Εκτέλεση
Συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες
Χορτόσουπα
Υλικά
- 3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 παντζάρι κομμένο σε κυβάκια
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 2 κλαράκια σέλινο
- 100 γραμ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
- 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- (1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε 2 λίτρα νερό. Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο και μετά ταυτοχρόνως όλα τα λαχανικά κομμένα. Βράστε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να κοχλάσει. Υπάρχει περίπτωση να θέλει ξάφρισμα. Μόλις περάσουν 10΄ αλατίστε, ρίξτε φρέσκο πιπέρι, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε το μάτι και βράστε υπομονετικά για 1 ώρα και 15΄. Η σούπα αυτή τρώγεται και ζεστή και κρύα. Σε περίπτωση που τη φάτε ζεστή μπορείτε να προσθέσετε και 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος. Αν σας αρέσουν τα ξινά στύψτε μέσα στη σούπα το χυμό από 1 ½ λεμόνι. Αν σας περισσέψει σούπα περάστε την από το μπλέντερ και φυλάξτε τη σε μια κανάτα στο ψυγείο. Κάθε φορά που πεινάτε αντί να τρώτε οτιδήποτε άλλο να πίνετε ένα ποτήρι κρύα σούπα. Και έτσι θα κάνετε την πιο νόστιμη δίαιτα της ζωής σας.
Πηγή:
http://www.eliasmamalakis.gr
Κολοκυθόσουπα
Υλικά
- Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
- 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα
- 250 mI κρέμα γάλακτος
- 500 mI ζωμός κρέατος
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 κ.σ. άγλυκη σαντιγί
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελάχιστο λάδι να κάψει, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και ξύνουμε με προσοχή το εσωτερικό της για να αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις κλωστές. Κόβουμε μία φέτα, πάχους 1 εκ., και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε την υπόλοιπη κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10΄. Προσθέτουμε σιγά - σιγά την κρέμα, ανακατεύοντας και, στη συνέχεια, το ζωμό. Σιγοβράζουμε το μίγμα για 20΄, ανακατεύοντας το συχνά. Κόβουμε τη φέτα της κολοκύθας που έχουμε κρατήσει σε κυβάκια, πλευράς 1 εκ., και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, προσθέτοντάς τους αλάτι και πιπέρι. Όταν ροδίσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μπεν-μαρί, για να ξαναζεστάνουμε καλά τη σούπα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, εάν χρειάζεται. Για να σερβίρουμε, βάζουμε σε κάθε πιάτο μια στρώση από τα τηγανισμένα κομματάκια κολοκύθας, τους προσθέτουμε από 1 κ.σ. άγλυκη σαντιγί και τα περιχύνουμε με τη ζεστή σούπα.
Πηγή:
http://www.athinorama.gr/umami
Ντοματόσουπα
Υλικά
- 500 γρ ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο και λίγο φρέσκο (το πράσινο μέρος) για το σερβίρισμα
- 300ml ζωμό λαχανικών (δικής μας παρασκευής ή έτοιμο)
- Σέλινο
- Μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπούκοβο
- Φύτρα αλφάλφα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Περνάμε το κρεμμύδι απ’ τον τρίφτη τροφίμων και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 2-3΄. Προσθέτουμε διαδοχικά το σκόρδο και τις ντομάτες σε κύβους και σοτάρουμε για 1΄ ακόμα. Προσθέτουμε το σέλινο, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 20΄ σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Περνάμε τη μισή ποσότητα της σούπας από το multi (ώστε να συνδυάσουμε δύο υφές στη σούπα μας) και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα που βράζει για 5΄ ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά και όταν η θερμοκρασία πέσει λίγο, σερβίρουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο, μπούκοβο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φύτρα από σπόρους αλφάλφα!
Πηγή:
http://www.lovecooking.gr
Ψαρόσουπα με σαφράν
Υλικά
- 1½-2 κιλά ψάρι όπως σφυρίδα, σκορπίνα ή μυλοκόπι
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
- 2 μέτρια κρεμμύδια, το 1 ψιλοκομμένο και το άλλο χαραγμένο στα 4
- 2 καρότα κομμένα σε κομμάτια 3 εκ. περίπου
- 5 κλωνάρια σέλινo
- 4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 ίνες σαφράν
- 4 ντοματάκια (κονσέρβα) αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 120 ml λευκό κρασί (ένα ποτήρι του κρασιού)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και βράζουμε το ψάρι μαζί με τις πατάτες, το σέλινο, τα καρότα και το χαραγμένο κρεμμύδι για 25-30΄ περίπου. Αφαιρούμε από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3΄, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το σαφράν, αφήνουμε για 2-3 ΄ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, εκτός του μαϊντανού. Ανακατεύουμε συνέχεια και μετά από 1΄ ρίχνουμε και το κρασί. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε το σουρωμένο ζωμό από την άλλη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5΄. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε το ψάρι από τα κόκαλα και το ρίχνουμε στη σούπα ή σερβίρουμε χωριστά σε πιατέλα.
Πηγή:
http://www.everythingcook.blogspot.gr