Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;
Τα παιδιά από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία εμφανίζουν διάφορα μοτίβα ανάπτυξης. Κάθε παιδ ...
12 Νοεμβρίου 2020
Η μουσική προσφέρει πληθώρα γνωστικών, αναπτυξιακών και συναισθηματικών ωφελειών στο παιδί.
«Σε ποια δραστηριότητα να στείλω το παιδί μου;». Αυτό είναι ένα ερώτημα που πιθανότατα έχεις κάνει στον εαυτό σου πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ή το έχεις συζητήσει και με άλλες μαμάδες. Και είναι πολύ λογικό! Κάθε μαμά, άλλωστε, θέλει να βλέπει το παιδί της να αναπτύσσει δεξιότητες και να κοινωνικοποιείται, περνώντας παράλληλα ευχάριστα τον χρόνο του.
Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημά σου μπορεί να είναι… η μουσική. Ανεξαρτήτως αθλητικών δραστηριοτήτων, που μπορεί να θέλεις να κάνει το παιδί σου και ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεται, η μουσική είναι ένας υπέροχος τρόπος να ανακαλύψει τον εαυτό του, να εξελίξει τις δεξιότητές του, καθώς μπορεί να του προσφέρει πληθώρα γνωστικών, αναπτυξιακών και συναισθηματικών ωφελειών.
Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα που ακόμη και οι γιατροί συνιστούν στις μαμάδες να παρακολουθούν μαζί με τα μωρά τους μουσικές δραστηριότητες, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η σχέση παιδιού-γονέα, αλλά και το μωρό να μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω δεξιότητες από πολύ μικρή ηλικία.
Αν, λοιπόν, αναζητούσες μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη οφέλη εξωσχολική δραστηριότητα, η μουσική είναι μια καλή επιλογή. Μπορείς να πηγαίνεις μαζί με το μικρό σου στα μαθήματα (αν είναι πολύ μικρό σε ηλικία), ή (αν έχει περάσει τα τρία έτη) να το αφήσεις μόνο του να ανακαλύψει τα πάντα γύρω από τη μουσική και τον εαυτό του. Τώρα που η παραμονή μας στο σπίτι έχει γίνει καθημερινή συνήθεια, μπορείτε και μαζί να παρακολουθείτε πολλές δραστηριότητες και μέσω νέων ηλεκτρονικών πλατφόρμων που μπορείς να βρεις (ακόμα και δωρεάν) στο διαδίκτυο.
Παρακάτω, θα δεις τα 7 οφέλη της μουσικής και αν θέλεις, μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινότητα του παιδιού σου.
- Η επαφή με τη μουσική ενισχύει τη σύνδεση παιδιού-γονέα
Θυμάσαι πώς ένιωθες το μωράκι σου όταν χάιδευες την κοιλιά σου και του τραγουδούσες ή του έβαζες χαλαρωτική μουσική; Ένας παρόμοιος και ακόμη πιο ισχυρός δεσμός μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσά σας, όταν το παιδί σου θα ξεκινήσει να μαθαίνει ένα μουσικό όργανο. Είτε βρίσκεσαι δίπλα του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε είναι μόνο του, θα βρεθεί η στιγμή που θα θελήσει να σε εντυπωσιάσει με τις πρώτες του νότες ή με τη συμμετοχή του σε μία μουσική γιορτή. Μέσα από τέτοιες απλές και καθημερινές στιγμές ο δεσμός ανάμεσά σας γίνεται πιο δυνατός και ουσιαστικός.
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Washington, η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική βοηθά στην ενεργοποίηση σημείων του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη του λόγου, καθώς επίσης και διανοητικών δεξιοτήτων, όπως ο έλεγχος της προσοχής και η παρατήρηση. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει από μικρό να έχει μεγάλη ταχύτητα απόκρισης σε ερεθίσματα, συγκριτικά με ένα παιδί που παίζει μόνο με παιχνίδια.
- «Ρυθμίζει» τα συναισθήματα
Η επαφή του παιδιού με τη μουσική το βοηθά να αναπτύσσει υγιή συναισθήματα, να τα «ρυθμίζει» χωρίς να φτάνει στα άκρα, αλλά και να μπορεί να τα εκφράζει. Είναι, δηλαδή, ένα σημαντικό εργαλείο έκφρασης και αυτοελέγχου, ενώ επιτρέπει στο παιδί να έχει και επίγνωση των συναισθημάτων του.
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλώσσας
Η μουσική μπορεί να αποδειχθεί ως μια υπέροχη μέθοδος, ώστε το μωρό σου-όσο θα βρίσκεται στο μάθημα μουσικής μαζί σου- ν’ αρχίσει να λέει τις πρώτες του λέξεις. Ακόμα, όμως, κι αν πρόκειται για ένα παιδί από δύο ετών και πάνω, μέσω της μουσικής τού δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει τον εγκέφαλό του και κατ’ επέκταση τη γλώσσα του μέχρι τα πρώτα του σχολικά χρόνια.
- Μπορεί να βοηθήσει στην αισθητηριακή ενίσχυση
Ένα παιδί που έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και τις φωνές τους, με πιο δυνατούς ή σιγανούς ήχους και διαφορετικά μουσικά όργανα μπορεί και αναπτύσσει τα αισθητήρια όργανά του- και κυρίως τα αυτιά- πολύ περισσότερο. Το αποτέλεσμα; Και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τι συμβαίνει γύρω του, αλλά και δεν ταράζεται όταν ακούσει ένα πολύ δυνατό και ξαφνικό θόρυβο.
- Συμβάλλει στη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων
Όταν ένα παιδί μπαίνει στη διαδικασία εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου, μαθαίνει ταυτόχρονα και πώς να συντονίζει τις κινήσεις χεριών και ποδιών για να βγει ο επιθυμητός ήχος. Για παράδειγμα, όταν θέλει να παίξει ντέφι ή κρουστά πρέπει να συντονίσει παράλληλα τις κινήσεις και των δύο χεριών του. Άρα, μέσα από αυτόν τον τρόπο, ανακαλύπτει και τις κινητικές δεξιότητες που έχει, αλλά και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει ήδη από την ηλικία των ενός-δύο ετών περίπου, όταν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου πολλές δραστηριότητες έχουν να κάνουν με τη μουσικοκινητική.
- Βοηθά στην κοινωνική ανάπτυξη και αλληλεπίδραση
Ένα κομμάτι της κοινωνικής ανάπτυξης περιέχει την κατανόηση των συναισθημάτων μας και την ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Και ακριβώς αυτές τις δεξιότητες μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση ενός παιδιού με τη μουσική. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Μέσα από τη διδασκαλία και την επαφή με τον δάσκαλο, αλλά και από τη συμμετοχή του ίδιου του γονέα στη διαδικασία εκμάθησης μουσικής ή στην εξάσκησή της στο σπίτι.