Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
12 Φεβρουαρίου 2021
Το να είσαι γονιός μόνο εύκολο δεν μπορείς να το πεις. Οι απαιτήσεις, οι προκλήσεις, οι αγωνίες και οι υποχρεώσεις είναι καθημερινά πολλές. Ειδικά, μάλιστα, αν είσαι και εργαζόμενη μαμά. Τότε, πρέπει να είσαι συνεπής και σωστή στη δουλειά σου, να ασχολείσαι με το σπίτι και ταυτόχρονα να είσαι καλή μαμά και καλή σύζυγος. Τα ίδια δε σκέφτεσαι κι εσύ πολλές φορές;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού για να κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για εμάς τις μαμάδες. Μη μας πεις πως κι εσύ δεν ήρθες στο «αμήν» πολλές φορές προσπαθώντας να συνδέσεις το παιδί σου στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης την ώρα που σε περίμενε μια στοίβα από αναπάντητα emails για τη δουλειά σου; Ή πως δεν αγανάκτησες μην ξέροντας πώς να απασχολήσεις τα παιδιά τις τόσες ώρες που μένατε στο σπίτι;
Όλες οι μανούλες τα περάσαμε αυτά και με τις μαγικές ικανότητες που έχουμε, τα φέραμε εις πέρας. Ανακαλύψαμε ταλέντα και αντοχές που δεν γνωρίζαμε πως είχαμε, εξελιχθήκαμε μέσα από όλη αυτήν την κατάσταση του κορωνοϊού, γνωρίσαμε νέους «δρόμους» και ανοίξαμε νέους ορίζοντες. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το 2021!
Να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας ως μητέρες, να εξελίσσουμε τις γνώσεις μας στο διαδίκτυο, να φροντίζουμε την οικογένειά μας χωρίς να κινδυνεύουμε από τον Covid-19 και να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και τον πλησίον μας. Πώς ακριβώς θα τα κάνεις εσύ όλα αυτά; Ακολουθώντας τα πέντε parenting trends, που θα βρεις παρακάτω. Είναι όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζεις το 2021 για να εξελιχθείς ως άνθρωπος και ως γονέας. Και μαζί με εσένα, να εξελιχθούν και τα παιδιά σου.
Περισσότερη ευελιξία για τις εργαζόμενες μητέρες
Η πανδημία άλλαξε το τοπίο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ειδικά εμείς οι μαμάδες κληθήκαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και ταυτόχρονα να έχουμε να επιβλέπουμε, να διαβάζουμε και να ησυχάζουμε τα παιδιά μας. Το ίδιο δεν έκανες κι εσύ; Με γνώμονα, λοιπόν, αυτήν τη συνθήκη, το 2021 φαίνεται πως η τηλεργασία για τις μαμάδες θα γίνει πιο ευέλικτη. Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες θα επιτρέπουν στις μαμάδες να κάνουν ένα διάλειμμα στη μέση της ημέρας για να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο ή για να φροντίσουν το φαγητό τους, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα και γκρίνιες στη δουλειά. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να συζητήσεις αυτήν την εκδοχή και με τον δικό σου εργοδότη;
Λιγότερες ενοχές για την ενασχόληση των παιδιών με τις οθόνες κινητών και υπολογιστών
Οι ειδικοί, εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν πως τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες υπολογιστών και κινητών, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλοί γονείς θέτουν όρια. Μόνο που το 2020 κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, μιας και η τηλεκπαίδευση μπήκε στη ζωή των παιδιών μας. Πώς να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή όταν αυτό επιβάλλεται από το σχολείο και το κράτος; Το 2021, λοιπόν, είναι η χρονιά που οι γονείς θα πάψουν να έχουν ενοχές για τις αρκετές ώρες που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από τις οθόνες λόγω τηλεκπαίδευσης (για όσα παιδιά συνεχίζεται αυτή η συνθήκη). Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως θα πάψουμε να θέτουμε όρια στα παιδιά μας. Απλώς, θα είμαστε πιο ελαστικοί λόγω ιδιαίτερων και πρωτόγνωρων συνθηκών!
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τηλε-ιατρική
Τη χρονιά που έφυγε αρχίσαμε να ακούμε για πρώτη φορά τον όρο τηλε-ιατρική στην Ελλάδα και… κάπως σαστίσαμε! Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη στη ζωή μας. Να, όμως, που η πανδημία είχε και τα καλά της. Το 2021, όπως καταλαβαίνεις, η τηλε-ιατρική, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και υπολογιστή, εξελίσσεται σε τάση. Αλήθεια, έχεις ρωτήσει τον παιδίατρο του παιδιού σου, αν από εδώ και στο εξής και για την προστασία από τον Covid-19, μπορείς να τον συναντάς μέσω Zoom ή άλλης πλατφόρμας; Φυσικά, δεν μιλάμε για έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά για συζητήσεις και συμβουλές σε ήπια περιστατικά!
Μεγαλύτερη ανάπτυξη των διαδικτυακών υπηρεσιών για γονείς
Το διαδίκτυο βρίσκεται στα καλύτερά του, αν μπορούμε να το πούμε έτσι! Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και σίγουρα κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Σε εμάς τους γονείς «λύνει τα χέρια», για την ακρίβεια, μιας και πλέον μας παρέχει πληθώρα υπηρεσιών. Αλήθεια, το ήξερες πως πλέον μπορείς μέσω διαδικτύου να κάνεις συνεδρίες με ψυχολόγο ή οικογενειακό σύμβουλο, να επικοινωνείς και να συμβουλεύεσαι βοηθό μητρότητας και έτσι να περιορίζεις τις επαφές σου προστατεύοντας τον εαυτό σου από τον κορωνοϊό; Αν ως τώρα δεν το είχες υπόψη σου, κάνε την έρευνά σου στο διαδίκτυο και θα δεις πως θα εξυπηρετηθείς αμέσως με online υπηρεσίες. Άσε που έτσι θα γλιτώσεις και χρόνο από τις μετακινήσεις σου!
Δέσμευση στη βιωσιμότητα
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μαζί της έντονο φόβο και ανησυχία για την υγεία μας, έφερε όμως και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για την προστασία του κοινού από τη νόσο. Ήδη, πριν μερικές ημέρες, έκλεισε για πολλοστή φορά η αγορά, με πολλούς εργαζόμενους και ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το 2021, εμείς ως γονείς, καλό είναι να στηρίξουμε τις μικρές, γειτονικές επιχειρήσεις, που τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Να αγοράζουμε πράγματα που θα έχουν διαχρονική αξία, αντοχή στον χρόνο και έτσι, σίγουρα καλύτερη ποιότητα. Έτσι, συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα προστατεύοντας το περιβάλλον και τον πλανήτη, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.