Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
9 Ιανουαρίου 2014
Σίγουρα θα έχετε προβληματισθεί από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αναφορικά με το τι θα μπορείτε να κάνετε ώστε να μεγαλώσει το παιδί σας σωστά. Σας πληροφορούμε λοιπόν για τα σημαντικότερα στάδια της κινητικής κυρίως ανάπτυξής του, μαζί με χρήσιμες συμβουλές. Τα στοιχεία αυτά μην τα υιοθετήσετε με ακρίβεια εβδομάδας. Κάθε παιδί μεγαλώνει διαφορετικά. Αποκλίσεις μέχρι ενός μηνός είναι εντελώς φυσιολογικές. Ανησυχούμε μόνον όταν «μένει πίσω» δύο ή περισσότερους μήνες, ή παρατηρούνται πολλά «χτυπητά» φαινόμενα μαζί. Τότε επείγει να πάτε στην/στον παιδίατρο.
Τι προσέχουμε λοιπόν;
Μέχρι τέλους του 6ου μήνα
Όταν είναι μπρούμυτα, στηρίζεται στα τεντωμένα χέρια του. Αν τραβάτε το στρώμα όπου βρίσκεται ξαπλωμένο, αντιστέκεται σθεναρά για να κρατήσει την ισορροπία του. Όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση, γυρίζει από το ένα πλευρό στο άλλο. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας μόνο του πάνω στο τραπέζι, στην αλλαξιέρα ή πάνω στον καναπέ. Αν το βάζετε να καθίσει, ορθώνει αμέσως το κεφάλι του και υψώνει συγχρόνως τα πόδια του από το στρώμα. Όταν καθίσει, στηρίζεται με τους αγκώνες του και κρατά σταθερά όρθιο το κεφάλι του. Αν το σηκώσετε οριζοντιωμένο, με την κοιλιά προς τα κάτω, τεντώνει τα πόδια και τους ώμους του, και κρατά υψωμένο το κεφάλι του.
Το παιδί σας αρχίζει να εφαρμόζει τον συνδυασμό χέρι-πόδι, δηλαδή προσπαθεί να φέρει στο στόμα του το δάχτυλο του ποδιού του, και να παίξει μαζί του. Αν πέσει ένα παιχνίδι του από το τραπέζι, το παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Αν μάλιστα βρίσκεται κοντά του, θα γείρει να το πιάσει, και να το πιάνει πότε με το ένα, πότε με το άλλο χέρι του.
Τι πρέπει να κάνετε:
Ενδείξεις για ελαττωματική εξέλιξη του παιδιού σας αποτελούν τώρα για τον παιδίατρό σας, μεταξύ των άλλων, η «στάση βατράχου», το άκαμπτο δηλαδή άνοιγμα σκελών, η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων της κεφαλής, ή η αδυναμία σύλληψης ενός αντικειμένου με όλη του την παλάμη.
Θα σας ρωτήσει επίσης ο γιατρός σας αν το μωρό σας παρατηρεί με προσοχή, αν εκδηλώνει ενδιαφέρον για το παιχνίδι που του προσφέρετε.
Αν έχετε παρατηρήσει τις πιο πάνω διαταραχές, ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό που ασχολείται με προβλήματα ανάπτυξης.
Μέχρι τέλους του 7ου μήνα
Μπορεί τώρα να γυρίζει μόνο του μπρούμυτα από την ύπτια θέση. Από τη στάση αυτή τώρα μπορεί να πιάνει με το ένα χέρι του ένα παιχνίδι και να στηρίζεται με το άλλο. Μπορεί επίσης να κάθεται μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας. Αν τοποθετήσετε το μωρό σας σε σκληρό στρώμα, αρχίζει να ανασηκώνεται «χοροπηδώντας»: Λυγίζει τα γόνατα μαζεύοντας τα πόδια του μέχρι τους μηρούς, και τα τινάζει στη συνέχεια σαν ελατήρια. Το μωρό σας παίζει ευχαρίστως με τα πόδια του, και τα βάζει ακόμα και στο στόμα του. Τώρα επιθυμεί να πιάσει αντικείμενα που βρίσκονται μακριά του.
Τι πρέπει να κάνετε:
Το παιδί θέλει να αισθάνεται πάντοτε κοντά σας, να σας βλέπει. Πάρτε το λοιπόν μαζί σας, στο μέρος όπου ασχολείστε. Τουλάχιστον, όταν είναι ξυπνητό. Και μην το αφήνετε ποτέ μόνο του στο σπίτι. Ακόμη και όταν κοιμάται.
Μέχρι τέλους του 8ου μήνα
Αν βρίσκεται σε ύπτια θέση, γυρίζει χωρίς βοήθεια μπρούμυτα. Από τη θέση αυτή πάλι στηρίζεται στα τεντωμένα χέρια του με τις παλάμες. Από τη στάση αυτή μπορεί ακόμα να υψώσει ελαφρά τα πισινά του. Οι γιατροί ονομάζουν τη στάση αυτή «στάση των τετράποδων». Όταν είναι μπρούμυτα, το μωρό σας αρχίζει να κινεί τα χέρια του και τα γόνατά του όπως η φώκια, κι αυτό είναι ένα σκαλοπάτι πριν αρχίσει να μπουσουλάει. Κι όταν βρεθεί κοντά σε ένα έπιπλο, μπορεί να σηκωθεί ως τα γόνατά του. Όταν εξάλλου κάθεται, κρατά τους ώμους του όρθιους, και στηρίζεται με ασφάλεια στις άκρες. Κι όταν παίζει, παίρνει σε κάθε του χέρι ένα παιχνίδι και ασχολείται με αυτά.
Μέχρι τέλους του 9ου μήνα
Μπορεί τώρα να κάθεται περισσότερο από ένα λεπτό και να γέρνει εμπρός, χωρίς να χάνει την ισορροπία του. Αρχίζει να σέρνεται. Οι γιατροί ονομάζουν το σύρσιμο αυτό «κίνηση φώκιας», επειδή δεν συμμετέχουν ακόμα στην κίνηση αυτή τα πόδια του.
Τα αντικείμενα τα πιάνει τώρα με το μεγάλο δάχτυλο και το δείκτη, κάνοντας έτσι τη λεγόμενη «λαβή ψαλίδος». Όταν στηρίζεται κάπου με τα χέρια του, μπορεί να σταθεί για περίπου μισό λεπτό όρθιο, πατώντας σ’ όλο το μήκος του πέλματος των ποδιών του.
Αν αφήνετε το μωρό σας να πίνει από το ποτήρι, θα σας βοηθάει να το κρατάτε εμπρός του την ώρα που πίνει. Το παιχνίδι του γίνεται ποικιλότροπο. Αφήνει επίτηδες αντικείμενα να πέφτουν, ή παίρνει ένα παιχνίδι που έχετε βάλει μπροστά του σε ένα κιβώτιο.
Τι πρέπει να κάνετε:
Παίζετε όσο γίνεται συχνότερα με το παιδί σας, και συμμορφωθείτε με τις δυνατότητές του, το τι μπορεί να κάνει αυτό. Του αρέσει π.χ. να ρίχνει κάτω ορισμένα αντικείμενα, και χαίρεται αν εσείς τα σηκώνετε πάλι. Το παιχνίδι αυτό το διασκεδάζει χωρίς ποτέ να βαρεθεί.
Μέχρι τέλους του 10ου μήνα
Τώρα μπορεί να «αιωρείται» με τα τέσσερα, χωρίς να πέφτει. Μπορεί επίσης από τη θέση «μπρούμυτα» να καθίσει μόνο του. Από την ύπτια θέση όμως το κατορθώνει μόνον όταν κρατιέται από έπιπλα ή από τα κάγκελα του κρεβατιού του.
Όταν το κρατάτε από το χέρι ή όταν κρατιέται από έπιπλα, μπορεί για σύντομο χρόνο να στέκεται όρθιο. Με τη βοήθεια αυτή, κατορθώνει επίσης να σηκώνεται από το μέρος όπου κάθεται. Αργά καταφέρνει να σέρνεται. Τα καταφέρνει πάντως με τη θέση μπρούμυτα να μετακινείται προς τα εμπρός. Το παιδί εφαρμόζει τώρα τη «λαβή τσιμπίδας».
Τι πρέπει να κάνετε:
Μην εμποδίζετε την ορμή του παιδιού σας για εξερευνήσεις που ολοένα αυξάνεται, περιορίζοντάς το μέσα στο παιδικό πάρκο. Αυτό είναι σίγουρα ένα καλό βοήθημα, αλλά δεν πρέπει να το θεωρείτε μόνιμη λύση.
Μέχρι τέλους του 11ου μήνα
Σέρνεται τώρα με μεγάλη σιγουριά σε όλο το σπίτι, και σηκώνεται μόνο του, στηριζόμενο σε έπιπλα. Κρατώντας το από το χέρι, μπορεί να κάνει τα πρώτα αβέβαια βήματα. Όταν εξάλλου στέκεται όρθιο και στηρίζεται καλά, μπορεί να σηκώνει το ένα πόδι χωρίς να πέφτει.
Τι πρέπει να κάνετε:
Οι κίνδυνοι δυστυχήματος αυξάνονται. Προνοήστε για κάθε τι που θα μπορούσε το παιδί σας να τραβήξει κάτω και να πληγωθεί με αυτό.
Μέχρι τέλους του 12ου μήνα
Μέχρι να κλείσει τα πρώτα του γενέθλια θα μπορεί να βαδίζει στηριζόμενο στο χέρι σας, ίσως μάλιστα να μπορεί να κάνει και τα πρώτα του βήματα μόνο του.
Μπορεί να βαδίζει κινούμενο πλάγια, παράλληλα με τα έπιπλα, όπου στηρίζεται με το ένα του χέρι, ενώ με το άλλο σηκώνει ένα αντικείμενο. Κάθεται χωρίς δυσκολία και περπατά κάνοντας μία πλάγια κίνηση με τα τέσσερα.
Τι πρέπει να κάνετε:
Αν το παιδί σας έχει αργήσει να περπατήσει, και αν ο παιδίατρός σας σάς καθησυχάζει λέγοντάς σας ότι όλα είναι εντάξει, τότε αφήστε τα πράγματα να έρθουν μόνα τους. Με γυμναστικές ασκήσεις και κολύμπι, και με διασκέδαση πλαισιωμένη με αγάπη, όπως είναι το παιχνίδι, θα μπορέσετε να ενισχύσετε με βεβαιότητα την εξέλιξη του παιδιού σας.
Πάντως, έχει μεγάλη σημασία να μην ασκήσετε πάνω του καμία πίεση ή βία γιατί αυτό μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.