Δυνατό και αποφασιστικό παιδί – 4 συμβουλές για να τα καταφέρεις

Δυνατό και αποφασιστικό παιδί – 4 συμβουλές για να τα καταφέρεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Όσο τα παιδάκια μας μεγαλώνουν, άλλο τόσο εμείς οι μαμάδες αγχωνόμαστε. Αγχωνόμαστε για το πώς θα βγουν σε μια κοινωνία γεμάτη απαιτήσεις, γεμάτη προκλήσεις, πειρασμούς και δυσκολίες. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα γαλουχήσουμε σωστά, να τα «εκπαιδεύσουμε», να τα προετοιμάσουμε, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Να γίνουν δυνατοί άνθρωποι. Κάπως έτσι δε σκέφτεσαι κι εσύ για το παιδάκι σου;

Όλα αυτά, όμως, δεν είναι πάντα εύκολα. Δεν είναι βατό και απλό να πλάσεις έναν καλό άνθρωπο, που να πατάει γερά στα πόδια του. Θέλει αρκετή προσπάθεια και αρκετές θυσίες από εμάς, ως γονείς, για να καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά μας δυνατά, συγκροτημένα, αποφασιστικά, ανεξάρτητα και ικανά να αντιμετωπίζουν κάθε τι που προκύπτει στη ζωή τους.

Τίποτα, βέβαια, δεν είναι ακατόρθωτο! Άλλωστε, εμείς οι μαμάδες έχουμε μαγικές δυνάμεις και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Δε συμφωνείς; Κι εσύ, λοιπόν, μπορείς να καταφέρεις να αναθρέψεις έναν ολοκληρωμένο και δυνατό άνθρωπο. Πώς;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 4 συμβουλές, τις οποίες μπορείς να εφαρμόζεις στην καθημερινότητά σου για να μεγαλώσεις υπέροχους, δυνατούς και αποφασιστικούς ανθρώπους!

1. Μην του υποδεικνύεις τις υποχρεώσεις που έχει μέσα στο σπίτι

Καλό είναι να αφήνεις το παιδί σου να παίρνει πρωτοβουλίες, να μην του κάνεις διαρκώς υποδείξεις και να μην το μαλώνεις για ανούσια πράγματα. Τι σημαίνει αυτό; Αντί να του πεις, για παράδειγμα, «πλύνε τα δόντια σου» πριν φύγει για το σχολείο, μπορείς να πεις «έφαγες πρωινό, έφτιαξες την τσάντα σου και μένει κάτι ακόμη…». Ή να μην του υποδείξεις να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, αλλά να του πεις «πάω να συμμαζέψω λίγο την κρεβατοκάμαρά μου», ώστε να πάρει το παράδειγμα από εσένα. Έτσι, το παιδί θα νιώσει ότι έχει μια αυτονομία, ότι δεν είναι καταπιεσμένο και ότι μπορεί, στην ουσία, να παίρνει μόνο του αποφάσεις.

2. Δώσε του επιλογές

Ένα παιδί, για να γίνει αποφασιστικό, δυναμικό και να πατάει γερά στα πόδια του, δε χρειάζεται καταπίεση. Χρειάζεται να του δίνουμε επιλογές, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Πες, λοιπόν, στο παιδί σου: «θέλεις να φορέσεις το πράσινο ή το ροζ πουλόβερ;», «προτιμάς μπότες ή αθλητικά παπούτσια;» κ.ο.κ. Δίνοντάς του την επιλογή, αυτόματα το κάνεις να αισθανθεί σίγουρο για τον εαυτό του!

3. Δημιούργησε μια ρουτίνα και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Είναι σημαντικό από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά σου να αποκτήσουν μια ρουτίνα. Ένα πρόγραμμα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους και κυρίως στον ύπνο τους. Αναρωτιέσαι γιατί; Διότι, σύμφωνα με έρευνες, η συμπεριφορά των παιδιών επηρεάζεται από την ακανόνιστη ώρα ύπνου, ενώ είναι πιθανό να αναπτυχθούν συναισθηματικές δυσκολίες και υπερκινητικότητα. Αντίθετα, ένα παιδί που έχει ποιοτικό ύπνο, που τηρεί κανόνες και μια ρουτίνα που έχει οριστεί από τους γονείς του, μπορεί να γίνει πιο δυνατό, πιο αποφασιστικό και πιο συγκροτημένο.

4. Εμφύσησέ του την ενσυναίσθηση

Τα παιδιά στις ηλικίες των πέντε, έξι, οκτώ ετών μπορεί να φερθούν απότομα ή να στενοχωρήσουν με κάποια πράξη τους ένα άλλο παιδάκι, χωρίς να το θέλουν. «Δώσε μου αυτήν την κούκλα τώρα», «μη με ξανακουμπήσεις, φύγε» και άλλες παρόμοιες φράσεις θα έχεις ακούσει να βγαίνουν από το στόμα του παιδιού σου εκεί που δεν το περίμενες. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, πρέπει να κάνεις το παιδί σου να καταλάβει πώς μπορεί να νιώθει ο φίλος του, το άλλο παιδάκι στο οποίο μίλησε άσχημα. Αν του εμφυσήσεις την ενσυναίσθηση, εν ολίγοις, αν το κάνεις να προσπαθεί να μπει στη θέση του άλλου σε κάθε περίπτωση, μόνο τα καλύτερα θα έχεις να περιμένεις από το παιδί σου!