Φτιάχνουμε την πιο απίθανη και light βάση για brunch και για σνακ, cloudbreads με μόλις 28 θερμίδες το ένα!!
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα ρίχνουμε σε δύο ξεχωριστά μπολ.
Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνουμε το baking κα ...
15 Απριλίου 2014
Εκτέλεση
Σαλάτα Φατούς
- 2 μεγάλες αραβικές πίτες
- 1 αγγούρι χωρίς τους σπόρους, σε κυβάκια
- 3 ντομάτες χωρίς τους σπόρους, σε κυβάκια
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Περνάμε τις πίτες στο γκριλ, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύουμε λάδι, λεμόνι, αλάτι και την πιπεριά, προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια της πίτας και ανακατεύουμε τη σαλάτα.
Με φράουλες και ρόκα
- 1 πακέτο κουκουνάρι
- 150 γραμμάρια παρμεζάνα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 χούφτα καρύδια χοντροκομένα ή κάσιους
- 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 ματσάκι ρόκα
- 5 φράουλες κομμένες στη μέση
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το ματσάκι ρόκα και το κόβουμε με το χέρι σε μεσαίου μεγέθους λωρίδες. Προσθέτουμε το καθαρισμένο κουκουνάρι, τις φράουλες και ανακατεύουμε. Τρίβουμε την παρμεζάνα σε λεπτά ξύσματα. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.
Κοτόπουλο με σως γιαουρτιού
- 1 στήθος κοτόπουλου
- 2 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 πρέζα κρόκου Κοζάνης
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- πράσινη σαλάτα
Για το dressing
- 2 κ.σ. γιαούρτι (αγελαδινό παραδοσιακό)
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
Βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με τα καρότα (τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια) σε λαδόκολλα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε τη λαδόκολλα και καλύπτουμε με ασημόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα στους 220oC. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, ξανακλείνουμε και ψήνουμε για άλλα 10΄. Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το μέλι και ανακατεύουμε. Αφού ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο και το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, στρώνουμε σε πιατέλα πρώτα τη σαλάτα, βάζουμε από πάνω τα κομματάκια κοτόπουλου και γαρνίρουμε με το dressing.
Ταμπουλέ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κους κους (όχι ζυμαρικό) ή πλιγούρι
- 300 γρ. μαϊντανό
- 200 γρ. φύλλα φρέσκιας μέντας (ή δυόσμου)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 αγγούρι χωρίς τους σπόρους, σε κυβάκια
- 2 ντομάτες χωρίς τους σπόρους, σε κυβάκια
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ελάχιστη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μαλακώνουμε το κους κους σε βραστό αλατισμένο νερό για 15΄τουλάχιστον. Το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και μετά το ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να μουλιάσει. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και το κρεμμύδι (αυτό μπορεί να γίνει και στο μπλέντερ τμηματικά, αλλά με προσοχή, να μην πολτοποιηθούν). Ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα, όλα τα υλικά με το λάδι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι καθώς και το κους κους με το λεμόνι του. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα και ανακατεύουμε ξανά πριν από το σερβίρισμα.
Ντάκος
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 4-5 Κρητικά κριθαρένια παξιμαδάκια
- 2-3 κ.γ. κάπαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- λίγο μηλόξυδο
- αλάτι
- φέτα θρυμματισμένη ή κατίκι Δομοκού
Εκτέλεση
Βρέχουμε ελαφρά τα παξιμάδια σε τρεχούμενο νερό (δε τα μουλιάζουμε). Τα τινάζουμε, τα σπάμε σε δυο κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω τη ντομάτα και λίγο ξύδι. Αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε τη φέτα ή το κατίκι. Προσθέτουμε την κάπαρη, ραντίζουμε με ελαιόλαδο (κατά βούληση) και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Νισουάζ με φρέσκο σολομό
- 400 γραμμάρια φιλέτα φρέσκου σολομού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 πατάτες βρασμένες, κομμένες σε καρέ
- 250 γραμμάρια κατεψυγμένα φασολάκια
- 4 αυγά σφιχτοβρασμένα
- 2 κ.σ. ελιές χωρίς κουκούτσι, σε φετάκια
- 250 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 μαρούλι πλυμένο και στραγγισμένο
Για το ντρέσινγκ
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του σολομού και τα βάζουμε σε λαδόκολλα. Τα τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά σε φάκελο και τα ψήνουμε για 15΄ στο φούρνο, στους 200οC. Ζεματάμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό για 5΄. Κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το μαρούλι μέσα σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα στραγγισμένα φασολάκια, τις ελιές και τις πατάτες. Βγάζουμε το σολομό από τη λαδόκολλα και τον κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ και στη συνέχεια περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού και σερβίρουμε.