logo-deltamoms

Πώς να προσαρμοστεί το παιδί εύκολα στον παιδικό σταθμό

Πώς να προσαρμοστεί το παιδί εύκολα στον παιδικό σταθμό

 

 

 

 

 

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αποτελεί πηγή άγχους για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά. Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της και κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. Να, λοιπόν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να προσαρμοστούν ευκολότερα! 

 

 

 

 

 

 

Προετοιμάστε τα έγκαιρα

Πριν ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός, αρχίστε να μιλάτε στο παιδί γι’ αυτό. Μιλήστε του για τις νέες του παρέες, για το προαύλιο του σταθμού, για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί και φροντίστε να το καθησυχάσετε ότι θα είστε πάντα πρόθυμη να το στηρίξετε. Ωστόσο, πριν προετοιμάσετε το παιδί, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε και οι ίδιοι, μια και οι γονείς συχνά βιώνουν αυτή την αλλαγή σαν μια διαδικασία αποχωρισμού, με έντονα συναισθήματα όπως ανησυχία, φόβο, δισταγμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα τόσο οι ίδιοι, όσο και το παιδί.

 

Επισκεφτείτε μαζί τον παιδικό σταθμό

Για να μπορέσει να εξοικειωθεί το παιδί με τον παιδικό σταθμό, είναι πολύ βοηθητικό να έχει προηγηθεί μια επίσκεψή του στο χώρο, ώστε να δει πού θα περνάει τις ώρες της μέρας που δεν θα είναι μαζί σας.

 

Φανείτε απόλυτα ειλικρινείς μαζί του

Συχνά οι γονείς, προκειμένου να δελεάσουν το παιδί για να πάει στο παιδικό σταθμό, του λένε ότι όλα θα είναι τέλεια. Έτσι είναι πιθανό εκεί να βιώσει διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως απογοήτευση, στεναχώρια, θυμό κ.ά. που ίσως να το δυσκολέψουν. Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει στην πραγματικότητα τι να περιμένει από το παιδικό σταθμό. Δώστε του συγκεκριμένες περιγραφές για το τι θα κάνει εκεί π.χ. «Θα παίζεις με άλλα παιδάκια και θα ζωγραφίζετε, θα κάνετε κατασκευές, θα μαθαίνετε χορούς και τραγουδάκια, θα σας διαβάζει η δασκάλα παραμύθια και ιστορίες κ.λ.π.».

 

Αναλογιστείτε αν είναι αληθινά έτοιμο γι’ αυτήν την εμπειρία

Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί δέχονται τα παιδιά σε ηλικία περίπου 2 ½ ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε έτοιμο να πάει στο παιδικό σταθμό όταν φτάσει στην ηλικία αυτή. Αναλογιστείτε εάν είναι κοινωνικά, συναισθηματικά, σωματικά και νοητικά  έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα  καθημερινό, δομημένο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μια ομάδα με άλλα παιδιά.
 

Αφιερώστε του χρόνο

Εξηγήστε του ότι εσείς θα βρίσκεστε μαζί του όλο το απόγευμα, όταν θα επιστρέφει από το σχολείο και θα συζητάτε για όσα έζησε εκεί. Επιλέξτε μαζί τα ρούχα που θα βάλει την άλλη μέρα στο σχολείο και παροτρύνετέ το να πάρει ένα αγαπημένο του παραμύθι ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι να το δείξει στους νέους του φίλους.

 

Ξεκινήστε σταδιακά

Χτίστε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού λίγο-λίγο, αφήνοντάς το αρχικά για 10-15 λεπτά, και αυξήστε προοδευτικά το χρόνο που μένει εκεί, ώστε μετά από μία εβδομάδα να μπορεί να μείνει όλη την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα προσαρμόζεται στην ιδέα ότι θα μένει εκτός σπιτιού για ένα μικρό χρονικό διάστημα καθημερινά, έχοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια ότι η μαμά του θα έρθει σύντομα να το πάρει. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται πάνω από 6-7 μέρες για να νιώσουν το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και ανεξαρτησίας ώστε να παραμείνουν στο σχολείο για περισσότερες ώρες.

 

Τέλος…

Μην νιώθετε άγχος και ενοχές καθώς τα δικά σας συναισθήματα μεταφέρονται στο παιδί σας, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Αν εσείς κλάψετε μπροστά του, τότε και εκείνο θα κλάψει και μάλιστα με λυγμούς… κάτι το οποίο δεν θέλετε.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ