Πώς επιλέγω μία συντροφική σχέση;
Εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον είναι εύκολο να οδηγηθεί σε δυσλειτουργικά πρότυπα σχέσεων. Έχοντας χτίσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του, το άτομο αυτό μπορεί να επιλέγε ...
15 Ιανουαρίου 2014
Όσο αρμονική κι αν θέλει κάθε γυναίκα να είναι η οικογενειακή της ζωή, είναι αναπόφευκτα κάποια απροσδόκητα προβλήματα και δυσάρεστα γεγονότα. Όποτε συμβαίνουν, αποτελούν πηγή άγχους για εκείνη, καθώς και για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Τα απροσδόκητα προβλήματα
Τι γίνεται όταν αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα; Είναι προβλήματα που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το παιδί σας, ιδιαίτερα μάλιστα άμα δεν είστε ειλικρινείς και δεν το βοηθάτε να αντιμετωπίσει στα ίσα την κατάσταση.
Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να ξέρει το παιδί σας όλες τις λεπτομέρειες για τις οικονομικές δυσχέρειες της οικογένειας. Όμως, έχει κάθε δικαίωμα να ξέρει γιατί δεν θα μπορέσει να πάει πάλι εφέτος στην ίδια κατασκήνωση που είχε πάει πέρυσι το καλοκαίρι, ή γιατί δεν μπορείτε να του αγοράσετε το ζευγάρι μποτάκια που θέλει. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν π.χ., ότι «Η μαμά έχασε τη δουλειά της, κι ώσπου να βρει άλλη δουλειά, θα πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα».
Ακούγοντας ότι χωρίζουν ο θείος και η θεία, το παιδί σας θα ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει και σε τι θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση τη σχέση του με τα ξαδέλφια του. Η συζήτηση μπορεί να είναι δυσάρεστη για εσάς, μα δεν πρέπει να την αποφύγετε ή να την κλείσετε με κοφτές απαντήσεις. Η διάλυση της οικογένειας μπορεί να είναι κάτι καινούργιο για το παιδί, ή -ακόμη χειρότερα- να έχει δυσάρεστους συνειρμούς από διηγήσεις, ιστορίες από την τηλεόραση ή εμπειρίες συνομηλίκων. Ίσως σκέφτεται «Μπορεί αυτό να συμβεί στη δική μου οικογένεια;», «Τι θα γίνουν τώρα τα ξαδέλφια μου, θα έχουν μητριά;». Είναι καλύτερα να το ενθαρρύνετε να εκφράσει τους φόβους του, παρά να τρέμει κάθε φορά που εσείς διαφωνείτε σε κάτι με το σύντροφό σας ή λέτε εκνευρισμένη «Ουφ! δεν αντέχω άλλο, θα σηκωθώ να φύγω».
Μην προσπαθείτε να κρύψετε τέτοια οικογενειακά προβλήματα από τα παιδιά σας. Δεν μπορείτε να τα κρατήσετε για πάντα μακριά από τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ανοικτές στην επικοινωνία, να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του όπως τα νιώθει, και να εξηγείτε πώς προσπαθείτε να επανορθώσετε την κατάσταση. Και πάντα να υπογραμμίζετε τη σημασία και τους σταθερούς δεσμούς της οικογένειας, έτσι ώστε να νιώθει σιγουριά πως ό,τι κι αν συμβεί και μ’ όποιες αναποδιές «Θα σ’ αγαπούμε πάντα, και θα ’μαστε όλοι μια χαρά».
Αναχωρήσεις και επιστροφές
Λείπετε συχνά από το σπίτι λόγω της δουλειάς σας; Αποτελεί αυτό πηγή σύγχυσης για τα παιδιά σας ή και για όλη οικογένεια; Για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα, προετοιμάστε το πιτσιρίκι σας γι’ αυτές τις απουσίες. Θα πρέπει να του αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεται το ίδιο για να κατανοήσει πού πηγαίνετε και γιατί.
Προσοχή! Μην πείτε ποτέ στο τρίχρονο παιδί σας: Αφού δεν με ακούς, φεύγω!
- Είναι ψέμα.
- Δημιουργεί ενοχές στο παιδί.
- Είναι άδικο και σκληρό.
- Είναι εντελώς άσκοπο.