Σακχαρώδης διαβήτης Τ1 – Τεχνολογικές εξελίξεις γύρο από την ασθένεια

Σακχαρώδης διαβήτης Τ1 – Τεχνολογικές εξελίξεις γύρο από την ασθένεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το μέλλον των παιδιών και των εφήβων, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 προβλέπεται ευοίωνο χάρη στα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κάθε χρόνο κομίζει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον των ατόμων με ΣΔτ1, που είναι και ο πιο συχνός τύπος διαβήτη σε παιδιά και εφήβους.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο οδηγεί στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν την ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη διαχείριση της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος.

Ινσουλίνη παρακαλώ!

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη αφορά στη χορήγηση της ινσουλίνης παλαιότερα με ειδικές σύριγγες και σήμερα μέσω των ειδικών στυλό που περιέχουν την ορμόνη, είτε μέσω μιας μικρής αντλίας, η οποία μέσω ενός λεπτού καθετήρα συνδέεται με το σώμα του παιδιού. Μέχρι σήμερα το ίδιο το παιδί και οι γονείς του μαθαίνουν να υπολογίζουν την απαραίτητη δόση της ινσουλίνης και να χορηγούν την απαραίτητη δόση, μία καθημερινή πρόκληση καθώς η περισσότερη ή λιγότερη από την απαιτούμενη ινσουλίνη προκαλεί από δυσάρεστα έως απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις πλέον αλλάζουν την καθημερινότητα των ατόμων με Διαβήτη: Ειδικοί αισθητήρες- πομποί δίνουν την μετρούμενη τιμή στην οθόνη της αντλίας ινσουλίνης, από την οποία θα χορηγηθεί στη συνέχεια με ανθρώπινη παρέμβαση η απαραίτητη ινσουλίνη, ενώ νέοι αισθητήρες με τεχνολογία Bluetoooth μεταφέρουν τα δεδομένα της μέτρησης του σακχάρου στην οθόνη μίας μικρής συσκευής, που έχει τη δυνατότητα να κρατάει στη μνήμη τις μετρήσεις και να τις απεικονίζει σαν συνεχόμενο ημερήσιο γράφημα, ή σαν τιμές ανά διάστημα της μέρας. Με τον τρόπο αυτό τόσο το παιδί και ο έφηβος με Διαβήτη αλλά και οι γονείς του έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν με ακρίβεια και ασφάλεια τη δόση της ινσουλίνης.

Οι καινούργιες μάλιστα αντλίες, απομακρύνουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας καθώς έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν πάρουν από τον αισθητήρα τη πληροφορία ότι το σάκχαρο του αίματος πέφτει.

Ειδική μνεία από τους επιστήμονες γίνεται για το σύστημα αυτορυθμιζόμενης αντλίας ινσουλίνης το οποίο ήδη εφαρμόζεται στον Καναδά, αποδίδοντας στον χρήστη τις λειτουργίες ενός υγιούς παγκρέατος.

Το σύστημα λειτουργεί με βάση έναν αλγόριθμο, που υπολογίζει τα κυμαινόμενα επίπεδα γλυκόζης και προσαρμόζει αυτομάτως, ανά 5λεπτο, τα βασικά επίπεδα ινσουλίνης. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει στον χρήστη να «ελέγχει» με επιτυχία τη γλυκόζη στο αίμα του, αποφεύγοντας τις συνεχείς μετρήσεις

Τεχνητό πάγκρεας: Σκηνές από το μέλλον

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στόχο έχουν την τελειοποίηση του λεγόμενου τεχνητού παγκρέατος, ενός κλειστού κυκλώματος χορήγησης ινσουλίνης στο οποίο «συνομιλούν» οι αντλίες ινσουλίνες και οι αισθητήρες. Το τεχνητό πάγκρεας είναι μία εξέλιξη που υπόσχεται μεγαλύτερη ελευθερία και ασφάλεια στους πάσχοντες καθώς η μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα, ο υπολογισμός και η έγχυση ινσουλίνης και ο επανέλεγχος της τιμής της γλυκόζης –η τιμή του σακχάρου μετριέται διαρκώς- γίνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το τεχνητό πάγκρεας εκτιμάται ότι θα διατεθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2020, ενώ η έρευνα στο πεδίο αυτό συνεχίζεται με 39 κλινικές μελέτες να «τρέχουν» καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη φτάσει στο τέλειο τεχνητό πάγκρεας που θα επιτρέψει την πλήρη απεξάρτηση από τους υπολογισμούς πριν από τα γεύματα.

Αλλά το τεχνολογικό μέλλον φαίνεται να πλησιάζει με την πιο μεγάλη ταχύτητα από ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ (Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη): www.peand.gr.

H ΠΕΑΝΔ, επιτελεί το εθελοντικό έργο της εδώ και 36 χρόνια, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους.  Προσφέρει τις υπηρεσίες της πανελλαδικά σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔΤ1 και έχει αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες, τις οικογένειες τους αλλά και το ευρύ κοινό με το οποίο σχετίζεται το άτομο με Διαβήτη.