Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
12 Σεπτεμβρίου 2017
Δεν είναι εύκολο να αναλαμβάνεις τον πιο σημαντικό, τον πιο σπουδαίο ρόλο της ζωής σου. Κι επειδή δεν υπάρχουν «οδηγίες χρήσης» για το πώς να είναι κανείς γονιός, είναι λογικό να κάνουμε λάθη -ιδιαίτερα στην αρχή, όταν είμαστε άπειροι, αγχωμένοι και... ξενυχτισμένοι. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που το μόνο που κάνουν είναι να μας προκαλούν τόσο στρες ώστε δεν μας αφήνουν περιθώριο για να απολαύσουμε τη μητρότητα. Ας προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε. Γι’ αυτό...
Μην ακούτε (όλα) όσα σας λένε
Ως νέα μαμά είναι αναμενόμενο να ακούσετε πολλές, μα πάρα πολλές συμβουλές -ακόμα και χωρίς να τις ζητήσετε. Όλες οι γυναίκες του περιβάλλοντός σας, από τη μητέρα σας μέχρι κάποια που μπορεί απλώς να συναντήσετε τυχαία στο πάρκο, θα έχουν να σας πουν έναν «καλύτερο» τρόπο για να φροντίσετε το μωρό σας. Το χειρότερό είναι ότι πολλές από αυτές θα είναι αντικρουόμενες. Στην πράξη όμως, η μόνη άποψη που μετράει είναι η δική σας. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και -σε περίπτωση που έχετε απορίες ή αμφιβολίες- συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μην παραμελείτε τον εαυτό σας
Όπως θα διαπιστώσετε, ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός όταν έχεις ένα νεογέννητο στο σπίτι! Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εξοικονομήσετε χρόνο -έστω και λίγο- και να τον αφιερώσετε στον εαυτό σας. Βρείτε μισή ώρα την ημέρα για να κάνετε ένα ντους, να πιείτε ένα τσάι και να διαβάσετε δυο σελίδες από το βιβλίο σας με την ησυχία σας. Εάν το μωρό κοιμάται ή κάθεται ήσυχο στην κούνια του, μην μπείτε στον πειρασμό να καθαρίσετε το σπίτι ή να σιδερώσετε. Είναι προτιμότερο να ξαπλώσετε ή να κάνετε γυμναστική. Φροντίζοντας τον εαυτό σας θα έχετε την ενέργεια και την ηρεμία που χρειάζεστε για να φροντίσετε σωστά το μωρό σας.
Μην αγχώνεστε για το παραμικρό
Το να είναι κανείς γονιός μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες: δεν είναι λίγο να νιώθεις υπεύθυνος για έναν άλλο άνθρωπο! Όμως η μητρότητα και η πατρότητα είναι (ή θα πρέπει να είναι) πάνω από όλα μια θετική κι ευχάριστη εμπειρία. Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε κάθε φορά που το μωρό σας βγάζει έναν ήχο που δεν έχετε ξανακούσει ή τα κακάκια του αλλάζουν χρώμα. Μάθετε να αντιμετωπίζετε τα πράγματα χαλαρά κι αισιόδοξα από τώρα, γιατί το μεγάλωμα του παιδιού είναι μια διαδικασία που κρατάει χρόνια -και σίγουρα δεν θέλετε να είστε αγχωμένοι για την επόμενη εικοσαετία!
Μη συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και καθένας αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν το μωρό της φίλης σας κοιμάται ήδη όλη τη νύχτα ενώ είναι μια εβδομάδα πιο μικρό από το δικό σας που ακόμα ξυπνάει κάθε τρεις ώρες, εάν πίνει περισσότερο γάλα ή εάν είναι πιο ψηλό, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εστιάστε στις ανάγκες του δικού σας μωρού και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι το μεγάλωμα των παιδιών μας είναι κάποιου είδους «διαγωνισμός».
Μην αφήνετε τις στιγμές να περνούν
Λένε ότι με τα παιδιά «οι μέρες κυλούν αργά αλλά τα χρόνια φεύγουν γρήγορα». Δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα θα φτάσει η στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι το μικροσκοπικό μωράκι σας είναι ήδη ένα χαριτωμένο νήπιο κι αργότερο ένα αεικίνητο παιδάκι κι ένας επαναστατημένος έφηβος. Φροντίστε να χαρείτε κάθε ηλικία, κάθε φάση που περνάει. Κρατήστε ημερολόγιο, βγάλτε φωτογραφίες, τραβήξτε βίντεο για να τις απαθανατίσετε... Κάποτε (σύντομα) δεν θα θυμάστε καν ότι ζήσατε αυτές τις στιγμές μαζί του!