Πώς μπορούμε να οργανώσουμε ένα καλό πρωινό για τα παιδιά μας;

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε ένα καλό πρωινό για τα παιδιά μας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ένα καλό πρωινό πρέπει να περιέχει τις εξής ομάδες τροφίμων:
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι) πλούσια σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.
  • Δημητριακά, τα οποία δίνουν υδατάνθρακες, δηλαδή ενέργεια. Κατά βάση λοιπόν ψωμί και τα παράγωγά του, δημητριακά για πρωινό, ακόμα και λίγο μέλι.
  • Άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το τυρί, το άπαχο ζαμπόν ή και το αυγό.
  • Τροφές που δίνουν μέταλλα και βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C) όπως είναι τα φρούτα εποχής (ολόκληρα ή σε φυσικό χυμό).
  • Και σε ένα μικρό ποσοστό λίπους για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες Α, D και Ε, όπως για παράδειγμα οι φυτικές μαργαρίνες.
Ένα επόμενο σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του πρωινού. Ακόμα και πριν από την πραγματική «εκτέλεση» του πρωινού, καλό είναι να συζητήσετε με τα παιδιά σας λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους προτιμήσεις, και να βρείτε μαζί ιδέες για νόστιμα και γρήγορα πρωινά γεύματα. Κάνετε μαζί τις προμήθειες, πειραματιστείτε τα Σαββατοκύριακα και, γιατί όχι, παροτρύνετέ τα να φτιάξουν μόνα τους ένα εβδομαδιαίο μενού πρωινών γευμάτων. Για να γλιτώσετε χρόνο, επιλέξτε γεύματα για τα οποία μπορείτε να προετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ και, φυσικά, ενθαρρύνετε και αφήστε τους την ευθύνη να τα προετοιμάσουν μόνα τους. Φτιάξτε «ατμόσφαιρα». Αφιερώστε λίγα λεπτά και στρώστε το τραπέζι για το πρωινό γεύμα από το βράδυ. Διαλέξετε μαζί με τα παιδιά σας χαρούμενα σερβίτσια – ειδικά για το πρωινό γεύμα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε μικρά τάπερ και μικρά θερμός με υποδοχή για καλαμάκι, με σχέδια που να αρέσουν στα παιδιά, για τις περιπτώσεις που επιλέγετε να κάνετε το πρωινό καθ’ οδόν για τον παιδικό σταθμό. Αν και μπορεί να φαίνεται ουτοπικό, κάντε ωστόσο μια προσπάθεια να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά το πρωινό ξύπνημα. Χωρίς βιασύνες (αν έχετε προγραμματίσει το χρόνο ξυπνήματος), λίγη ευχάριστη μουσική στο σπίτι, ανοιχτά πατζούρια και κουρτίνες και πολλή, πολλή καλή διάθεση για την καινούργια μέρα (είπαμε, το βάρος πάντα στους γονείς). Ίσως αν έχετε πάντα στο μυαλό σας την τεράστια σημασία του πρωινού για την καλή υγεία, την ικανότητα μάθησης και τη συμπεριφορά του παιδιού σας, χαρακτηριστικά τα οποία θα το βοηθήσουν τόσο κατά τη σχολική του ζωή, όσο και στη μετέπειτα ζωή του, τότε η προσπάθειά σας να εδραιώσετε αυτή τη συνήθεια στο σπίτι σας να γίνει και για εσάς λιγότερο αγγαρεία και περισσότερο χαρά. Τα παιδιά που παίρνουν πρωινό,
  • Καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες).
  • Εξασφαλίζουν την ενέργεια που τους χρειάζεται για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.
  • Έχουν την ικανότητα να σκέφτονται γρηγορότερα όταν κάνουν τις σχολικές τους εργασίες και απαντούν με μεγαλύτερη σαφήνεια στις ερωτήσεις των δασκάλων.
  • Έχουν μεγαλύτερη νοητική απόδοση.
  • Παρουσιάζουν σε μικρότερα ποσοστά απόσπαση της προσοχής.
  • Βιώνουν λιγότερο συχνά τα συμπτώματα της πείνας, όπως είναι η κόπωση, η υπνηλία, η απάθεια και η ανησυχία.
  • Είναι πιο ήρεμα και συμπεριφέρονται καλύτερα τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη.
  • Προφυλάσσονται από την παχυσαρκία.