Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
22 Ιουνίου 2022
Ένα παιδάκι πάντα φέρνει ευτυχία και χαμόγελα σε μια οικογένεια ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μωρό που σας κάνει κι εσάς πρώτη φορά γονείς. Ωστόσο, είναι φυσικό αυτός ο ερχομός να συνοδεύεται από αγωνία και άγχος για το τι είναι σωστό για την ορθή και υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Πολλοί γονείς προβληματίζονται και αναρωτιούνται «Πρέπει το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι μας;».Σήμερα, μελετάμε τους λόγους που συμβαίνει, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την κατάσταση.
Φυσικά και είναι απαραίτητο να φροντίζετε τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά, καθώς είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη τους. Άλλωστε ο καλής ποιότητας ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού, το ίδιο και η σωστή διατροφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους. Ορισμένα μπορεί να το κάνουν επειδή φοβούνται και άλλα επειδή με αυτόν τον τρόπο νιώθουν πως δεν αποχωρίζονται τους γονείς τους.
Ο ύπνος μαζί με τα παιδιά είναι μια προσωπική απόφαση που καλό είναι να πάρει κάθε γονιός. Ίσως σας φανεί δύσκολα διαχειρίσιμο στην αρχή, αλλά είναι μια καλή ιδέα να διαβάσετε τα υπέρ και τα κατά του να κοιμάστε με το μωρό σας.
Λόγοι που οι γονείς κοιμούνται με τα παιδιά τους
Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να κοιμούνται με τους γονείς τους για πολλούς λόγους. Όπως είναι φυσικό, αυτοί οι λόγοι διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού. Παράλληλα, είναι κάτι το οποίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της οικογένειας και της σχέσης που υπάρχει μεταξύ γονιών και παιδιού.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα μωρά προτιμούν να κοιμούνται μαζί με τους γονείς είναι το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα προσκολλημένα σε αυτούς. Αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά για ένα μικρό βρέφος. Ωστόσο, από τις πρώτες μέρες της ζωής του, καλό είναι να το αφήνετε να κοιμηθεί στο βρεφικό του κρεβάτι, που είναι ειδικά περιφραγμένο και έχει μέσα τα αγαπημένα του παιχνίδια. Κατά τους πρώτους μήνες μπορείτε να έχετε την κούνια μέσα στο δωμάτιό σας, καθώς ο ύπνος του νεογέννητου μπορεί να είναι αρκετά άστατος και ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.
Ωστόσο μετά τους πρώτους μήνες, μπορείτε να αφήσετε χωρίς κανένα φόβο το βρεφικό κρεβατάκι με το μωράκι σας στο δωμάτιο του. Αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες και χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας, θα μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα με το μωρό σας.
Όσο μεγαλώνει το παιδί, ένας κύριος λόγος που προτιμά να κοιμάται στο κρεβάτι των γονέων είναι ο φόβος για το σκοτάδι. Αυτό συμβαίνει διότι το παιδί απλά φοβάται τη νύχτα γενικότερα ή το να βρίσκεται στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και αναζητά την υποστήριξη και την παρουσία των γονιών του μέσα στο υπνοδωμάτιό τους.
Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι όσα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι εκφράζουν τον φόβο τους. Και έτσι βρίσκεται συνήθως και η λύση στο πρόβλημα. Μόλις εντοπίσετε το πρόβλημα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε. Καθησυχάστε το παιδάκι σας και διαβεβαιώστε το πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και ότι ανά πάσα στιγμή εσείς θα είστε εκεί για ό,τι χρειαστεί.
Φυσικά, θα βοηθήσει πολύ να τοποθετήσετε στο δωμάτιο του ένα όμορφο παιδικό φωτιστικό με ειδική, χαμηλή ένταση για το βράδυ, για να το βοηθήσετε να νιώσει σιγουριά. Επίσης, πριν αποκοιμηθεί, μπορείτε να καθίσετε μαζί του στο δωμάτιο και να του διαβάσετε ένα παραμύθι ή του βάλετε να ακούσει ένα γλυκό νανούρισμα, ώστε να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Έτσι, θα εξοικειωθεί με τον χώρο του δωματίου του και σιγά σιγά θα σταματήσει να φοβάται.
Συνήθως παρατηρείται τα παιδιά να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς, επειδή φοβούνται να μείνουν μόνα τους. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς τα παιδάκια είναι μικρά. Γι’ αυτό, ο φόβος του να μείνει μόνο του το παιδί στο υπνοδωμάτιό του το κάνει να θέλει να κοιμηθεί μαζί σας. Η καλύτερη λύση είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμάται στον δικό του χώρο. Διαφορετικά, η προσκόλληση του παιδιού μπορεί να γίνει εξάρτηση.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα μία λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ασφάλειας και της υπερπροστασίας που μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Εφόσον η συγκοίμηση (co sleeping) διαρκέσει για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι κάνει καλό. Αν όμως παρατείνεται, τότε δημιουργεί μια παγιωμένη κατάσταση που είναι δύσκολο να αλλάξει και η προσκόλληση του παιδιού είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφραστεί και ως «εξάρτηση».
Επιπτώσεις του ύπνου με τους γονείς για τα παιδιά
Επιστήμονες και ειδικοί τα τελευταία χρόνια έχουν υποστηρίξει και τις δύο πλευρές που αφορούν στο co sleeping. Εξετάζοντας τη μια πλευρά, το να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι των γονιών του για μεγάλο διάστημα υποστηρίζεται πως δεν ευνοεί με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο την ανάπτυξη του. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ούτε το παιδί, αλλά ούτε και οι γονείς αναπαύονται πραγματικά.
Ειδικά, την περίοδο που είναι πολύ μωρό και πιθανόν να ξυπνάει διαρκώς μέσα στην νύχτα, το να κοιμάται μαζί σας επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ξεκούρασή σας. Μην ξεχνάτε ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος ακόμα και να καταπλακωθεί το παιδί ή να παρεμποδιστεί η ομαλή λειτουργία της αναπνοής του, όταν το βρέφος είναι τοποθετημένο και κοιμάται ανάμεσα στους γονείς του και δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.
Κάτι που μπορεί να προσπερνιέται εύκολα από τους γονείς που λένε ναι στο co sleeping, είναι ότι δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του, καθώς το παιδί το πιο πιθανό είναι να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί σε νέα περιβάλλοντα όταν δε θα είναι μαζί και οι γονείς του, όπως είναι ο βρεφικός -και αργότερα- ο παιδικός σταθμός.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη πως ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς χάνουν την ιδιωτικότητά τους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μην ξεχνάτε πως ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, η σχέση σας μπορεί να περάσει μερικές δυσκολίες, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Γι’ αυτόν τον λόγο, το να χάσετε την ιδιωτικότητα σας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της σχέσης και ενδεχομένως να δυσκολέψει περισσότερο την κατάσταση.
Υπάρχουν οφέλη από τη συγκοίμηση;
Η αλήθεια είναι πως πολλοί γονείς επιλέγουν να κοιμούνται το βράδυ στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους, ειδικά όταν πρόκειται για τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, τόσο για την ασφάλεια του, όσο και για την ευκολία των ίδιων. Υπάρχουν τελικά λόγοι που η συγκοίμηση θεωρείται ωφέλιμη; Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
Το να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο δημιουργεί ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας για το μωρό. Αυτό το περιβάλλον αποτελεί μια ιδανική μετάβαση για το παιδί μεταξύ του ασφαλούς περιβάλλοντος της μήτρας και του ύπνου στο δικό του δωμάτιο. Για αυτόν τον λόγο, τα βρέφη ζητούν διαρκώς τη μυρωδιά και τον χτύπο της καρδιάς που έχουν μάθει για εννέα μήνες στην κοιλίτσα της μαμάς τους.
Πέρα από το γεγονός ότι αναπτύσσεται ακόμη βαθύτερα ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ βρέφους και γονέων, κατά τη συγκοίμηση (co-sleeping) η θέση που βρίσκεται το παιδί διευκολύνει τον θηλασμό, αυξάνοντας την επιτυχία του και μειώνοντας την κόπωση της μητέρας. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι μετριάζει τη «μελαγχολία» της λοχείας που συνήθως προέρχεται από την κούραση της μητέρας.
Τελευταίο και αρκετά σημαντικό είναι ότι η συγκοίμηση δίνει μια πιο άμεση και εύκολη λύση, όταν το μωράκι σας κλαίει συνέχεια ή όταν είναι ανήσυχος ο ύπνος του νεογέννητου. Το άγγιγμα, τα λόγια και η θέρμη της μητρικής αγκαλιάς σε κοντινή απόσταση γίνονται βασικό εργαλείο για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ύπνου του παιδιού.
Διεθνείς έρευνες έχουν παρουσιάσει πολλά διαφορετικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα και στην πραγματικότητα αυτό που μετράει είναι να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις για εμάς και για τα παιδιά μας.
Ό,τι και αν αποφασίσετε σχετικά με τη συγκοίμηση, το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής απόφασης των γονιών και όχι μιας μονομερούς θέσης ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον καθένα. Άλλωστε ό,τι βοηθά την οικογένεια, αυτό είναι που της ταιριάζει και αυτό φαίνεται πως αποδεικνύεται ως «χρυσός» κανόνας.