Ο πουρές… αλλιώς (3 μαγειρικές εμπνεύσεις)

Ο πουρές… αλλιώς (3 μαγειρικές εμπνεύσεις)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εκτέλεση

 

Της Μαμάς Μαμαδοπούλου

 

 

Ο κλασικός τρόπος σερβιρίσματος του πουρέ είναι ως γαρνιτούρα – συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο.

Επίσης ο κλασικός πουρές είναι της πατάτας.

 

Πάντα ήθελα να δοκιμάσω τη γεύση κι άλλων λαχανικών, αλλά ομολογώ ότι η ρουτίνα με έκανε να ακολουθώ τα συνηθισμένα.

 

Όταν ήρθαν στα χέρια μου οι 4 νέες γεύσεις φυσικού πουρέ λαχανικών Μπάρμπα Στάθης, ενθουσιάστηκα.

 

 

Οι φυσικοί πουρέδες λαχανικών Μπάρμπα Στάθης είναι φτιαγμένοι από 100% λαχανικό που έχει βράσει, πολτοποιηθεί και καταψυχθεί σε μικρές μερίδες, διατηρώντας όλη τη φρεσκάδα, τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Έχουν αφράτη και βελούδινη υφή, ενώ αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι!

 

Για την παρασκευή τους χρειάζεστε μόνο λίγο νερό ή γάλα (o πουρές πατάτα χρειάζεται 150ml, ο πουρές γλυκοπατάτα 120ml και 100ml χρειάζονται ο πουρές αρακάς και ο πουρές καρότο) και ανακάτεμα για 5’.

 

Όταν είδα τα χρωματιστά σακουλάκια σκέφτηκα:

«Επιτέλους! Ήρθε η ώρα να μεγαλουργήσω!»

 

Προς τι αυτή η δήλωση;

Μα γιατί, όπως προείπα, πάντα ήθελα να δοκιμάσω άλλες γεύσεις αλλά και να πειραματιστώ σε νέες συνταγές.

Γιατί ο πουρές μπορεί να έχει κι άλλη θέση στο πιάτο μας και όχι μόνο ως συνοδευτικό.

Ο πουρές μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής!

 

Και μιας και έκανα τις δοκιμές μου, είπα να τις μοιραστώ μαζί σας.

 

Συγχωρέστε με εάν δεν δείτε φωτογραφίες από τη διαδικασία παρασκευής των συνταγών, αλλά την ώρα που μαγειρεύω θέλω να είμαι προσηλωμένη στη διαδικασία (και επειδή είμαι και πολύ «χαριτωμένη» στις κινήσεις μου, φοβάμαι μην καταστρέψω τη φωτογραφική μηχανή ραντίζοντάς τη με όλα τα υλικά παρασκευής).

Θα δείτε όμως φωτογραφίες από τις βασικές στιγμές των συνταγών. Το πριν και το μετά. :p

 

Έμπνευση 1η

 

Η πρώτη έμπνευση ήρθε μια ημέρα που σκεφτόμουν πώς να μαγειρέψω τον κιμά.

Μουσακά είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα, μπιφτέκια …εχμ… βαριόμουν λίγο… και τότε μου ήρθε η ιδέα.

 

Θα φτιάξω ένα αυτοσχέδιο παστίτσιο με κιμά και πουρέ πατάτας στον φούρνο.

Πα-νευ-κο-λό-τα-το.

 

Αρχικά, ετοίμασα τον κιμά όπως τον φτιάχνω για παστίτσιο.

Τον έβαλα σε ένα ταψάκι, τον κάλυψα με μία παχιά στρώση τριμμένο τυρί γκούντα και μέχρι να κρυώσει ετοίμασα τον φυσικό πουρέ πατάτα Μπάρμπα Στάθης.

 

 

Στη συνέχεια άπλωσα τον πουρέ πάνω από τον κιμά και έβαλα το ταψάκι στον φούρνο να ψηθεί το δημιούργημά μου.

 

 

Το άφησα 1 ώρα στους 200 βαθμούς, ενώ λίγο προτού το βγάλω, έριξα από πάνω λίγο τριμμένο τυρί γκούντα να λιώσει

 

 

Νοστιμοτατότατο και πάρα πολύ ελαφρύ.

Και πανεύκολο (να τα λέμε κι αυτά).

 

 

Έμπνευση 2η

 

Η δεύτερη έμπνευση μού ήρθε με αφορμή κάποια αλλαντικά που μου είχαν περισσέψει: 2-3 φέτες μπέικον και 3-4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα.

Είπα να πειραματιστώ με τον φυσικό πουρέ αρακά Μπάρμπα Στάθης.

 

Ετοίμασα τον πουρέ, έριξα μέσα ψιλοκομμένα τα αλλαντικά, 1 αυγό, βούτυρο, 1-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τριμμένο γκούντα και λίγο ρεγκάτο, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και λίγο χυμό λεμονιού.

 

Στη συνέχεια, άπλωσα τον χυλό σε ένα ταψί που είχα περάσει με λίγο λάδι και το έβαλα στον φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

 

Mπορεί η εικόνα να μην είναι και τόσο γοητευτική, αλλά όπως έχουμε πει, δεν είναι σωστό να κρίνουμε από την εμφάνιση, έτσι;

 

 

Το αποτέλεσμα του πειράματος με αποζημίωσε και με το παραπάνω. 

Σλουρπ!

 

 

Έμπνευση 3η

 

Η τρίτη έμπνευση ήρθε ένα απόγευμα που η κόρη μου αναζητούσε να φάει κάτι για απογευματινό, αλλά την είχε πιάσει εκείνο το γνωστό «βαριέμαι όλο τα ίδια και τα ίδια», ασχέτως εάν το ψυγείο και η κουζίνα έχει 578,5 προτάσεις για σνακ.

 

Επειδή είχα όρεξη, είπα να δοκιμάσω να της προτείνω κάτι διαφορετικό.

 

Για το μεσημεριανό κοκκινιστό μοσχαράκι είχα φτιάξει πουρέ γλυκοπατάτα και πουρέ καρότο, για να επιλέξει όποιο ήθελε ο καθένας μας. Είχε περισσέψει λίγο και από τους δύο.

Της ετοίμασα λοιπόν απογευματινό σνακ, ονομάζοντας «ντιπ» τους πουρέδες και ομολογουμένως ξετρελάθηκε.

Τα ανακάτεψα απαλά μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνουν ένας χυλός.

 

 

Ο αγαπημένος της είναι ο πουρές καρότο με μία αδυναμία στον τρόπο που τον φτιάχνω, αφού προσθέτω λεμόνι, λίγο κάρυ και κίμινο. Και στον πουρέ γλυκοπατάτα παρεμβαίνω, βάζοντας πάπρικα και κουρκουμά.

 

 

Φυσικά και μπορείτε να κάνετε δικούς σας πειραματισμούς με τις γεύσεις που σας αρέσουν. Μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα και να προσθέσετε τα υλικά που σας ταιριάζουν και να ετοιμάσετε τις δικές σας προτάσεις.

Αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει με χρώματα και γεύσεις.

 

Αυτοί οι πειραματισμοί δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουμε τον πουρέ και στην πιο κλασική αγαπημένη του θέση, ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο.

Μία εύκολη και νόστιμη λύση πάντα.

 

 

Τι εννοείτε, έχω δυο διαφορετικές γεύσεις πουρέ στο πιάτο μου;

Μα εννοείται.

Πουρές γλυκοπατάτα και πουρές καρότο Μπάρμπα Στάθης. Αφού μπορώ!

 

Kαλή μας όρεξη!