Παιδικός πυρετός – Πότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο;

Παιδικός πυρετός – Πότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το πρωί, η θερμοκρασία του σώματος είναι, συνήθως, πιο χαμηλή σε σύγκριση με το απόγευμα. Αυξάνεται φυσιολογικά μετά από έντονη σωματική άσκηση, μετά το φαγητό κατά τη διάρκεια της πέψης, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

Τη θερμοκρασία μπορούμε να τη μετρήσουμε στο ορθό, τη μασχάλη, το στόμα, το δέρμα. Αλλά, ακόμη και την ίδια στιγμή σε όλα αυτά τα σημεία θα έχουμε διαφορετικές τιμές. Στη μασχάλη η θερμοκρασία μπορεί να είναι μέχρι και 1 βαθμό χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο ορθό, ενώ στο στόμα, αν το παιδί αναπνέει γρήγορα, η ένδειξη μπορεί να είναι εσφαλμένα πιο χαμηλή από την πραγματική θερμοκρασία του σώματος.

Μιλάμε για πυρετό όταν:

 1. σε παιδιά κάτω των 3 χρόνων, η θερμοκρασία στο ορθό είναι πάνω από 38 βαθμούς, στη μασχάλη πάνω από 37,5 και στο στόμα πάνω από 37,8.
 2. σε παιδιά άνω των 3 χρόνων, η θερμοκρασία στο ορθό είναι πάνω από 37,8 βαθμούς και στη μασχάλη ή στο στόμα πάνω από 37,2.

Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, υψηλός ονομάζεται ο πυρετός όταν ξεπερνά τους 40,5 βαθμούς.

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια αλλά σύμπτωμα. Οφείλεται, συνήθως, σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς, αλλά μπορεί να αποτελεί εκδήλωση ποικίλων άλλων παθήσεων, ακόμη και αντίδρασης σε φάρμακα.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο πυρετός είναι χρήσιμος!
Σε περίπτωση λοίμωξης, όχι μόνο μας ειδοποιεί ότι κάποιο παθογόνο έχει εισβάλει στον οργανισμό, αλλά βοηθά τους μηχανισμούς που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού για να αντιμετωπισθεί η εισβολή. Η εμφάνισή του δείχνει το ξεκίνημα της νόσου και η ύφεσή του συμπίπτει, συνήθως, με το τέλος της. Το ύψος του πυρετού δεν αντιστοιχεί πάντοτε στη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σε ιογενείς λοιμώξεις ο πυρετός μπορεί να είναι ψηλότερος απ’ ότι σε μικροβιακές και, αντίθετα, πολύ σοβαρές καταστάσεις μπορεί να συνοδεύονται από πιο χαμηλό πυρετό. Ειδικά στα νεογνά η λοίμωξη συνήθως δεν προκαλεί πυρετό.

Ο πυρετός ως σύμπτωμα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι ακίνδυνος. Σημασία έχει το αίτιο που τον προκάλεσε ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας που, ενδεχομένως, έχει το παιδί και μπορεί να επιδεινωθούν με τον πυρετό καθώς και κάποιο νευρολογικό πρόβλημα ή ιστορικό πυρετικών σπασμών που το κάνουν πιο ευπαθές στην εμφάνιση σπασμών. Επίσης, ο πυρετός έχει ιδιαίτερη σημασία σε μικρά βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ:

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας αν :

 1. ο πυρετός είναι πάνω από 39,4 βαθμούς,
 2. το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς,
 3. το παιδί κλαίει απαρηγόρητα,
 4. το παιδί ξυπνά δύσκολα, είναι θολωμένο ή έχει παραλήρημα,
 5. έκανε σπασμούς,
 6. έχει εξάνθημα,
 7. κάνει εμέτους,
 8. πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις.

Συνεννοηθείτε, το ταχύτερο δυνατόν, με τον παιδίατρό σας αν :

 1. ο πυρετός είναι πάνω από 38,9 βαθμούς,
 2. το παιδί είναι 3 - 6 μηνών,
 3. ο πυρετός διαρκεί πάνω από 3 ημέρες,
 4. ο πυρετός διαρκεί πάνω από 24 ώρες, αλλά το παιδί δεν έχει άλλα συμπτώματα και δεν υπάρχουν άλλοι άρρωστοι στο σπίτι,
 5. παραπονείται για πόνο ή τσούξιμο στην ούρηση,
 6. υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών.