Μεσημεριανός ύπνος και παιδί – Πότε είναι απαραίτητος

Μεσημεριανός ύπνος και παιδί – Πότε είναι απαραίτητος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ο μεσημεριανός ύπνος του παιδιού, είναι για μια μαμά ένα ευχάριστο διάλειμμα, για να ηρεμήσει ή να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της. Ωστόσο υπάρχει κάποια ηλικία όπου τα παιδιά εγκαταλείπουν το μεσημεριανό ύπνο. Μέχρι πότε είναι τελικά απαραίτητος;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο μεσημεριανός ύπνος είναι ευεργετικός για τα μικρά παιδιά, αφού καλμάρει τα νεύρα και προσφέρει ηρεμία. Αντίθετα η έλλειψή του, κυρίως στις ηλικίες τριών με πέντε, προκαλεί νευρικότητα και γκρίνια.

Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Ο μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει τη δημιουργική σκέψη, βελτιώνει τις γνωσιακές δεξιότητες και καθαρίζει το μυαλό. Τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι, μπορούν να απομνημονεύσουν περισσότερες πληροφορίες και να επεξεργαστούν αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος ο μεσημεριανός ύπνος ηρεμεί και καλμάρει τα νευρικά παιδιά.

Τι να κάνω όταν το παιδί αρνείται να κοιμηθεί μεσημέρι

Σε γενικές γραμμές  είναι λάθος να επιβάλλετε το μεσημεριανό ύπνο σ’ ένα παιδί, που δεν θέλει ή αντιδρά έντονα να κοιμηθεί το μεσημέρι. Τα πολύ κινητικά παιδιά για παράδειγμα, δεν χρειάζονται μεσημεριανό ύπνο για να ησυχάσουν, όπως νομίζουν κάποιοι γονείς. Τα παιδιά αυτά, καλό είναι να μην κοιμούνται το μεσημέρι, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα κοιμηθούν πιο γρήγορα κι εύκολα το βράδυ.

Γι’ αυτό:  

  • Αποφύγετε να δείχνετε υπερβολική αυταρχικότητα, ώστε να μη συνδέσει το παιδί τη στιγμή του μεσημεριανού ύπνου με κάτι δυσάρεστο.
  • Προσπαθήστε να έχει αρκετές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πρωινού. Ύστερα από ένα καλό παιχνίδι, τα παιδιά κοιμούνται ευκολότερα.
  • Επιτρέψτε του αν θέλει να πάρει μαζί του στο κρεβάτι το αγαπημένο του παιχνιδάκι. Μην ξεχνάτε ότι τα κουκλάκια είναι οι απαραίτητοι «σύντροφοι» σ’ αυτές τις ηλικίες, γιατί του δίνουν παρηγοριά και ασφάλεια.
  • Αν κάποιο μεσημέρι το παιδί δε θέλει με κανέναν τρόπο να κοιμηθεί, μην το υποχρεώσετε.
  • Αντικαταστήστε τους ημερήσιους ύπνους με «ώρες ησυχίας». Μπορείτε να προμηθεύσετε το παιδί με ήσυχα παιχνίδια και βιβλία για να περάσει τουλάχιστον κάποια ώρα ηρεμώντας και παίζοντας ήσυχα.
  • Προτείνετέ του ήρεμα παιχνίδια για να το απασχολήσετε πριν από την ώρα του ύπνου, μια που οποιαδήποτε δραστηριότητα που του προκαλεί ένταση πιθανόν να διαταράξει το ρυθμό του ύπνου του.
  • Δοκιμάστε να καθιερώσετε μία ώρα το μεσημέρι, κατά την οποία όλη η οικογένεια θα ησυχάζει. Μειώστε τα ερεθίσματα, καθίστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι μαζί με το παιδί για μισή περίπου ώρα και ασχοληθείτε με ήσυχες δραστηριότητες, π.χ. επικοινωνήστε χαλαρά ή διαβάστε βιβλία.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ακόμα τον μεσημεριανό ύπνο;

Ένα παιδί που στερείται τον ύπνο θα είναι επιθετικό, γκρινιάρικο, υπερκινητικό και αφηρημένο. Αν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά λείπουν τότε πιθανόν να μην χρειάζεται πλέον το μεσημεριανό ύπνο.