Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
11 Απριλίου 2016
Είστε μία από τις πολλές γυναίκες που προσπαθούν κάθε μέρα να συνδυάσουν τη μητρότητα με την καριέρα τους; Τότε αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να το πετύχετε με μεγαλύτερη επιτυχία και λιγότερο στρες.
Γυναίκα, μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη...
Το να μπορείς να συνδυάζεις τόσους ρόλους μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Σε κάθε βήμα υπάρχει ο κίνδυνος να γείρεις λίγο περισσότερο από τη μία ή από την άλλη μεριά με κίνδυνο να χάσεις κάτι από τις υπευθυνότητες και τις χαρές του ενός ή του άλλου ρόλου, με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι έχεις αποτύχει σε όλους! Κι όμως, οι περισσότερες γυναίκες σήμερα καλούνται να κάνουν αυτού του είδους τα... ακροβατικά κάθε μέρα! Ποια είναι όμως τα μυστικά όσων καταφέρνουν να κρατήσουν καλύτερα την ισορροπία (και ταυτόχρονα, τα λογικά τους;)
Δεν θέλουν να είναι οι καλύτερες, αλλά απλώς «αρκετά καλές».
«Ξεχάστε τον όρο "σούπερ μαμά" που κάποτε ήταν ο στόχος όλων μας» λένε στο βιβλίο τους «Working Mom Survival Guide» οι Suzanne Riss και Teresa Palagano. «Πλέον ο όρος που χρησιμοποιούμε είναι "αρκετά καλή μαμά"». Μια αρκετά καλή μαμά προσπαθεί να είναι όσο περισσότερο μπορεί διαθέσιμη για την οικογένειά της, μαθαίνει από τα λάθη της και αγαπάει το παιδί της αλλά όχι και καθετί που εκείνο κάνει. Και αναγνωρίζει ότι ακόμα κι αν υπάρχει η "τέλεια μαμά" δεν είναι κάτι που το παιδί έχει ανάγκη για να μεγαλώσει σωστά.
Ξέρουν να βάζουν προτεραιότητες.
Πριν ασχοληθούν με οτιδήποτε, σκέφτονται «είναι τόσο σημαντικό, ώστε να αξίζει να χάσω ενέργεια και χρόνο;». Ορίστε τρεις-τέσσερις «δουλειές» που είναι πραγματικά σημαντικές, όπως να διαθέσετε αρκετό χρόνο για τα παιδιά, να ολοκληρώσετε εγκαίρως τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Τα υπόλοιπα -όπως η τακτοποίηση του σπιτιού ή η προετοιμασία ενός πολύπλοκου γκουρμέ δείπνου μπορούν να περιμένουν.
Δεν διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.
Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του και το να ζητάς βοήθεια δεν είναι αδυναμία αλλά ανάγκη. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσετε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αναθέσετε μερικές από τις δουλειές του σπιτιού στο σύντροφό σας ή στη babysitter και μερικές από τις αρμοδιότητές σας στο γραφείο σε κάποιο συνάδελφο.
Βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους.
Ναι, είναι σημαντικό να πηγαίνετε στο γυμναστήριο έστω για μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα, γιατί είναι καλό για την υγεία σας. Όπως και να κάνετε ένα μανικιούρ πού και πού γιατί είναι καλό για τη διάθεσή σας. Κι αν εσείς δεν είστε καλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, τότε να είστε σίγουρη πως όλες οι υποχρεώσεις σας, τόσο απέναντι στην οικογένεια όσο και απέναντι στη δουλειά σας θα πάνε πίσω!
Ξέρουν να βάζουν όρια.
Ακόμα κι αν είστε από τους ανθρώπους που θέλουν πάντα να ευχαριστούν τους άλλους, πρέπει να μάθετε να λέτε «όχι», χωρίς αυτό να σας γεμίζει ενοχές. Όταν κάτι είναι πέρα από τις υποχρεώσεις, τις δεξιότητες ή τις επιθυμίες σας έχετε κάθε δικαίωμα να αρνηθείτε να το κάνετε -είτε αυτό αφορά τη «δουλειά» σας ως μαμά είτε ως εργαζόμενη. Έτσι, θα αποφύγετε να φορτωθείτε με ακόμα περισσότερες ευθύνες οι οποίες θα σας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση.