Πώς επιλέγω μία συντροφική σχέση;
Εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον είναι εύκολο να οδηγηθεί σε δυσλειτουργικά πρότυπα σχέσεων. Έχοντας χτίσει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του, το άτομο αυτό μπορεί να επιλέγε ...
3 Απριλίου 2014
Μερικοί λένε ότι η απόφαση αυτή είναι πιο δύσκολη από εκείνη για το πρώτο παιδί.
Είστε άλλωστε πιο υποψιασμένοι, δεν πετάτε στα σύννεφα και γνωρίζετε ότι πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή στην οικογένεια σας. Έχετε επίσης να σκεφτείτε και τον αντίκτυπο (θετικό ή αρνητικό) και για το πρώτο σας παιδί, τα οικονομικά σας, την εργασία σας, τη σχέση με το σύντροφό σας που ήδη έχει περάσει το σοκ του πρώτου παιδιού ακόμη και το πότε επιτρέπει ο γυναικολόγος σας να σταματήσετε την αντισύλληψη. Πολλοί μάλιστα λένε ότι εάν προστεθεί και τέταρτο μέλος στην οικογένεια αυτό σημαίνει υπερδιπλάσια δουλειά για εσάς. Εξ’ ου και η γνωστή φράση «ένα ίσον κανένα».
Ας ξεπεράσουμε τις πιέσεις του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος κι ας δούμε το θέμα ψύχραιμα και με νηφαλιότητα, γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση πέρα από εσάς.
Ας ξεκινήσουμε διαψεύδοντας ένα βασικό μύθο. Τα μοναχοπαίδια δεν είναι δυστυχισμένα. Ο αριθμός των οικογενειών με ένα παιδί έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970 και πλέον είναι μία στις πέντε οικογένειες και οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα μοναχοπαίδια είναι εξίσου χαρούμενα και κοινωνικά παιδιά με εκείνα που έχουν αδέλφια.
Ερχόμαστε στο δεύτερο μύθο. Δεν υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να περιμένει κανείς κάποια χρόνια για το δεύτερο παιδί, διότι έτσι το πρωτότοκο θα είναι μεγαλύτερο, θα έχει περάσει αρκετό χρόνο μαζί σας κι έτσι θα κατανοήσει και θα ξεπεράσει ευκολότερα τις επερχόμενες αλλαγές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι όσο πιο κοντά σε ηλικία είναι τα παιδιά σας τόσο πιο εύκολα μεγαλώνουν μαζί, κάνουν τα ίδια πράγματα, συμπορεύονται στη ζωή.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Όσον αφορά στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους, την αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών, και τη δική τους αυτοεκτίμηση, η Jeannie Kidwell, καθηγήτρια οικογενειακών ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Tennessee στο Knoxville, υποστηρίζει ότι η καλύτερη στιγμή είναι είτε όταν το πρώτο σας παιδί είναι κάτω του ενός έτους, είτε άνω των 4 ετών. Τα παιδιά κάτω του 1 έτους δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την αίσθηση της αποκλειστικότητας και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να δυσανασχετήσουν με ένα νεοφερμένο μωρό. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που έχουν περάσει τα 4 είχαν το χρόνο να απολαύσουν την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά και τώρα έχουν και τη δική τους ζωή.
Σε ό,τι αφορά στην υγεία του μωρού σας, το να περιμένετε δύο ή τρία χρόνια πριν μείνετε έγκυος και πάλι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες υπέρ του. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να μείνετε έγκυος μέσα σε ενάμιση έτος από τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό το δεύτερο παιδί σας να γεννηθεί πρόωρα, να γεννηθεί λιποβαρές, ή να είναι μικρότερο από το συνηθισμένο για τον αριθμό των μηνών που το κυοφορήσατε. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με σιγουριά γιατί το να περιμένει κανείς μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα-μεταξύ των κυήσεων θέτει ορισμένους κινδύνους, αλλά έχουν κάποιες υποψίες. Μία εξ’ αυτών είναι ότι το σώμα της μητέρας χρειάζεται χρόνο για να αναπληρώσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τον δεύτερο τοκετό.
Η επιστήμη δεν υπαγορεύει όλες τις επιλογές που κάνουμε, ειδικά αυτές που αφορούν στην αγάπη. Έτσι, υπάρχουν μερικά ακόμη ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Πώς το δεύτερο παιδί θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σας;
Το παιδί σας έχει ήδη μπει σε κάποιο πρόγραμμα, έχετε ρυθμίσει το ζήτημα ύπνου και απολαμβάνετε νυχτερινό ύπνο χωρίς διακοπές; Γυρίσατε πίσω στη δουλειά και σας αρέσει; Βρίσκετε πλέον χρόνο για το σύντροφό σας; Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε άλλο ένα παιδί. Εξετάστε αν έχετε το χρόνο και την ενέργεια που απαιτεί ένα βρέφος και αν το πρωτότοκο είναι έτοιμο να αποδεχτεί την πραγματικότητα ενός μωρού στο σπίτι.
Ποια είναι η οικονομική σας κατάσταση;
Τα χρήματα δεν είναι το παν, δεδομένου όμως ότι κάθε παιδί μπορεί να κοστίσει αρκετά για τροφή, ένδυση, υγεία, ψυχαγωγία, εκπαίδευση θα πρέπει τα οικονομικά της οικογένειας να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε την κατάσταση της εργασίας σας. Πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι είναι δύσκολο να συνεχίσουν με πλήρη ή μερική απασχόληση όταν έχουν δύο ή τρία παιδιά. Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να εγκαταλείψετε την εργασία σας, ή να πληρώνετε βοηθό στο σπίτι για τη φροντίδα του νέου μωρού, αν γυρίσετε στη δουλειά σας;
Πόσο χρονών είστε;
Η ερώτηση δεν είναι και η πιο ευγενική, αλλά δυστυχώς, τα θέματα γονικής ηλικίας, ειδικά για τις γυναίκες, παίζουν ρόλο. Αν είστε 38 και θέλετε δύο ακόμη παιδιά, τότε μάλλον δεν έχετε την πολυτέλεια να περιμένετε να έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Αλλά αν είστε κάτω των 30 ετών και δεν έχετε κανένα πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να κάνει τη σύλληψη δύσκολη, μπορείτε να είστε λίγο πιο ευέλικτη.
Συμφωνείτε με το σύντροφό σας;
Μερικές φορές ο ένας σύντροφος είναι έτοιμος και ο άλλος δεν είναι. Είναι δύσκολο να είσαστε σε συγχρονισμό όλη την ώρα. Καθίστε μαζί και συζητήστε τις απόψεις σας. Μπορεί να μην βρείτε λύση αμέσως, αλλά θα έχετε μια καλύτερη κατανόηση των θεμάτων. Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να μιλήσετε με άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Τι λέει η καρδιά σας;
Τελικά αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση από όλες. Θα μπορούσατε βέβαια να βάλετε στο χαρτί τα συν και τα πλην. Αλλά αυτή είναι μία από τις αποφάσεις που παίρνει κανείς με την καρδιά του, οπότε ακολουθήστε και εσείς τη δική σας. Αν θέλετε άλλο ένα μωρό, και ο σύντροφός σας επίσης, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τώρα.
Πηγή:www.babycenter.com