Συγκοίµηση (Co sleeping) – Ναι ή όχι;

Συγκοίµηση (Co sleeping) – Ναι ή όχι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 3.5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 6

Κάθε νέα μανούλα, που μόλις έχει φέρει στον κόσμο το μωρό της, είναι γεμάτη άγχη και αγωνίες. «Πώς θα τα καταφέρω με τον θηλασμό;», «θα κοιμάται το βράδυ το μωρό μου ή μας περιμένουν ξενύχτια;»! Αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις έχεις κάνει στον εαυτό σου κι εσύ από τη μέρα που υποδέχθηκες στον κόσμο το μωράκι σου. Έτσι δεν είναι; Πιθανότατα, θα έχεις αναρωτηθεί και αν χρειάζεται να υιοθετήσεις το μοντέλο της συγκοίμησης (co sleeping), το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητιέται και προτείνεται όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας.

Τι είναι η συγκοίμηση ή co sleeping

Συγκοίμηση ή co sleeping είναι ο ύπνος του μωρού – κατά τους πρώτους μήνες ζωής του- στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, ο ύπνος του βρέφους κοντά στους γονείς του συστήνεται για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του, ενώ μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Ίδιο κρεβάτι

Το μωρό κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του.

Κούνια στο ίδιο δωμάτιο

Αυτό συμβαίνει όταν η κούνια του μωρού τοποθετείται δίπλα ακριβώς στο κρεβάτι των γονιών του και με το τέντωμα του χεριού η μαμά μπορεί να αγγίξει το βρέφος.

Κούνια στη μία πλευρά

Σε αυτήν την περίπτωση η κούνια συνδέεται με το κρεβάτι των γονιών. Δηλαδή, οι τρεις από τις τέσσερεις πλευρές της κούνιας παραμένουν ως έχουν, αλλά η μία από αυτές, είτε κατεβαίνει, είτε αφαιρείται, έτσι ώστε μαμά και παιδί να έχουν πρόσβαση ο ένας στον άλλο.

Τα οφέλη του co sleeping

Κάθε οικογένεια και κάθε ζευγάρι βλέπει με διαφορετικό μάτι τη συγκοίμηση (co sleeping). Δεν μπορούμε, ωστόσο, να μην επισημάνουμε τα οφέλη που έχει αυτή η διαδικασία.

Είναι μια ξεκούραστη διαδικασία για τους γονείς

Σκέψου λίγο… Όταν έχεις το μωράκι σου τόσο κοντά, πάνω ή δίπλα στο κρεβάτι σου, δεν είσαι πιο ήσυχη ότι είναι καλά; Έτσι είναι! Το ακούς να αναπνέει, το βλέπεις και κατά συνέπεια, τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου κοιμάστε πολύ πιο ανέμελα και ξεκούραστα.

Το μωρό κοιμάται περισσότερο

Δίπλα στη μαμά όλα τα μωράκια κοιμούνται περισσότερο. Αναρωτιέσαι γιατί; Διότι η μυρωδιά της μαμάς και η αγκαλιά της ανά πάσα στιγμή τα κάνουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και άρα να κοιμούνται πιο βαθιά και πιο πολλές ώρες.

Προστατεύει ενάντια στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο ή κρεβάτι με το μωρό μειώνει κατά 50% το ρίσκο για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.

Συγκοίμηση και θηλασμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκοίμηση βοηθά σημαντικά και τον θηλασμό.

«Η μήτρα της μαμάς, μέσα στην οποία βρίσκεται εννέα μήνες το μωράκι, είναι σαν αγκαλιά. Αυτήν ακριβώς την αγκαλιά έχει το μωρό ανάγκη τις πρώτες μέρες γέννησής του και γι’ αυτό προτείνεται η συγκοίμηση», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

Και συμπληρώνει: «Με τη συγκοίμηση διευκολύνεται αρκετά και ο νυχτερινός θηλασμός. Η μαμά και το μωρό κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, οπότε δεν χρειάζεται ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να ταλαιπωρηθεί και να σηκωθεί από το κρεβάτι μέσα στη νύχτα. Θέλει προσοχή, ωστόσο. Αν η μαμά είναι αρκετά κουρασμένη, καλό είναι να μην επιλέξει τη συγκοίμηση με το μωρό, ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα κατά τον ύπνο».

Co sleeping: Μέχρι ποια ηλικία;

Η συγκοίμηση ή co sleeping είναι από τις βασικές πρακτικές που συστήνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στους νέους γονείς. Το εύλογο ερώτημα, βέβαια, που έχουν όλοι οι γονείς και δη οι μανούλες είναι ένα: «Μέχρι πότε να κάνω co sleeping;».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η συγκοίμηση μπορεί να σταματήσει μόνο όταν το αποφασίσει και το θελήσει το ίδιο το παιδί. Καλό είναι, λοιπόν, να… πηγαίνεις με τα νερά του μωρού σου, να παρακολουθείς και να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του για στοργή και τρυφερότητα και μόνο τότε θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο να «μετακομίσει» στο δικό του δωμάτιο.

Όταν το μωράκι σου «χορτάσει» από την αγάπη και τα χάδια σου, όταν νιώσει μεγάλη εμπιστοσύνη, τότε θα μπορέσει και να σε αποχωριστεί. Να είσαι σίγουρη!

Δες, ωστόσο, και μερικά tips παρακάτω, τα οποία θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις πιο εύκολα το co sleeping μετά τους έξι μήνες ζωής του μωρού σου!

Κάνε εύκολη τη μετάβαση

Ξεκίνα σιγά-σιγά να βάζεις για ύπνο το μωράκι σου τις μεσημεριανές ώρες στο δικό του κρεβάτι. Τις βραδινές ώρες πάρε το μαζί σου, στο δικό σου δωμάτιο ή κρεβάτι, για να μη σε αποχωριστεί τόσο απότομα. Θα δεις ότι σιγά-σιγά θα είναι πιο εύκολο και για εσένα και για εκείνο να διακόψετε τη συγκοίμηση.

Μείνε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί

Όταν το παιδάκι σου θα έχει πια αποδεχθεί τον μεσημεριανό ύπνο σε ξεχωριστό δωμάτιο, μπορείς να αρχίσεις να το κοιμίζεις εκεί και το βράδυ. Μην το αφήσεις, όμως, απότομα μόνο του. Κάθισε μαζί του αγκαλιάζοντάς το και χαϊδεύοντάς το μέχρι να αποκοιμηθεί.

Μέρα με τη μέρα, μπορείς να μειώνεις τον χρόνο που βρίσκεσαι κοντά του έως ότου το πάρει ο ύπνος.

Διαχειρίσου σωστά τα νυχτερινά πισωγυρίσματα

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μικρό σου θα ξυπνήσει το βράδυ και θα κλαίει, ειδικά τις πρώτες μέρες που θα του έχεις αλλάξει δωμάτιο ή κρεβάτι. Προσπάθησε να μην το πάρεις μαζί σου στο ίδιο κρεβάτι που κοιμόσασταν τόσο καιρό, γιατί θα πιστέψει ότι είναι πολύ εύκολο να σου αλλάξει γνώμη.

Αντ’ αυτού, πήγαινε στο δικό του δωμάτιο, κάθισε μαζί του όσο χρειαστεί, νανούρισέ το και βάλε το για ύπνο.

Αν, βέβαια, συνεχίζει η ανησυχία του για πολλά βράδια, καλύτερα πάρε το μαζί σου και πάλι. Θα νιώσει κάποια στιγμή άνετα και θα σου δείξει ότι είναι έτοιμο να σε αποχωριστεί!

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.