Ο θηλασμός είναι ουσιαστικής σημασία διαδικασία, τόσο για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και για τη δημιουργία ενός υγιούς και ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ σας, με πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο. Δυσ ...
6 Ιανουαρίου 2014
Στην ηλικία αυτή (και μέχρι τον 6ο μήνα) το μωρό τρέφεται μόνο με γάλα. Το καλύτερο γάλα είναι αυτό που έχει προετοιμάσει η φύση, δηλαδή το μητρικό γάλα. Είναι έτοιμο για χρήση, στη σωστή θερμοκρασία, με τη σωστή για το βρέφος αναλογία και περιεκτικότητα συστατικών, πέπτεται και απορροφάται καλύτερα, περιέχει ουσίες που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Με το θηλασμό ενισχύεται η συναισθηματική σχέση του παιδιού με τη μητέρα. Το μωρό που θηλάζει αγγίζοντας το σώμα της μητέρας του, αναγνωρίζοντας τη μυρωδιά της, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς της, που ίσως του θυμίζουν τη γαλήνη και την ασφάλεια της μήτρας, τη στιγμή που ικανοποιείται το αίσθημα της πείνας και εξασφαλίζεται η επιβίωσή του, ασφαλώς, αν μπορούσε, θα έκανε πολύ κολακευτικά σχόλια για την εμπειρία αυτή!
Χάρη στο αντανακλαστικό του θηλασμού, ένα υγιές μωρό που γεννήθηκε τελειόμηνο μπορεί άνετα να θηλάσει, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία. Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό η ποσότητα του γάλακτος είναι ακόμη μικρή. Ο θηλασμός είναι το κύριο ερέθισμα για να αυξηθεί η παραγωγή του, που σε λίγες ημέρες γίνεται κανονική. Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η βιολογική διεργασία. Στην περίπτωση που η μητέρα έχει αποφασίσει να θηλάσει, δεν πρέπει να βιαστεί να δώσει στο μωρό άλλο γάλα την πρώτη εβδομάδα.
Εάν, όμως, υπάρχουν προβλήματα είτε από την πλευρά της μητέρας είτε από την πλευρά του μωρού τα οποία αποκλείουν το θηλασμό, η επόμενη λύση είναι τα ειδικά γάλατα για την ηλικία αυτή. Τα γάλατα αυτά είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να πλησιάζουν, όσο γίνεται περισσότερο, το μητρικό και εξασφαλίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Υπάρχει ωράριο γευμάτων;
Είτε το παιδί θηλάζει είτε παίρνει ξένο γάλα, τα ερωτήματα που συνήθως απασχολούν τις μητέρες είναι: κάθε πότε πρέπει να τρώει; Μήπως δεν του φθάνει το γάλα;
Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι όποτε πεινάει. Η ποσότητα που μπορεί να πάρει σε κάθε γεύμα το παιδί αυξάνεται σιγά - σιγά με την ηλικία. Μετά από ένα «κανονικό» σε ποσότητα γεύμα χρειάζονται δύο, τουλάχιστον, ώρες για να αδειάσει το στομάχι και το παιδί να ξαναπεινάσει. Μετά την πρώτη εβδομάδα το μωρό τρώει περίπου κάθε τρεις ώρες, συνολικά 8 γεύματα το 24ωρο. Ο χρόνος των γευμάτων ρυθμίζεται από το παιδί και όχι από το ρολόι. Σημασία έχει η συνολική ποσότητα που παίρνει στο 24ωρο και όχι ο αριθμός των γευμάτων. Δεν ξυπνάμε το μωρό για να το ταΐσουμε. Αν, όμως, περνούν πολλές ώρες και το παιδί δεν ξυπνά για να φάει, πιθανόν να έχει κάποιο πρόβλημα.
Πόσο πρέπει να τρώει;
Όταν το μωρό τρώει με μπιμπερό, ξέρουμε πόση ποσότητα παίρνει σε κάθε γεύμα και αν καλύπτει τις ανάγκες του. Όταν θηλάζει, δεν μπορούμε άμεσα να υπολογίσουμε ποσότητες και, φυσικά, δεν ζυγίζουμε το παιδί πριν και μετά το γεύμα. Η ομαλή αύξηση του βάρους του είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τρέφεται ικανοποιητικά. Αν, όμως, το βάρος του δεν αυξάνεται κανονικά, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες αιτίες, ή αν λίγο μετά το προηγούμενο γεύμα κλαίει, «τρώει» τα χέρια του και ησυχάζει αν το ταΐσουμε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν χορταίνει.
Άλλα μωρά είναι λαίμαργα και τρώνε γρήγορα, άλλα τρώνε αργά ή τα παίρνει ο ύπνος στη μέση του γεύματος.
Αν το μωρό δείχνει ότι πεινάει, ταΐστε το. Δώστε του λίγο χρόνο μέχρι να μπει σε έναν κανονικό ρυθμό γευμάτων.
Μετά το γεύμα, πριν το βάλετε στην κούνια του, κρατήστε το όρθιο στην αγκαλιά για να ρευτεί, να βγάλει δηλαδή τον αέρα που κατάπιε μαζί με το γάλα. Πολλά μωρά, κυρίως όσα τρώνε λαίμαργα, βγάζουν μικρές γουλιές γάλα με το ρέψιμο. Αν το μωρό βγάζει σταθερά γάλα μετά από κάθε γεύμα ή κάνει εμετό, συμβουλευθείτε τον παιδίατρο. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερες κενώσεις την ημέρα και πιο ρευστές από τα μωρά που παίρνουν ξένο γάλα. Θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον παιδίατρο αν οι κενώσεις του μωρού είναι περισσότερες σε αριθμό ή πιο υδαρείς απ’ ότι συνήθως, έχουν βλέννη, αίμα, παράξενη οσμή ή είναι αποχρωματισμένες