Σαρακοστιανά: Διατροφικές παγίδες, κρυμμένες σε νηστίσιμα πιάτα.

Σαρακοστιανά: Διατροφικές παγίδες, κρυμμένες σε νηστίσιμα πιάτα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εάν αποφασίσατε να τηρήσετε τους σαρακοστιανούς κανόνες διατροφής και να αποτοξινωθείτε, προσοχή σε τροφές - θερμιδικές βόμβες, τηγανιτά που εγκλωβίζουν μεγάλες ποσότητες λαδιού και στην υπερκατανάλωση θαλασσινών που αυξάνουν τη χοληστερίνη. Από τη Μαρία Χριστοπούλου, Παθολόγο-Εντατικολόγο, MSc Κλινική Διατροφή Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής και για ορισμένους η αρχή της νηστείας. Πολλοί  θα νηστέψουν μέχρι το Πάσχα είτε για να τηρήσουν την χριστιανική παράδοση είτε γιατί αποβλέπουν σε μια καλή αποτοξίνωση πενήντα περίπου ημερών. Επτά εβδομάδες λοιπόν χωρίς ζωϊκά προϊόντα, δηλαδή κρεατικά, ψάρια, αυγά, και γαλακτοκομικά. Τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά επιτρέπονται. Μερικοί θα κινηθούν σε μια πιο γκρίζα ζώνη αποφεύγοντας μόνο το κρέας, με  όλες τις άλλες ζωϊκές τροφές να παραμένουν στο διαιτολόγιό τους. Η μεγάλη αλλαγή στην  περίοδο της Σαρακοστής είναι ότι οι τροφές φυτικής προέλευσης γίνονται η αποκλειστική ή η κύρια πηγή της διατροφής. Μας θυμίζει πολύ τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις που περιορίζουν τα ζωϊκά τρόφιμα όλο και περισσότερο, σωστά; Ας απολαύσουμε  λοιπόν τα σαρακοστιανά χωρίς περιορισμούς. Μια άνω τελεία εδώ: Τα νηστίσιμα φαγητά κρύβουν τη διατροφική ωφέλεια μέσα σε πονηρά μυστικά που λέγονται σαρακοστιανές λιχουδιές. Αναμφίβολα, ο δραστικός περιορισμός της χοληστερίνης και των κορεσμένων λιπαρών μαζί με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών (όσπρια, λαδερά, σαλάτες, φρούτα) τα οποία είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών είναι ευεργετικός. Επιπλέον, επειδή αποκλείονται τα ζωϊκά τρόφιμα, χρησιμοποιούμε πιο πολύ ελαιόλαδο το οποίο έχει σημαντική διατροφική αξία.   Μακριά από υπερβολές Ο θεσμός της νηστείας καθιερώθηκε παλιά ως μηχανισμός εξάσκησης στην εγκράτεια απέναντι στην ισχυρή πρόκληση του φαγητού. Θυμηθείτε αυτό το μήνυμα και νηστέψτε με μέτρο για να δεχτείτε μόνο τις ευεργετικές επιπτώσεις της Σαρακοστής. Και πριν ενδώσετε άνευ όρων στα νηστίσιμα, βεβαιωθείτε ότι:
  • Δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες θερμίδων. Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να ξεφύγουμε με νηστίσιμα, σκεφτείτε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας! Ο περιορισμός των ζωϊκών τροφίμων συνοδεύεται αναπόφευκτα από μείωση των πρωτεϊνών της διατροφής οι οποίες επισπεύδουν το αίσθημα κορεσμού. Η πείνα μαζί με την ιδέα ότι η νηστεία είναι υγιεινή επιλογή, χαλαρώνουν την αντίσταση στην ποσότητα του φαγητού. Πολλά νηστίσιμα εδέσματα είναι πλούσια σε θερμίδες: Μια κουταλιά της σούπας ταραμά αποδίδει 120 θερμίδες, 100 γραμμάρια παραδοσιακού χαλβά 500 περίπου θερμίδες, 3 μεγαλούτσικες ελιές περίπου 40 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περίπου  50 θερμίδες! Ο κανόνας αποφεύγουμε τα τηγανητά ισχύει και στη Σαρακοστή.
  • Δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, ιδιαίτερα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου. Τα νηστίσιμα φαγητά συνήθως έχουν σάλτσες και συνδυάζονται πολύ ωραία με ψωμάκι… Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα. Τα ζυμαρικά γίνονται μια εύκολη επιλογή καθώς στη νηστεία περιορίζεται η ποικιλία γευμάτων.
  • Δεν το παρακάνετε με τα θαλασσινά/οστρακοειδή τα οποία πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της νηστείας. Περιέχουν πολλές ευεργετικές ουσίες όπως ω3 λιπαρά και βιταμίνες (A, D) αλλά και σημαντικά φορτία χοληστερίνης, ουρικού οξέος και ενδεχομένως ανεπιθύμητα μέταλλα (πχ μόλυβδος).
  • Ξεχωρίζετε τα νηστίσιμα από τους ουζο-κρασο-μεζέδες. Τα νηστίσιμα τρόφιμα περιέχουν αρκετό αλάτι (χταποδάκι, καλαμαράκια) ενώ συχνά μετατρέπονται σε εστίες κατανάλωσης αλκοόλ το οποίο μετά το ένα ποτηράκι μας φορτώνει με περιττές θερμίδες.
  • Δεν προβαίνετε σε υπερβολές, αποκλείοντας από τη διατροφή σας απαραίτητα συστατικά. Για παράδειγμα, αποκλείετε το κόκκινο κρέας ενώ έχετε ανάγκη από σίδηρο. Ή καταργείτε τα γαλακτοκομικά ενώ έχετε ανάγκη από ασβέστιο. Να θυμάστε ότι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα, λαμβάνουμε από τα ζωϊκά τρόφιμα.
Καλή σας όρεξη, και καλή επιτυχία στο Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σας!