Πώς επιλέγω μία συντροφική σχέση;
Εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον είναι εύκολο να οδηγηθεί σε δυσλειτουργικά πρότυπα σχέσεων. Έχοντας χτίσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του, το άτομο αυτό μπορεί να επιλέγε ...
2 Οκτωβρίου 2020
Με ψυχραιμία και διατήρηση των ισορροπιών θα καταφέρεις να ανταποκριθείς σε όλους τους ρόλους και κυρίως να το απολαύσεις για εσένα!
Θυμάσαι πόση χαρά ένιωσες όταν έμαθες ότι είσαι έγκυος και το μοιράστηκες με την καλύτερή σου φίλη; Μαζί κάνατε τα ψώνια για το μωρό, με εκείνη μοιραζόσουν τις σκέψεις και τα όνειρά σου για το νέο μέλος της οικογένειας. Και τώρα μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας και τις αμέτρητες ανάγκες του παιδιού, νιώθεις ότι έχετε χαθεί, ότι δεν είσαι τόσο καλή φίλη όσο θα ήθελες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που απογοητεύεσαι.
Δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέσαι και να ανησυχείς όμως. Ξέρεις πόσες μαμάδες έχουν έρθει στη δική σου θέση; Μπορείς ταυτόχρονα να είσαι και καλή μαμά και καλή φίλη.
«Μιλώντας για μια καλή μαμά αναφερόμαστε στη γυναίκα που παρέχει στο παιδί ασφάλεια, καθαριότητα και θρέψη (ψυχική και σωματική, στοργή, ισορροπία, ζεστασιά, κορεσμό φαγητού και συναισθήματος). Και είναι και επαρκής φίλη όταν ποιοτικά μπορεί να προσφέρει στη φίλη της αυτό που χρειάζεται, τη στιγμή όμως που μπορούν και οι δύο», εξηγεί η μέντορας-ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.
Μπορείς, λοιπόν, να δεις παρακάτω μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς ικανοποιητικά και στον ρόλο της μαμάς, αλλά και της φίλης το ίδιο ουσιαστικά και με ποιότητα. Και μην ξεχνάς ότι όλο αυτό θα το κάνεις με τον δικό σου τρόπο και για να το χαρείς και να το απολαύσεις, δε σε «αξιολογεί» κανείς!
- Μπορείς να παίρνεις στις συναντήσεις σας και το μωρό σου
Τώρα που τα δεδομένα της ζωής σου έχουν αλλάξει, πρέπει να προσαρμόζεις τις ανάγκες σου διαφορετικά. Δεν έχεις σε ποιον να αφήσεις το παιδί και ταυτόχρονα έχεις την ανάγκη να βγεις έξω με μια καλή σου φίλη; Συζήτησέ το μαζί της! Εξήγησέ της ότι δεν μπορείς να βρίσκεσαι μακριά από το μωρό σου, όμως αυτό δε σε εμποδίζει να την συναντάς όσο συχνά θέλεις. Και οι 3 μαζί ίσως γίνεται η καλύτερη παρέα!
- Προσπάθησε να βρεις τις ισορροπίες
Καταλαβαίνεις καλά ότι ένα πολυσύχναστο καφέ ή ένα εστιατόριο με πολλή φασαρία δεν είναι τα κατάλληλα μέρη για να βρίσκεται ένα μικρό παιδί. Κάν’ το εικόνα: υπάρχει παντού θόρυβος γύρω σου, εσύ προσπαθείς να ησυχάσεις το μωρό που κλαίει και η φίλη σου περιμένει αμίλητη μέχρι να τελειώσεις. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δε συμφωνείς; Προσπάθησε να βρεις τις ισορροπίες επιλέγοντας ένα ήσυχο μέρος για να συναντάς τη φίλη σου. Θα το εκτιμήσετε και οι δύο!
- Παρέα με μαμάδες
Αν οι φίλες σου ή κάποιες από αυτές είναι και μαμάδες, τότε είστε στην ίδια φάση και τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Εάν όμως δεν είναι, μπορείς να επεκτείνεις τον κοινωνικό σου κύκλο γνωρίζοντας και κάνοντας παρέα με άλλες μαμάδες ώστε να νιώθεις πιο άνετα όταν θα βγαίνετε για έναν καφέ μαζί με τα παιδιά σας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πάψεις να συναναστρέφεσαι και με τις μη μαμάδες φίλες σου.
- Καλό είναι να δείχνεις στις φίλες σου ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνες
Σκέψου λίγο… Πόσο χαίρεσαι όταν λαμβάνεις μηνύματα από φίλες σου που δείχνουν το ενδιαφέρον τους για σένα; «Τι κάνεις, είσαι καλά;», «Μου έλειψες, μακάρι να πίναμε έναν καφέ μαζί τώρα» και άλλα τέτοια μηνύματα σίγουρα θα χαροποιήσουν τη φίλη σου και θα της δείξουν ότι πραγματικά νοιάζεσαι για εκείνη.
«Όταν οι συνθήκες αλλάζουν πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Η σωστή και ευέλικτη επικοινωνία είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Αναζήτησε, λοιπόν, την ποιοτική επαφή με τη φίλη σου και εξήγησέ της ότι για τα πρώτα δυο χρόνια ζωής του παιδιού δεν είναι εφικτό ποσοτικά να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο σχέσης που είχατε πριν εσύ γίνεις μητέρα. Γιατί καλή φίλη είναι εκείνη που νοιάζεται ποιοτικά και όχι ποσοτικά», εξηγεί η μέντορας-ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.
Ευχαριστούμε θερμά την Μέντορα-Ψυχολόγο, Νικόλ Καμβά για τις επιστημονικές της συμβουλές.