Το ταξίδι με μωρό στο αεροπλάνο είναι μια εμπειρία που μπορεί να φαντάζει τόσο υπέροχη, αφού μπορεί να είναι το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό αφού έγινες μαμά, αλλά συγχρόνως μπορεί να γίνει αγχωτική.
Τι θα γίνει αν κλάψει το μωρό μου; Μήπως ενοχ ...
4 Μαΐου 2015
Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, να προετοιμάζετε το σπίτι σας ενώ το μωρό σας είναι ακόμη νεογέννητο και δεν μπουσουλάει. Θα εντυπωσιαστείτε όμως, πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος και πόσο μεγάλα είναι τα άλματα ανάπτυξης του μικρού σας. Καλύτερα να αρχίσετε νωρίτερα και να έχετε τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για τη σωστή έρευνα αγοράς παρά να ψάχνετε την τελευταία στιγμή για λύσεις.
Η λίστα όσων θα πρέπει να προσέξετε είναι μεγάλη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες, ενώ έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια του μωρού σας. Δείτε λοιπόν, όλα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε στο σπίτι για να μπορεί το μωράκι σας να εξερευνήσει τον κόσμο ελεύθερο και για να έχετε κι εσείς το κεφάλι σας ήσυχο.
- Κατ’ αρχήν όλα τα βαριά έπιπλα, οι τηλεοράσεις και οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα. Οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να βιδωθούν στον τοίχο, ενώ για τις τηλεοράσεις υπάρχουν στο εμπόριο ειδικοί ιμάντες (straps) που αποτρέπουν την ανατροπή. Μη σας φαίνονται υπερβολικά αυτά τα μέτρα. Τα βρέφη αγαπούν το σκαρφάλωμα ακόμη κι αν δεν ξέρουν να περπατούν και η ανατροπή των επίπλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Επίσης, μην τοποθετείτε την τηλεόραση πάνω σε συρταριέρα, γιατί τα συρτάρια μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως σκαλοπάτια.
- Βάλτε μαλακά προστατευτικά στις γωνίες και τις ακμές των επίπλων για να μη χτυπάνε τα παιδιά.
- Μην αμελήσετε την ασφάλεια λεκάνης τουαλέτας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθεί ένα μικρό παιδί με το κεφάλι του μέσα στη λεκάνη ή να έρθει σε επαφή με τα χημικά καθαριστικά που ρίχνουμε μέσα σε αυτήν.
- Δώστε προσοχή στα κάγκελα της κούνιας. Πρέπει να είναι γερά, στρογγυλά και όχι επίπεδα (για αποφυγή τραυματισμών) αρκετά ψηλά ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί και να έχουν βαφτεί με οικολογικά βερνίκια. Επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να μασούν τα κάγκελα, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από το εμπόριο προστατευτικό μασήματος για τα κάγκελα της κούνιας.
- Κρύψτε τα φάρμακά σας. Όλα τα φάρμακα, τα απορρυπαντικά και τα χημικά καθαριστικά του σπιτιού θα πρέπει να είναι κρυμμένα και κλεισμένα σε ντουλάπι που δε θα μπορεί να ανοίξει το παιδί.
- Κρυφοί κίνδυνοι: Οτιδήποτε κρέμεται, από το κορδόνι της κουρτίνας μέχρι το καλώδιο στο πάτωμα αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για το μωρό που μπουσουλάει. Συμμαζέψτε τα καλώδια, ενώστε τα με αυτοκόλλητες ταινίες και τοποθετήστε την κούνια του μωρού μακριά από κουρτίνα ή στόρια.
- Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά σε όλες τις πρίζες.
- Βάλτε ασφάλειες σε όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Έτσι αποκλείετε την πρόσβαση του μωρού στο ενδεχομένως επικίνδυνο περιεχόμενο των ντουλαπιών, αλλά αποφεύγετε και τον κίνδυνο τραυματισμού από το απότομο κλείσιμο. Εξίσου σημαντικό είναι να μπουν προστατευτικά στις πόρτες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα εγκλωβιστούν τα δαχτυλάκια του μωρού.
- Ασφάλεια στην κουζίνα: Εξοπλιστείτε με ειδικά προστατευτικά για την κουζίνα, τις ασφάλειες του φούρνο αλλά και το ψυγείο.
- Ασφάλεια στο μπάνιο. Το μπάνιο είναι από τις μεγαλύτερες διασκεδάσεις των μωρών, αλλά θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές. Προμηθευτείτε αντιολισθητικά πατάκια και θερμόμετρα μπάνιου, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε μόνο του το μωρό στο μπάνιο.
- Κάγκελα και πορτάκια: Ορισμένες φορές χρειάζεται να έχετε το μωρό σε έναν ασφαλή χώρο για να μπορέσετε να κάνετε ανεμπόδιστα τις δουλειές του σπιτιού και εκείνο να παίζει ελεύθερο. Η καλύτερη λύση είναι τα γνωστά πορτάκια-κάγκελα που εμποδίζουν την είσοδο ή την πρόσβαση του παιδιού σε σκάλες. Ορισμένα μάλιστα δημιουργούν ένα πάρκο παιχνιδιού στις διαστάσεις που εσείς επιθυμείτε.
- Τζάκι: Είναι ευνόητο ότι τα μωρά δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τζάκι, ειδικότερα εάν το χρησιμοποιείτε. Η επικρατέστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τα κάγκελα που μπαίνουν και για τις σκάλες.