. Αυτό που εσύ χρειάζεται να γνωρίζεις είναι πως η συγκεκριμένη αντίδραση του μωρού σου μόνο απρόσμενη δεν είναι. Όλα τα μωράκια ξυπνούν τη νύχτα, κλαίνε και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το κλάμα του μωρού σου είναι στο πρόγραμμα! Το ζήτημα είναι εσύ να… «εκπαιδευτείς» σιγά-σιγά και να καταλάβεις τι ακριβώς σου ζητάει το μικρό σου, αλλά και πώς θα καταφέρεις να το καθησυχάσεις.

Κλάμα μωρού και αιτίες

Υπάρχουν έξι βασικοί λόγοι που το μωρό σου ξυπνάει τη νύχτα και κλαίει ή κλαίει ξαφνικά εκεί που εσύ νομίζεις πως όλα είναι καλά.

1. Το μωρό κλαίει γιατί πεινάει

Η πείνα είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που το μωράκι σου ξυπνάει ξαφνικά μέσα στη νύχτα και κλαίει. Βλέπεις, το στομάχι του -ειδικά αν είναι νεογέννητο- είναι μικρό, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να χωρέσει πολύ γάλα, άρα θα πεινάσει και πολύ πιο σύντομα.

2. Ξαφνικό κλάμα μωρού στον ύπνο από κολικό

Αν μετά το ξαφνικό κλάμα του μωρού σου έτρεξες να του δώσεις γάλα για να ηρεμήσει και τελικά αυτό δεν ησυχάζει, μάλλον έχει κολικό. Μην πανικοβάλλεσαι, όμως! Είναι κάτι, που συμβαίνει αρκετά συχνά στα μωράκια στο πλαίσιο της φυσιολογικής ανάπτυξής τους. Για να είσαι κι εσύ ήσυχη και να το καταπραΰνεις από τους πόνους, επικοινώνησε με τον παιδίατρο. Αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου δώσει τις πιο σωστές συμβουλές.

3. Το μωρό κλαίει γιατί κρυώνει ή ζεσταίνεται πολύ

Αν το μωράκι σου ξυπνάει τη νύχτα και κλαίει ίσως να κρυώνει ή να ζεσταίνεται πολύ. Πώς θα καταλάβεις τι νιώθει; Βάλε το χέρι σου στην κοιλιά του, στα άκρα του ή στον σβέρκο του κι έτσι θα διαπιστώσεις αν είναι παγωμένο ή αν είναι ζεστό, ώστε να δράσεις αναλόγως.

4. Το μωρό κλαίει συνέχεια γιατί βαριέται

Μη σου φαίνεται περίεργο! Μπορεί το μωράκι σου να κλαίει ασταμάτητα, γιατί βαριέται και θέλει να ασχοληθείς μαζί του.

5. Ξαφνικό κλάμα μωρού για αλλαγή πάνας

Είναι πολύ πιθανό το μωρό σου να αρχίσει ξαφνικά να κλαίει σε ένδειξη… διαμαρτυρίας. Μάλλον έχει λερωθεί και θέλει να του αλλάξεις την πάνα.

6. Το μωρό κλαίει γιατί δεν νιώθει καλά

Μήπως το μωράκι σου βγάζει δοντάκια; Τότε, είναι πολύ πιθανό να κλαίει ξαφνικά στον ύπνο του, γιατί πονάει και αισθάνεται έντονη ενόχληση.

Ξαφνικό κλάμα μωρού και πώς θα το καθησυχάσεις

Δεν είσαι η μόνη! Είναι πολλές οι μανούλες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με το ξαφνικό κλάμα του μωρού τους. Και σε τέτοιες στιγμές το μόνο που δεν χρειάζεται είναι… να σε πιάσει πανικός. Μπορείς να καθησυχάσεις το μωράκι σου και, ειδικά αν ακολουθήσεις τα tips που θα δεις παρακάτω, η διαδικασία θα γίνει «παιχνιδάκι».

1. Βάλε του να ακούσει έναν σταθερό ήχο

Όσο το μωράκι σου βρισκόταν στη μήτρα σου άκουγε τον χτύπο της καρδιάς σου. Και τώρα, λοιπόν, χρειάζεται έναν σταθερό ήχο για να ηρεμήσει. Μία λύση είναι να το πάρεις αγκαλιά και να το ακουμπήσεις κοντά σου, ώστε να ακούει τους παλμούς σου. Εναλλακτικά, κι αν δεν σταματάει το κλάμα, δοκίμασε να βάλεις σε λειτουργία την ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο ή το σεσουάρ για τα μαλλιά. Μπορείς, επίσης, να κατεβάσεις στο κινητό σου εφαρμογές με ήχους, όπως το κύμα της θάλασσας, ή οι σταγόνες της βροχής, που σίγουρα θα κάνουν το μικρό σου να σταματήσει να κλαίει.

2. Κούνησε το μωρό σου για να μην κλαίει

Πάρε το μωράκι σου αγκαλιά και κούνησέ το ελαφρά για να σταματήσει το ξαφνικό κλάμα του. Μια άλλη λύση είναι να το κρατήσεις αγκαλιά και να καθίσετε μαζί σε μια κουνιστή πολυθρόνα. Πίστεψέ μας! Θα ηρεμήσει σε χρόνο dt και θα… νανουριστεί κιόλας.

3. Κάνε μασάζ στο μωρό σου για να σταματήσει το κλάμα

Το μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά ή στην πλάτη του μωρού μπορεί να το ηρεμήσει πολύ γρήγορα. Αν, λοιπόν, το μωρό σου ξύπνησε ξαφνικά μέσα στη νύχτα και άρχισε να κλαίει, κάνε του απαλό μασάζ (αν θέλεις χρησιμοποίησε κι ένα λαδάκι για καλύτερα αποτελέσματα) και θα δεις πως από εκεί και πέρα θα αρχίσει να ταράζεται λιγότερο στον ύπνο του.

4. Άλλαξε στάση θηλασμού αν κλαίει το μωρό σου όταν τρώει

Αν το μωράκι σου κλαίει όσο θηλάζεις, μπορείς να αλλάξεις στάση θηλασμού. Αν βλέπεις ότι πάλι δεν ησυχάζει εύκολα, καλό είναι να ρωτήσεις μία μαία να σου δείξει κι άλλες στάσεις, πιο ανακουφιστικές για το μωράκι σου.

5. Κάνε το μωρό μπάνιο για να σταματήσει να κλαίει

Όλες μάς ηρεμεί ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο, έτσι δεν είναι; Τότε, πιθανότατα θα καθησυχάσει και το μωράκι σου, αν κλαίει ασταμάτητα και για πολλή ώρα. Δοκίμασε, λοιπόν, το νερό να είναι σε μια καλή θερμοκρασία (ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο) και βοήθησε το μωρό σου να απολαύσει το μπανάκι του και να σταματήσει το κλάμα.