Οι φυσικοί χυμοί είναι ένας εύκολος τρόπος για ένα θρεπτικό και γευστικό ενδιάμεσο γεύμα, που συμπληρώνει ιδανικά την διατροφή των παιδιών.
Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Συνήθως, τα νήπια αρνούνται ή π ...
21 Μαρτίου 2016
Ξέρατε ότι από το εμβρυακό στάδιο μέχρι και το δέκατο χρόνο της ζωής του παιδιού, η σωστή διατροφή αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την ανάπτυξη του οργανισμού; Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες.
Κανόνας 1: Ισορροπημένο διαιτολόγιο
Πρωτεΐνες, ασβέστιο, άμυλο, βιταμίνες και λιπαρά είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή, προκειμένου το παιδί να έχει ζωντάνια, ευεξία και καλές επιδόσεις στο σχολείο. Για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιο, πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα από 5 βασικές ομάδες της διατροφικής πυραμίδας: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια) και υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, πατάτες). Ιδανικά το παιδί πρέπει να τρώει ημερησίως συνολικά 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά, 2 μερίδες πρωτεΐνες και 5-6 μερίδες υδατάνθρακες.
Κανόνας 2: Φρούτα και λαχανικά
Ένας απλός κανόνας ισορροπημένης διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν το 50% κάθε γεύματος. Αν το παιδί σας δεν προτιμά τα φρούτα ολόκληρα, μπορείτε να τα προσφέρετε ως φρουτοσαλάτα ή χυμό ή ακόμα και σε φρέσκα κομματάκια μέσα σε γιαούρτι. Όσο για τα λαχανικά, μπορείτε να τα βράσετε και να τα προσθέσετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια. Δείξτε του πόσο αρέσουν σε εσάς αυτές οι τροφές και να είστε σίγουροι ότι θα θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Κανόνας 3: Σωστό πρωινό
Το παιδί πρέπει να ξεκινάει την ημέρα του με ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό, καθώς είναι το πρώτο αλλά και το μόνο γεύμα της ημέρας που θα το εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει με κέφι και ζωντάνια. Απαραίτητα συστατικά του σωστού πρωινού είναι η πρωτεΐνη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα φρούτα (ή χυμοί), ώστε να έχει τις καλύτερες επιδόσεις τόσο σωματικές, όσο και πνευματικές
Κανόνας 4: Η σημασία του ασβεστίου
Η καθημερινή κατανάλωση από παιδιά και έφηβους τριών έως τεσσάρων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, τους προσφέρει όχι μόνο την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζονται αλλά ταυτόχρονα και άλλα ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία όπως κάλιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, πρόσθετη βιταμίνη D στο γάλα, μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα κτλ Όπως εξηγεί η Νίκη Τσίγκρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος «εκτός από τα γαλακτοκομικά, σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν και το σπανάκι, οι σαρδέλες, τα φασόλια, τα αμύγδαλα τα καρύδια και τα ξηρά σύκα».
Κανόνας 5: Το φαγητό της μαμάς!
Κάποιες φορές είναι δύσκολο για τις μαμάδες να μαγειρεύουν καθημερινά, ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα παιδιά που τρώνε με τις οικογένειές τους στο σπίτι, έχουν μια καλύτερης ποιότητας διατροφή από εκείνα που τρώνε συνήθως «απέξω». Επίσης, έχουν υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ινών, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β-6, Β-12, C και Ε, και χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, αναψυκτικών και τηγανιτών τροφίμων.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, (διαιτολόγου διατροφολόγου)