Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η περίοδος της λοχείας διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, μέχρις ότου το σώμα να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.
Στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα τα οποία όμως, με τις κατάλληλες οδηγίες, αποκαθίστανται πλήρως.


Συσπάσεις μήτρας (υστερόπονοι)
Κατά τη διάρκεια της λοχείας, κυρίως κατά τις πρώτες μέρες, ενδέχεται η μητέρα να νιώθει υστερόπονους (σαν πόνους περιόδου-κυρίως μετά το 2ο τοκετό), οι οποίοι γίνονται πιο έντονοι κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή παράγεται ωκυτοκίνη (ορμόνη που προκαλεί σύσπαση της μήτρας) προκειμένου να μειωθεί η αιμορραγία που έχουμε στη λοχεία και η μήτρα να επανέλθει στην αρχική της θέση στο σώμα και στο αρχικό της μέγεθος.


Ακράτεια ούρων
Περίπου το 10% των λεχωίδων μπορεί να εμφανίσει παροδική ακράτεια ούρων για μικρό χρονικό διάστημα. Εξ' αιτίας της εγκυμοσύνης κυρίως, και κατ’ επέκταση του τοκετού, χαλαρώνουν οι μύες του πυελικού εδάφους. Το περίνεο αποτελείται από μυς και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να γυμνάζουν αυτές τους μυς, από την εφηβεία μάλιστα. Η εκγύμνασή τους θα πρέπει να συνεχιστεί συστηματικά μετά τον τοκετό, για 40 μέρες τουλάχιστον, αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους, προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια ούρων όταν βήχει, τρέχει, γελάει, σηκώνει βάρος, ακόμη και κατά τη σεξουαλική επαφή.


Φλεγμονή της τομής του περινέου ή της καισαρικής τομής
Μπορεί να εμφανισθεί στο τραύμα της περινεοτομής ή και στο τραύμα της καισαρικής τομής με ερυθρότητα ή έκκριση πυώδους υγρού, που οφείλεται είτε σε μόλυνση είτε σε αντίδραση στο υλικό των ραμμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τη λήψη κατάλληλου αντιβιοτικού.


Ψυχολογικά προβλήματα
Πολύ συχνά μετά τον τοκετό, μια μητέρα μπορεί να είναι ευαίσθητη, ευσυγκίνητη ή μελαγχολική. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης πτώσης της προγεστερόνης, αλλά και της αίσθησης των πολλών νέων ευθυνών που καλείται να αναλάβει.
Είναι φυσιολογικό λοιπόν μια μητέρα να κλαίει, γιατί έτσι νιώθει μεγαλύτερη ανακούφιση, αλλά αν αυτό είναι μια κατάσταση που εμμένει, τότε θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το γιατρό ή τη μαία της. Η κατάσταση αυτή συνήθως αναφέρεται ως «κατάθλιψη της λοχείας». Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η όλη κατάσταση ενδεχομένως να μετεξελιχθεί σε κλινική κατάθλιψη, για την οποία απαιτείται πραγματική θεραπεία.

 

Προβλήματα θηλασμού


Πόνοι στη θηλή
Συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού από τραυματισμό της θηλής. Συνήθως οφείλεται σε λάθος τεχνικές θηλασμού.


Υπερφόρτωση μαστών
Θα μπορούσε να συμβεί κυρίως όταν δεν αδειάζει πλήρως ο μαστός ή όταν παρακάμπτονται θηλασμοί και αντικαθίστανται από φόρμουλα (βρεφικό γάλα). Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μωρό μας είναι ο τέλειος ρυθμιστής για το γάλα που πρέπει το στήθος μας να παράγει.


Μαστίτιδα
Προκαλείται από μικρόβια που εισβάλλουν στο μαστό λόγω της τραυματισμένης θηλής και προκαλούν μόλυνση του μαστού. Η μαστίτιδα θεραπεύεται με τη λήψη αντιβιοτικού συμβατού με το θηλασμό.


Πολύ συχνά, η υπερφόρτωση των μαστών συγχέεται με τη μαστίτιδα. Και στις δύο περιπτώσεις η μητέρα παρατηρεί αύξηση της θερμοκρασίας της, όμως υπάρχουν οι εξής διαφορές:

  • Κατά την υπερφόρτωση των μαστών, όλος ο μαστός είναι ερυθρός και σκληρός, ενώ στη μαστίτιδα τα φαινόμενα αυτά είναι τοπικά.
  • Στην περίπτωση της υπερφόρτωσης των μαστών δεν απαιτείται η λήψη αντιβιοτικού, ενώ στη μαστίτιδα η μητέρα πρέπει να πάρει κατάλληλο αντιβιοτικό.