logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Προγεννητικός έλεγχος

Προγεννητικός έλεγχος

Προγεννητικός έλεγχος είναι οι εξετάσεις που γίνονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η εγκυμοσύνη ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εξελιχθεί ομαλά. Κάποιες εξετάσεις γίνονται όταν το ζευγάρι ξεκινήσει την προσπάθεια απόκτησης παιδιού και κάποιες γίνονται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Πριν την εγκυμοσύνη
Γενική αίματος: αν δεν έχετε κάνει πρόσφατα αυτή την εξέταση, είναι καλό να την επαναλάβετε. Η γενική αίματος μάς δείχνει αν έχετε αναιμία (χαμηλός αιματοκρίτης, χαμηλός σίδηρος), ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, μας δείχνει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα αιμοπετάλια (πήξη του αίματος).

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (Hb): ανιχνεύεται το στίγμα μεσογειακής αναιμίας.

Ερυθρά IgG-IgM: είναι μια σπάνια νόσος πλέον λόγω του εμβολιασμού όλων. Αν παρόλα αυτά δεν έχετε ανοσία στην ερυθρά, προτείνεται να εμβολιασθείτε. Σε περίπτωση που προσβληθεί η έγκυος γυναίκα στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ερυθρά προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως οφθαλμικές βλάβες, κώφωση, καρδιολογικές βλάβες και πνευματική καθυστέρηση.

Κυτταρομεγαλοϊός (CMV IgG-IgM): η νόσος από CMV προκαλεί διόγκωση στο ήπαρ και τον σπλήνα του εμβρύου, μικροκεφαλία και ψυχοκινητική καθυστέρηση (παρόμοια συμπτωματολογία με την τοξοπλάσμωση). Είναι σοβαρή νόσος, χωρίς θεραπεία.

Τοξόπλασμα (Toxo IgG-IgM): για τη θεραπεία χορηγούνται αντιβιοτικά. Η νόσος μεταδίδεται στην έγκυο από μολυσμένη γάτα. Αν η έγκυος προσβληθεί στο 1ο τρίμηνο, το τοξόπλασμα μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτριο θάνατο ή σε γέννηση νεογνού με συγγενή τοξοπλάσμωση. Τα πιο χαρακτηριστικά για τη νόσο συμπτώματα είναι η μικροκεφαλία και η ψυχοκινητική καθυστέρηση. Αντιθέτως, αν προσβληθεί στο 3ο τρίμηνο έχουμε τη γέννηση ασυμπτωματικού νεογνού ή νεογνού με χοριοαμφιβληστροειδίτιδα.

Ορμόνες θυρεοειδούς (FT3, FT4, TSH): η θυρεοειδοπάθεια είναι συχνή στις γυναίκες. Ο αρρύθμιστος θυρεοειδής ευθύνεται για αποβολές.

Ηπατίτιδα B (HbsAg) και Ηπατίτιδα C (HCV): αυτές οι μορφές ηπατίτιδας είναι σπάνιες, αλλά εντοπίζονται αρκετές φορές και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

AIDS (HIV I-II)

Κυστική ίνωση (CFTR): η εξέταση περιλαμβάνει όλες τις γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις της κυστικής ίνωσης (προαιρετική εξέταση).

Επίσης, προτείνουμε στις μέλλουσες μητέρες να ξεκινήσουν να παίρνουν φυλλικό οξύ.

Εβδομάδα 7-10
Μόλις η γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος και γίνει ο πρώτος υπέρηχος για να δούμε την καρδιά του μωρού να χτυπά, τότε πρέπει να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις.
Εξετάσεις αίματος, για ζάχαρο, ουρία, κρεατινίνη

G6PD: είναι ένα ένζυμο που συμμετέχει στο μεταβολισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κάποια άτομα παρουσιάζουν έλλειψη του G6PD. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το γνωρίζουν και να το αναφέρουν στο γιατρό τους, γιατί χρειάζεται προσοχή όταν χορηγούνται κάποια φάρμακα.

Ομάδα αίματος και Rhesus

Γενική ούρων

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Σύφιλη (VDRL)

Αν οι εξετάσεις της για ερυθρά, τοξόπλασμα και κυτταρομεγαλοϊό έχουν γίνει πριν 3 μήνες ή περισσότερο, τότε θα πρέπει να επαναληφθούν και αυτές.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ