Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
17 Ιουνίου 2014
Μπορεί όμως να συνεχισθεί και μετά τον 6ο μήνα ζωής οπότε αρχίζουν να προστίθενται στερεές τροφές στη διατροφή του παιδιού.
- Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και έχει τις ιδανικές αναλογίες θρεπτικών συστατικών.
- Το μωρό έχει ρυθμισμένες κενώσεις που συνήθως είναι ημίρρευστες και δεν πρέπει να ανησυχούν την μητέρα.
- Θωρακίζεται με αντισώματα με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται ο οργανισμός του.
- Με το θηλασμό αποκτάται ο απαραίτητος δεσμός και η ψυχική επαφή με τη μητέρα.
- Για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού χρειάζεται καταρχήν η σωστή ενημέρωση της μητέρας.
- Δε χρειάζεται ζύγισμα πριν και μετά το θηλασμό.
- Όσο περισσότερο τοποθετείται το μωρό στο μαστό, τόσο περισσότερο γάλα εκκρίνεται με τις θηλαστικές κινήσεις.
- Στην ενημέρωση της μητέρας καλό είναι να περιλαμβάνεται οδηγία για την αποφυγή χορήγησης του μητρικού γάλακτος με μπιμπερόν, τουλάχιστον τις πρώτες 3-4 εβδομάδες μέχρι να εγκατασταθεί πλήρως ο θηλασμός, καθώς μια τέτοια διαδικασία μπορεί να μειώσει την επιτυχία του θηλασμού..
- Ο θηλασμός να αρχίζει εφόσον είναι δυνατόν το 1ο ημίωρο μετά τον τοκετό. Το πρωτόγαλα (πύαρ) είναι επαρκές για τις πρώτες μέρες της ζωής και δε χρειάζεται συμπλήρωμα με άλλο γάλα.
- Να μη δίνεται συμπλήρωμα με ξένο γάλα, ούτε πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν για να μη γίνεται σύγχυση στο βρέφος.
- Η μητέρα να εκπαιδεύεται στο να παίρνει τη σωστή θέση. Να είναι καθιστή σε αναπαυτική θέση και να προσπαθεί να είναι ψυχικά ήρεμη. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο μαξιλάρι θηλασμού, αρκεί το μαξιλάρι να μην είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό και από αντιαλλεργικό υλικό.
- Το μωρό πρέπει να θηλάζει πιάνοντας τη θηλαία άλω (περιοχή γύρω από τη θηλή) γιατί έτσι επιτυγχάνεται η σωστή ροή του γάλακτος και αποφεύγεται η δημιουργία των ενοχλητικών ραγάδων. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν (ραγάδες) υπάρχουν ειδικές αλοιφές για την αντιμετώπισή τους ώστε να μην καταπίνει το μωρό αίμα.
- Η μητέρα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια για το θηλασμό και ότι το μωρό πρέπει να θηλάζει συνεχόμενα από ένα μαστό ώστε να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (το γάλα της στο τέλος είναι πιο παχύρευστο γιατί περιέχει περισσότερο λίπος και άρα περισσότερες θερμίδες).
- Μπορεί τις πρώτες ημέρες η παραγωγή γάλακτος να είναι περιορισμένη και το μωρό να μην χορταίνει, οπότε πρέπει να θηλάζει συχνότερα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος.
- Η σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες και η συνέχιση του μετά την προσθήκη στερεάς τροφής είναι βασική προϋπόθεση ώστε και το βρέφος να επωφελείται και η μητέρα να αναπτύσσει γρηγορότερα δεσμό με το παιδί της.