Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
12 Ιουνίου 2019
Η γονιμότητα περνάει από το στομάχι, με ορισμένες τροφές αλλά και διατροφικές συνήθειες να επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος.
Είναι γνωστό ότι ένας οργανισμός που στερείται απαραίτητα συστατικά, δεν λειτουργεί εύρυθμα. Πώς λοιπόν να λειτουργήσει εύρυθμα το αναπαραγωγικό του σύστημα; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και αυτό δεν αποτελεί νέα γνώση. Περισσότερο φως όμως στη σχέση τροφής-γονιμότητας ρίχνουν πρόσφατες έρευνες οι οποίες συνδέουν τη εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος με την κατανάλωση -ή όχι- ορισμένων τροφών.
Η μητρότητα στο πιάτο
Ξηροί καρποί και σπόροι: Περιέχουν σε επαρκείς ποσότητες την βιταμίνη Ε, βιταμίνη της γονιμότητας. Δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ταΐζουν τους νεόνυμφους μέλι με καρύδια. Μία χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα ή μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος στη σαλάτα ή στο γιαούρτι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού και αποτελούν ιδανικό δεκατιανό ή υγιεινό συμπλήρωμα του κυρίως γεύματος.
Πλήρη γαλακτοκομικά. Το πλήρες γάλα φαίνεται να βοηθάει σε προβλήματα ωορρηξίας. Αντίθετα, τα light γαλακτοκομικά προϊόντα ενοχοποιούνται για μείωση της γονιμότητας.
Λιπαρά ψάρια: Είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, που εξισορροπούν τις ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και μειώνουν το στρες, το οποίο αναστέλλει τη γονιμότητα. Πιο δημοφιλή στη χώρα μας; Οι σαρδέλες, αλλά και ο σολομός που τα τελευταία χρόνια κερδίζει μία θέση στο τραπέζι.
Κρέας: Όπως όλα τα ζωικά προϊόντα περιέχει βιταμίνη Β12, η οποία όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό προκαλεί προβλήματα γονιμότητας σε άντρες και γυναίκες, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης φαίνεται να συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής του εμβρύου. Αν είστε χορτοφάγος και δεν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής κινδυνεύετε από σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης B12.
Σπανάκι: Όπως και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο και μπρόκολο) είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ, φολασίνη, βιταμίνη Β9 ή πτεροϋλο-L-γλουταμικό οξύ. Αυτή η πολυσυζητημένη οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β είναι απαραίτητη για τη γρήγορη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη, όπως συμβαίνει στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες.
Καρότα: Μαζί με τις κόκκινες πιπεριές περιέχουν βήτα-καροτίνη απαραίτητη για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Μοσχαρίσιο συκώτι: Από τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέως, σελήνιου αλλά και σιδήρου του πολύτιμου μετάλλου που θεωρείται ενισχυτικό της γονιμότητας, το συκώτι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή.
Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C κρατάει ακόμη τα σκήπτρα της βασίλισσας των βιταμινών και για έναν ακόμη λόγο: προάγει την ωορρηξία.
Ανανάς: Περιέχει μαγγάνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο του οποίου η έλλειψη συνδέεται με δυσκολία στη σύλληψη. Το μαγγάνιο περιέχεται όχι μόνο στον φρέσκο ανανά αλλά και στο φρούτο που διατηρείται σε κονσέρβα.
Ουσίες κι οινοπνεύματα
Αλκοόλ: Αν και ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει θετικά όσον αφορά τη γονιμότητα καθώς μειώνει το στρες, μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ συνδέεται με τη μείωση της γονιμότητας και την αύξηση αποβολών.
Καφεΐνη: Ορισμένες μελέτες την κατατάσσουν στις ουσίες που σχετίζονται με τη δυσκολία σύλληψης. Στην πραγματικότητα, η ημερήσια ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας αφορά σε τόσα φλιτζάνια καφέ που δύσκολα καταναλώνει κάποιος.
Επεξεργασμένες τροφές: Αν καταναλώνετε πολλά είδη «περιπτέρου» και δεν ζείτε χωρίς τυποποιημένα μπισκότα, γκοφρέτες κλπ ενδεχομένως να δυσκολευτείτε περισσότερο να συλλάβετε ειδικά εάν έχετε διαγνωστεί με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.