Σιροπιαστά τσουρεκάκια της Φωτεινούλας

Σιροπιαστά τσουρεκάκια της Φωτεινούλας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εκτέλεση
Της Φωτεινής Παλιεράκη  Οι κουζίνες και οι αυλές γεμίζουν μυρωδιές, παιδικές φωνές και παιχνίδια. Μπαίνει η Άνοιξη! Κι αυτομάτως σκέφτεσαι ότι το Πάσχα είναι προ των πυλών και μετά το καλοκαίρι και αμέσως το χαμόγελο ξεχειλίζει από τα χείλη σου σε όλο σου το κορμί. Βγαίνεις έξω, κατεβάζεις τα καλοκαιρινά ρούχα, δοκιμάζεις ποια σου κάνουν και ποια δεν σου κάνουν και τότε συνειδητοποιείς πόσο άλλαξες και πόσο μεγάλωσες... πάντα προς το καλύτερο! Αχ, τι ωραίο που είναι το Πάσχα. Από τα πολύ μικρά μου χρόνια ήταν η αγαπημένη μου γιορτή, περισσότερο κι από τα Χριστούγεννα. Κάθε Πάσχα κατεβαίναμε στην Κρήτη, στη γιαγιά. Μαζευόμασταν μεγάλη οικογενειακή παρέα, βρίσκαμε εκεί όλους τους συγγενείς, μας έπιαναν τα μάγουλα και μας ταρακουνούσαν λέγοντάς μας πόσο μεγαλώσαμε, ρωτώντας μας παράλληλα τι τάξη πάμε και έπειτα ξαμολιόμασταν στους δρόμους του χωριού και τα χωράφια με τις ελιές για να νιώσουμε τη φύση μέσα μας, εμείς τα παιδιά της πόλης. Χαρά, ανεξαρτησία, ελευθερία. Η καθημερινή συζήτηση των γονιών ήταν τι θα φάμε και πώς θα οργανωθούν οι προετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι, τη μαγειρίτσα, τα γαρδούμια, το αντικριστό, τα καλτσούνια, τα λυχναράκια, τα κουλούρια και τόσα άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Την πρωτοκαθεδρία όμως την είχε το τσουρέκι και κάθε νοικοκυρά είχε τη δική της φανταστική και μοναδική συνταγή. Αδιαμφισβήτητα, το τσουρέκι της μαμάς μου ήταν το καλύτερο. Αυτό το τσουρέκι, με τη μαστίχα και το μαχλέπι, έβαλα στόχο να κατακτήσω φέτος. Ανέβασα τα μανίκια, πήρα την καλύτερη συνταγή της μαμάς και τις πολύτιμες συμβουλές της, ρώτησα γνωστούς κι άγνωστους για να μάθω τα δικά τους μυστικά… και κατέληξα ότι το μυστικό στο τσουρέκι δεν είναι μονάχα ένα. Χρειάζεται καλά υλικά, σωστές αναλογίες, πολύ καλό χτύπημα, φούσκωμα και ξεφούσκωμα, προσοχή στο άλειμμα πριν από το φούρνο και πάνω από όλα θέλει αγάπη και υπομονή. Μετά από μία ολόκληρη μέρα εργασιών και προσπάθειας, ομολογώ ότι τα κατάφερα κι έφτιαξα ένα τσουρέκι, μυρωδάτο, αφράτο, λαχταριστό, με περίτεχνο σχέδιο και για να γλιτώσω την άμεση σύγκριση με τη μανούλα μου… το έκανα σιροπιαστό! Αφράτο Πασχαλινό τσουρεκάκι όλο ευωδιές κι αρώματα που λούζεται στο μέλι και παραμένει μαλακό μέχρι την τελευταία μπουκιά του. Γιατί να αντισταθείς; Σε συντροφεύει στο πρωινό καφεδάκι κάτω από τον λαμπερό ήλιο με μια ζακετούλα στους ώμους, αλλά κι εκείνες τις στιγμές που αποζητάς μια λιχουδιά να σου διορθώσει τη μέρα. - Μανούλα, κοίτα τι έφτιαξα! Τσουρέκι σιροπιαστό. - Καλά, πού σου ήρθε; Και καθόσουν και παιδευόσουν τόσες ώρες; Αφού θα έφτιαχνα εγώ τσουρέκια για το Πάσχα όπως κάθε χρόνο. - Ε, ήθελα να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω, εξάλλου τα έκανα λίγο αλλιώς. Σιροπιαστά. Για δοκίμασε και πες μου. - Σιροπιαστά; …Μμμμ, τέλεια! Νομίζω ότι είναι καλύτερα κι από τα δικά μου. Για πέρασε λίγο μέσα να μου πεις τι μαγικά έκανες κι αυτή τη φορά…

Σιροπιαστά τσουρεκάκια της Φωτεινούλας

Λίστα για ψώνια

για τη ζύμη

1000γρ. αλεύρι για τσουρέκια

250γρ. βούτυρο 

300γρ. ζάχαρη

250 γρ. γάλα

10γρ. μαχλέπι κοπανισμένο

2γρ. μαστίχα κοπανισμένη

1κγ. αλάτι

4 αβγά

100γρ. νωπή μαγιά ή 30γρ. ξερή

ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

1 αβγό για άλειμμα

για το σιρόπι

1 φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Φλούδα από ένα λεμόνι

  1. Ζεσταίνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ το γάλα όσο να γίνει χλιαρό.  
  2. Προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, τη νωπή μαγιά μέχρι να διαλυθεί και να δώσει ένα μπεζ χρώμα στο γάλα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε 4 αβγά με τον αβγοδάρτη και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι.
  5. Προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα κοπανισμένα στο γουδί, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο αγελάδος και μόλις λιώσει ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη διαλύουμε πολύ καλά μαζί με το χυμό πορτοκαλιού.
  7. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν (αν είναι πολύ ζεστό το μίγμα).
  8. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη-πορτοκάλι-αβγά μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι και ενοποιούμε, ή με τη δύναμη των χεριών ή με τη δύναμη του μίξερ.
  9. Προσθέτουμε στη λεκάνη σιγά σιγά το γάλα με τη μαγιά και...
  10. ...ξεκινάμε το ζύμωμα, γερά και δυνατά!
Μην απογοητευτείτε αν δεν ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας ή από τον κάδο του μίξερ. Ζυμώστε και στο τέλος θα ξεκολλήσει! Όταν αρχίσει να ξεκολλάει, μην παραιτηθείτε απλά... συνεχίστε. Θα προσέξετε ότι με το πολύ ζύμωμα η ζύμη κάνει σαν κλωστούλες. Αυτό θέλουμε!
  1. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια καθαρή πετσέτα και τη βάζουμε μέσα στο φούρνο ή κάπου ζεστά για 2 ώρες. Δεν αμελούμε να βάλουμε ένα μπολάκι με νερό μέσα στο φούρνο για να μην μας ξεραθεί η ζύμη. 
  2. Μετά από 2 ώρες η ζύμη θα είναι έτοιμη να ξεχειλίσει από το μπολ. Βγάζουμε από το φούρνο και την τρυπάμε με το μαχαίρι να ξεφουσκώσει. Τη ζυμώνουμε πάλι για ένα 15λεπτο και ξαναβάζουμε στο φούρνο, σκεπασμένη, και με το μπολ του νερού μέσα για ακόμα μια ώρα περίπου.
  3. Αυτή, τη δουλειά της, ξαναφουσκώνει! Βγάζουμε τη ζύμη για άλλη μια φορά από το φούρνο και ξεκινάμε να την πλάθουμε στα σχέδια που επιθυμούμε.
  4. Ακουμπάμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψάκι πάνω σε φύλλο σιλικόνης ή σε λαδόχαρτο για να μην κολλήσουν.
  5. Ξαναβάζουμε τα πλασμένα τσουρεκάκια στο φούρνο για μία ώρα ακόμα να ξαναφουσκώσουν.
  6. Βγάζουμε τα τσουρεκάκια από το φούρνο, χωρίς να τα ταρακουνήσουμε, και τα αλείφουμε με ένα αβγό χτυπημένο μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 1κσ. χλιαρό νερό.
  7. Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με φιλέ αμυγδάλου.
  8. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, περίπου.
  9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα βυθίζουμε μέσα στο σιρόπι για να το ρουφήξουν καλά καλά και τα τοποθετούμε σε άλλο κρύο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!